Κρέμα γιαουρτιού με πορτοκάλι, τριαντάφυλλο και σιρόπι ροδιού
Κείμενο και φωτογραφίες: Δημήτρης Κοπαράνης
To γιαούρτι όταν είναι πραγματικό γιαούρτι κι όχι παρασκεύασμα εργαστηρίου είναι πολύ θρεπτικό. Η συγκεκριμένη κρέμα-μους, μπορεί να σερβιριστεί στο τέλους ενός γεύματος ή να συμπληρώσει το πρωινό. Φτιάξτε μία μεγαλύτερη ποσότητα και φυλάξτε την στο ψυγείο. Δεν θα της αντισταθεί κανείς.
Ας ξεκινήσουμε:
Υλικά
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
2 φύλλα ζελατίνης
χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο
4 κουταλιές της σούπας μέλι
για το σιρόπι ροδιού:
μία κούπα σπόρους ροδιού
1/2 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι ροδιού. Σε ένα τηγάνι βάζουμε όλα τα υλικά (σπόρους ροδιού, ζάχαρη και μέλι) και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να έχουμε ένα ελαφρά δεμένο σιρόπι. Αφήνουμε στο πλάι να κρυώσει.
Σ’ ένα μπολ με κρύο νερό αφήνουμε τα φύλλα ζελατίνης να μουλιάσουν για δέκα λεπτά. Ζεσταίνουμε το χυμό μαζί με το ροδόνερο ώστε να είναι χλιαρά. Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνης, τα προσθέτουμε στο χυμό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τελείως. Στη συνέχεια ανακατεύουμε με το γιαούρτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για να πήξει η κρέμα. Σερβίρουμε με το σιρόπι ροδιού.
Η συγκεκριμένη αναλογία δίνει μία ανάλαφρη στην υφή μους. Αν τη θέλετε πιο σταθερή, διπλασιάστε την ποσότητα της ζελατίνης.
Η κρέμα γιαουρτιού κρατάει μια χαρά στο ψυγείο, τόσο καιρό όσο θα κρατούσε το γιαούρτι (τσεκάρετε την ημερομηνία λήξης του λοιπόν). Αν δε βάλετε το σιρόπι ροδιού, μπορείτε να τη σερβίρετε κάθε φορά και με διαφορετικό τρόπο. Δοκιμάστε ψιλοκομμένα φρούτα, μέλι, κανέλα ή και λιωμένη σοκολάτα!

Το φαγητό είναι η μεγάλη μου αγάπη και η βασική μου απασχόληση. Food blogger, food editor, μάγειρας, το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από ένα γεμάτο πιάτο ή μία κατσαρόλα. Η γευστική μου ταυτότητα διαμορφώθηκε μέσα από έρευνα και συνεχείς δοκιμές, πειραματισμούς, διάβασμα και γευστικές δοκιμές. Αγαπώ τις απλές, καθαρές και «άγριες» γεύσεις, τα υλικά στην απλούστερη μορφή τους, τα πιάτα που έχουν να διηγηθούν μία ιστορία. Τα αγαπαπημένα υλικά είναι τα όσπρια, τα λαχανικά από τον κήπο, τα άγρια χόρτα, τα ελαιόλαδα και το χιούμορ. Μαγειρεύω για το Estrella: Tapas & Tapes. Κείμενα μου φιλοξενούνται στα περιοδικά GLOW και Parallaxi, διδάσκω μαγειρική σε ενήλικες και παιδιά στη σχολή Μαρμίτα και συνεργάζομαι με τη Geographical και το superdad.gr.