Μόνος μπαμπάς στην κουζίνα – σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας

Φωτογραφία © Δημήτρης Κοπαράνης

Μπορεί να μην είμαι πατέρας, αλλά είμαι γιος και ξέρω πως η ζωή του πατέρα είναι ζόρικη. Η στήλη αυτή λοιπόν φιλοδοξεί να κάνει τη ζωή του πατέρα εύκολη!

Όταν ένας πατέρας μπαίνει στην κουζίνα έχει να αντιμετωπίσει ένα σωρό προβλήματα:

1) Τα πρακτικά: που είναι τα μαχαίρια, από που ανάβει ο αποροφητήρας, προς τα ποιά μεριά ανοίγει η βρύση.

2) Η εκτέλεση: σε πόσους βαθμούς τηγανίζει κανείς τις πατάτες, πόσο νερό μπαίνει στην κατσαρόλα μαζί με το ρύζι, από που κουμπώνει το σιφόν για τον αφρό παρμεζάνας.

3) Η αποκατάσταση: πως να εξαφανίσεις τα σημάδια απ’ τις ζημιές, πως να καθαρίσεις το τζάμι του φούρνου, τι να κάνεις αν πατήσεις ξυπόλυτος τα Lego.

Πάνω απ’ όλα όμως έχει να λύσει ένα γρίφο πολύπλοκο. Τι μαγειρεύεις για να φάει το παιδί, ν’ αρέσει και στους μεγάλους, να λερώσεις όσο το δυνατό λιγοτερα σκεύη και φυσικά να μη χρειάζεται να πας στην αγορά για ανεφοδιασμό. Εμείς, αυτή τη φορά, ξεκινάμε με τα βασικά.

Σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας

Οι ντομάτες είναι το λαχανικό που δε λείπει σχεδόν ποτέ από κανένα οικογενειακό ψυγείο. Υπάρχουν ακόμη κι όταν έχουν τελειώσει τα μαρούλια, τ’ αγγούρια και το γιαούρτι. Εμείς θα τις χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τρεις σάλτσες για ζυμαρικά που θ’ αρέσουν σε όλους, σε μικρούς και μεγάλους.

Τα προβλήματα με τη σάλτσα ντομάτας και πως να τα λύσετε

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου ζωής στην κουζίνα έχω βρεθεί αντιμέτωπος με το θέμα σάλτσα ντομάτας για παιδί. Τα παιδιά δεν τρώνε τίποτα πράσινο που να φαίνεται κι επίσης δε θέλουν καθόλου το πιπέρι. Για το λόγο αυτό, έχω πάντα έτοιμη μία βασική σάλτσα ντομάτας για παιδιά χωρίς τίποτα άλλο μέσα. Για να είναι νόστιμη, θα χρειαστούμε τις καλύτερες ντομάτες που μπορούμε να βρούμε, τις οποίες θα φροντίσουμε να ξεφλουδίσουμε. Τα παιδιά δεν αγαπούν τις φλούδες.

Η φρέσκια σάλτσα ντομάτας
Υλικά για 4 άτομα

– 1 κιλό ντομάτες χωρίς τη φλούδα
– 1/2 κ.γ. ζάχαρη
– ελαιόλαδο
– αλάτι

Έξτρα για τους μεγάλους
– 2 κουταλιές της σούπας φύλλα βασιλικού
– πιπέρι
– 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Για το σερβίρισμα
– σκληρό τυρί ή ακόμη καλύτερα φέτα

Εκτέλεση
Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε έναν σταυρό στην κάτω πλευρά της ντομάτας, όχι εκεί που είναι το κοτσάνι, απ’ την άλλη μεριά και βυθίζετε τις ντομάτες σε καυτό νερό για 30 δευτερόλεπτα. Τις βγάζετε, τις κρυώνετε σε κρύο νερό και τραβάτε τη φλούδα. Βγάζετε το κοτσάνι και τις κόβετε στα τέσσερα. Βάζετε τις μισές σ’ ένα blender μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι και το ελαιόλαδο και τις πολτοποιείτε. Με τις άλλες μισές κάνετε το ίδιο για την ενήλικη εκδοχή της συνταγής αφού προσθέσετε το πιπέρι και την πάπρικα.

Σερβίρετε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και το τυρί. Τα παιδιά αγαπούν τα μικρά ζυμαρικά όπως οι πένες οι τα κοφτά μακαρονάκια.

 

Κείμενο: Δημήτρης Κοπαράνης