Φωτογραφία © Dave Engledow
Τα παιδιά έχουν ως πρότυπο τους γονείς τους και μαθαίνουν και διαμορφώνουν τις διαιτητικές τους συνήθειες βλέποντας αυτούς…
γράφει η Κία Καραγιάννη, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Τρόφιμα όπως γλυκά, αναψυκτικά, τσιπς και γεύματα fast food θα πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατόν λιγότερο μέσα στην εβδομάδα.
Μερικές ιδέες για εύκολα και υγιεινά σνακ:
– Σάντουιτς με ψωμάκι, τυρί, λαχανικά ή αράβικη πίτα με κοτόπουλο, τυρί κρέμα (τύπου philadelphia), μαρούλι, ντομάτα
– Σπιτική πίτα με τυρί και λαχανικά ή σπιτική πίτσα
– Κέικ ολικής αλέσεως ή κρέμα ή ρυζόγαλο
– Κουλούρι ή σταφιδόψωμο ή κράκερς ή ανάλατους ξηρούς καρποούς
– Αυγό βρασμένο
– Φρούτα εύκολα στο καθάρισμα και στη μεταφορά όπως μπανάνες, μανταρίνια, φράουλες, ξηρά φρούτα ή χυμό
Είναι προτιμότερο να ετοιμάζετε στο σπίτι το κολατσιό που θα πάρει το παιδί σας στο σχολείο. Έτσι θα ελέγχετε την ποιότητα των τροφίμων που αγοράζετε, θα πειραματίζεστε με τις γεύσεις και θα μπορείτε να βάλετε και το παιδί σας στο παιχνίδι της προετοιμασίας. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώθει χαρούμενο που σας βοηθάει αλλά και ανεβάζετε τις πιθανότητες να καταναλώνει όλα όσα του βάζετε στην τσάντα. Και μην ξεχνάτε να δίνετε πάντα στο παιδί σας και ένα μπουκαλάκι νερό!
Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας, τη διασφάλιση της ανάπτυξης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο διαιτολόγιο των παιδιών πρέπει να υπάρχει ποικιλία και να συμπεριλαμβάνονται καθημερινά όλες οι ομάδες τροφίμων: λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμί-δημητριακά-μακαρόνια, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό.
Έχετε υπόψη ότι παιδιά πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 3 γεύματα και 2 σνακ δηλαδή πρωινό, κολατσιό/δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό καθώς και αρκετό νερό. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, τα παιδιά που μαθαίνουν να τρώνε σωστά το πρωινό τους γεύμα αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο, μειώνουν τις πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα και έχουν περισσότερη ενέργεια.
Τι να επιλέξετε για το πρωινό:
– Γάλα + ψωμί με μαρμελάδα ή ψωμί με μέλι και ταχίνι + 1 φρούτο ή 1 ποτήρι χυμό
– Γάλα ή Γιαούρτι + Δημητριακά ολικής αλέσεως ή Μπάρα δημητριακών + 1 φρούτο ή 1 ποτήρι χυμό
– Γάλα ή Γιαούρτι + Σπιτικά μπισκότα βρώμης
Η διατροφολόγος-διαιτολόγος, ολιστικός βοτανολόγος, πιστοποιημένη life coach, Κία Καραγιάννη είναι ο άνθρωπος- σύμμαχος των superdads σε θέματα διατροφής για τους ίδιους αλλά και για τα παιδιά. Είναι ο σύμμαχος που θα μας βοηθήσει να μείνουμε fit και υγιείς. Ιδιοκτήτρια του Nutri Medical Hall, πρότυπης μονάδας που ασχολείται με το health coaching και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε επαγγελματικά σεμινάρια για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών και της παχυσαρκίας από το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών σε συνεργασία με το Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED). Στη συνέχεια σπούδασε στο Μαϊάμι των ΗΠΑ και έλαβε δίπλωμα Life Coach and Weight Loss Master Coach σύμφωνα με όλα τα απαιτούμενα κριτήρια από τον International Coach Federation (ICF). Έχει ολοκληρώσει σπουδές πάνω στο αντικείμενο της Ολιστικής Βοτανολογίας και ασχολείται με φυσικές αγωγές με βότανα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στην ψυχολογία της διατροφής, τη διευθέτηση αρμονικής σχέσης μεταξύ ειδικού και ασθενούς αλλά και την πρόληψη της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας. Λαμβάνει μέρος σε σειρά συνεδρίων με σκοπό τη συνεχή ενημέρωσή της πάνω σε θέματα διατροφής και well being. Ασχολείται ενεργά με το οξειδωτικό στρες και την αντιοξειδωτική διατροφή διερευνώντας τις αποθήκες του κάθε οργανισμού σε αντιοξειδωτικά και δίνοντας συμβουλές για την ενίσχυση αυτών. Ασχολείται με την διαιτολογική υποστήριξη εφήβων ποδοσφαιριστών και έχει διατελέσει καθηγήτρια Διατροφής σε δημόσια ΙEK του νομού Θεσσαλονίκης. Δραστηριοποιείται επίσης στην παροχή διαιτολογικής υποστήριξης σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Τεχνολόγων Διατροφής και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.