Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα. Και ντροπιαστικά. Ένας κόσμος ενηλίκων στον οποίο δε χωρούν τα παιδιά.
Δε χωρά το παιχνίδι και η ξεγνοιασιά τους. Τα αφεντικά δεν έχουν απέναντι παιδιά κι αθωότητα και μάτια που «μυρίζουν» μέλλον. Τα αφεντικά έχουν μπροστά τους εργάτες. Δούλους. Μηχανές. Μηχανές, ετών 10. Ετών 5. Ετών 17.
Φέτος στη Γένοβα παρουσιάστηκαν τα παγκόσμια στοιχεία για την παιδική εργασία, τα οποία αφορούν τα έτη 2012-2016.
218 εκατομμύρια παιδιά μεταξύ 5 και 17 ετών εργάζονται σε όλο τον κόσμο. Και ο καπιταλισμός δείχνει να αποτυγχάνει να διαφυλάξει το μέλλον της ανθρωπότητας.
Ας δούμε από κοντά τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού για την Εργασία (International Labour Organization – ILO).
218 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, τα 152 εκατομμύρια είναι θύματα εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας. Τα 73 εκατομμύρια εργάζονται σε επικίνδυνη παιδική εργασία.
Σε απόλυτες τιμές, σχεδόν το ήμισυ της παιδικής εργασίας (72.1 εκατομμύρια) βρίσκεται στην Αφρική. 62.1 εκατομμύρια στην Ασία και τον Ειρηνικό. 10.7 εκατομμύρια στην Αμερική. 1.2 εκατομμύρια στα Αραβικά κράτη και 5.5 εκατομμύρια στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Όσο αναφορά τον επιπολασμό, 1 στα 5 παιδιά στην Αφρική (19.6%) βρίσκεται στην παιδική εργασία, ενώ σε άλλα μέρη τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ του 3% και του 7%: 2.9% στα Αραβικά κράτη (1 στα 35 παιδιά). 4.1% στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία (1 στα 25 παιδιά). 5.3% στην Αμερική (1 στα 19 παιδιά) και 7.4% στην Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού (1 στα 14 παιδιά).
Σχεδόν τα μισά από τα 73 εκατομμύρια παιδιά θύματα παιδικής εργασίας είναι ηλικίας 5 έως 11 ετών. 42 εκατομμύρια (28%) είναι ηλικίας 12 έως 14 ετών. 37 εκατομμύρια (24%) είναι ηλικίας 15 έως 17 ετών.
Η επικίνδυνη παιδική εργασία είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των ηλικιών 15 έως 17 ετών.
Παρόλα αυτά το 1/4 της επικίνδυνης παιδικής εργασίας (19 εκατομμύρια) γίνεται από παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.
Μεταξύ των 152 εκατομμυρίων παιδιών σε παιδική εργασία, τα 88 εκατομμύρια είναι αγόρια και τα 64 εκατομμύρια κορίτσια.
Το 58% όλων των παιδιών σε παιδική εργασία και το 62% των παιδιών σε επικίνδυνη παιδική εργασία, είναι αγόρια. Τα αγόρια φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο παιδικής εργασίας από τα κορίτσια, αυτό όμως μπορεί ίσως να μην αντικατοπτρίζει την υπό-εκτέλεση των εργασιών των κοριτσιών, ιδίως στην οικιακή παιδική εργασία.
Η παιδική εργασία επικεντρώνεται πρωτίστως στη γεωργία (71%), η οποία περιλαμβάνει την αλιεία, τη δασοκομία, την κτηνοτροφία και την υδατοκαλλιέργεια και περιλαμβάνει τόσο γεωργική όσο και εμπορική γεωργία.
17% βρίσκεται στις υπηρεσίες και 12% στο βιομηχανική τομέα, συμπεριλαμβανομένου του εξορυκτικού τομέα.
“Παιδιά στην άκρη της σκληρής ζωής απ’ της δουλειάς τις μαύρες δίνες δεν ήξεραν το δρόμο της φυγής,
να δουν του ήλιου τις ακτίνες.
Δεν ήξεραν να παίξουν, να γελάσουν, να γράψουν, να μιλήσουν, να φωνάξουν και κάτω από του κόσμου τη μανία
συνθέτουν τη δική τους τραγωδία.”
Μανόλης Ανδρουλιδάκης
Ας δούμε τα χαρακτηριστικά της παιδικής εργασίας, όπως αναφέρονται στην έκθεση που παρουσιάστηκε στη Γένοβα:
Ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής εργασίας.
Ο κλάδος αντιπροσωπεύει το 71% όλων όσων εργάζονται στην παιδική εργασία και σε απόλυτες τιμές 108 εκατομμύρια παιδιά. Η παιδική εργασία στη γεωργία αφορά κυρίως στην επιβίωση και την εμπορική γεωργία και την κτηνοτροφία. Είναι συχνά επικίνδυνο από τη φύση του και υπό τις συνθήκες στις οποίες εκτελείται. Τα παιδιά στην παιδική εργασία στους τομείς των υπηρεσιών και στον τομέα της βιομηχανίας ανέρχονται σε 26 και 18 εκατομμύρια αντίστοιχα, αλλά οι τομείς αυτοί είναι πιθανόν να γίνουν πιο σημαντικοί σε ορισμένες περιοχές στο μέλλον ενόψει κάποιων δυνάμεων όπως η κλιματική αλλαγή που εκτοπίζει τις οικογένειες από τα αγροκτήματά τους μέσα στις πόλεις.
Η περισσότερη παιδική εργασία λαμβάνει χώρα μέσα στην οικογενειακή μονάδα.
Περισσότερο από τα 2/3 όλων των παιδιών στην παιδική εργασία, εργάζονται ως συνεισφέροντες στις οικογενειακές εργασίες, ενώ αντίθετα η μισθωτή απασχόληση στον ίδιο τομέα απασχολεί το 27%. Αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν ένα σημαντικό ευρύτερο σημείο σχετικά με τη φύση της παιδικής εργασίας στον κόσμο σήμερα. Τα περισσότερα παιδιά στην παιδική εργασία δεν βρίσκονται σε εργασιακή σχέση με κάποιον εργοδότη, αλλά εργάζονται σε οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και οικογενειακές επιχειρήσεις. Η κατανόηση και η αντιμετώπιση της οικογενειακής εξάρτησης από την εργασία των παιδιών θα είναι επομένως κρίσιμη για μια ευρύτερη πρόοδο προς την κατεύθυνση του τερματισμού της παιδικής εργασίας.
Το ηλικιακό προφίλ των παιδιών όπως παρουσιάζεται στην έκθεση της Γένοβα, είναι πολύ σοκαριστικό. Παιδιά που θα έπρεπε να βρίσκονται στο σχολείο ή στις αλάνες ή σε κάποια ευχάριστη εξωσχολική δραστηριότητα, αναγκάζονται να δουλεύουν σε τόσο σκληρές εργασίες που κανένας ενήλικας δεν θα επέλεγε. Διαβάζουμε:
Τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος αυτών που εργάζονται στην παιδική εργασία και αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος εκείνων που εργάζονται στην επικίνδυνη παιδική εργασία. Τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών είναι το 48% εκείνων που εργάζονται στην παιδική εργασία. Τα μικρότερα παιδιά αποτελούν μικρότερο ποσοστό, όμως σημαντικό στο συνολικό ποσοστό της παιδικής εργασίας. Το ένα τέταρτο όλων των παιδιών στην επικίνδυνη παιδική εργασία είναι ηλικίας 5 έως 11 ετών – 19 εκατομμύρια παιδιά σε απόλυτους όρους.
Παρόλο που δεν υπάρχουν πιθανές εξαιρέσεις για την επικίνδυνη εργασία – όλα τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από αυτήν – η ομάδα των πολύ μικρών παιδιών που αντιμετωπίζουν την επικίνδυνη παιδική εργασία, με κίνδυνο την υγεία τους, την ασφάλεια και την ηθική τους ανάπτυξη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.
Η εργασία των παιδιών συχνά σχετίζεται με την εκπαιδευτική περιθωριοποίηση.
Οι τελευταίες παγκόσμιες εκτιμήσεις είναι επίσης οι πρώτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ εκπαίδευσης και παιδικής εργασίας, ως έναν από τους σημαντικότερους καθοριστικούς παράγοντες στην αξιοπρεπή εργασία και τις βιώσιμες προοπτικές επιβίωσης στη μετέπειτα ζωή. Οι εκτιμήσεις που αναφέρονται στο σχήμα 18 δείχνουν ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών στην παιδική εργασία στερείται εντελώς την εκπαίδευση. Για την ηλικιακή ομάδα 5 έως 14 ετών, υπάρχουν 36 εκατομμύρια παιδιά σε παιδική εργασία που είναι εκτός σχολείου, δηλαδή το 32% όλων των παιδιών που εργάζονται σε αυτές τις ηλικίες.
Ηλικία, φύλο και περιφερειακές εκτιμήσεις.
Η έρευνα ασχολείται όχι μόνο με το φύλο και την ηλικία των παιδιών που σχετίζονται με την παιδική/επικίνδυνη παιδική εργασία, αλλά και με τις περιοχές που το πρόβλημα είναι εντονότερο και γιατί. Προσπαθώντας να βρουν το είδος της εργασίας και γιατί τα παιδιά επιλέγονται γι’ αυτές είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Ηλικία. Λιγότερο από το ήμισυ των παιδιών στην παιδική εργασία είναι ηλικίας κάτω των 12 ετών και συνεπώς είναι απαραίτητη η συνεχής προσοχή σε αυτά τα ευάλωτα παιδιά, ιδίως υπό το πρίσμα της συνεχούς στασιμότητας αυτής της ομάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είδαμε ότι η παιδική εργασία και η εκπαιδευτική περιθωριοποίηση συνδέονται στενά, υπογραμμίζοντας τη συνεχή σημασία των προσπαθειών για την επέκταση της πρόσβασης σε ποιοτική δημόσια εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά που είναι θύματα της παιδικής εργασίας.
Φύλο. Έχουμε διαπιστώσει ότι η πρόοδος κατά της παιδικής εργασίας ήταν πολύ πιο αργή για τα κορίτσια απ’ ότι για τα αγόρια κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια και κατά συνέπεια περιορίστηκε το χάσμα των φύλων στη συμμετοχή της παιδικής εργασίας.
Περιοχή. Ιδιαίτερη προτεραιότητα παραμένει η περιοχή της Αφρικής. Η πρόοδος έχει σταματήσει σ’ αυτή την περιοχή, γεγονός που έχει μειώσει και τα ποσοστά της αντιμετώπισης της παιδικής εργασίας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η αντιμετώπιση της εξάρτησης των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων θα πρέπει να είναι προτεραιότητα.
Η πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού συνεχίζει να είναι κρίσιμη, έστω και μόνο λόγω του τεράστιου αριθμού των παιδιών-θυμάτων της παιδικής εργασίας.
Η πρόοδος που έχει γίνει στην Αμερική δεν έχει κατανεμηθεί εξίσου σε όλες τις χώρες της. Σημαντικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ιθαγενών παιδιών, έχουν μείνει πίσω.
Η Ευρώπη και η κεντρική Ασία ξεχωρίζουν ως οι περιοχές με την πιο επικίνδυνη εργασία στην οποία συμμετέχουν έφηβοι. Σε πολλά από τα Αραβικά Κράτη, λόγω κρίσης και ευθραστότητας τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ακραίες μορφές εκμετάλλευσης και κακοποίησης.
Γενικότερα βλέπουμε πως οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί προσπαθούν να ρυθμίσουν την παιδική εργασία. Στόχος θα έπρεπε να είναι η εξάλειψή της. Όπως είχε πει και ο Michael Moore «Δεν μπορείς να ρυθμίσεις την παιδική εργασία. Δεν μπορείς να ρυθμίσεις τη δουλεία. Μερικά πράγματα είναι απλά λάθος».
Πηγές:
Child Labour / International Labour Organization
Global Estimates of Child Labour / Ιnternational Labour Organization
Γράφει η V for Vallia για το site: iforinterview.com, από το οποίο (site) και αναδημοσιεύουμε το άρθρο.