Μιλώντας για το σεξ με τα παιδιά

Οι περισσότεροι γονείς είναι ίσως λίγο φοβισμένοι ή και απελπισμένοι όταν σκεφτούν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνουν αυτή τη συζήτηση με τα παιδιά τους. Αλλά και από πού να αρχίσουν!

Υπάρχει μία αίσθηση ντροπής και διάφορα ταμπού γύρω από το σεξ, έτσι πολλοί γονείς δεν ξέρουν πλέον πώς να μιλούν στα παιδιά τους για το σώμα τους, την ευχαρίστησή τους και τις σχέσεις τους.

Και όμως, όταν μιλάμε ανοιχτά για τα πράγματα αυτά, τους δίνουμε εργαλεία για να έχουν αυτοπεποίθηση, εργαλεία για να ξέρουν ποια είναι, εργαλεία για να βρουν και να παραμείνουν σε υγιείς και στοργικές σχέσεις, και εργαλεία για να αποφύγουν τις πολύ τρομακτικές στατιστικές περιπτώσεις κακοποιήσεων, που εμείς ως γονείς δεν θέλουμε ούτε να σκεφτούμε.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες συμβουλές που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι τα παιδιά του, για να μπορεί να κάνει μαζί τους θετικές και σημαντικές συνομιλίες σχετικά με τις σχέσεις και το σεξ.

Είστε το καλύτερο άτομο για τη συζήτηση αυτή.

Η σεξουαλική αγωγή είναι πλέον γεγονός σε πολλά σχολεία, αλλά γιατί πρέπει να αφήσουν οι γονείς αυτή την τόσο σημαντική συζήτηση στους άλλους;

Το σεξ δεν είναι μόνο τα γεννητικά όργανα. Πρόκειται για την καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και του πως συσχετιζόμαστε με τους άλλους στον κόσμο.

Μόνο οι γονείς γνωρίζουν πως θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Μπορείτε να δημιουργήσετε μία ατμόσφαιρα στο σπίτι, όπου οι ερωτήσεις είναι ευπρόσδεκτες, βρίσκετε τις απαντήσεις μαζί τους, το σεξ και οι σχέσεις είναι υγιή και φυσικά μέρη της ζωής μας.

Επιπλέον, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν, παρά τα όσα πιστεύουμε, ότι τα παιδιά μας βασίζονται σε μας για τις πληροφορίες αυτές.

Όλα ξεκινούν από εσάς.

Αν θέλετε να μεταδώσετε υγιείς προοπτικές και πεποιθήσεις σχετικά με το σεξ στα παιδιά σας, πρέπει να ξεκινήσετε πρώτα εξερευνώντας τις δικές σας πεποιθήσεις.

Αναρωτηθείτε τι πιστεύετε για το σεξ, για τις σχέσεις, τι έχετε μάθει, τι θέλετε να μεταδώσετε στα παιδιά σας και τι θα θέλατε να αλλάξετε;

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε.

Τα μικρά των δύο ετών μπορούν να σας δείξουν τα «κρυφά, απαγορευμένα» μέρη τους.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι αυτό θα τα κάνει λιγότερο ευάλωτα σε κακοποίηση και φυσικά να αναφέρουν ένα τέτοιο γεγονός αν συμβεί.

Όταν το μικρό σας στα επτά χρόνια του ρωτάει τι είναι το σεξ, δεχτείτε με χαρά την ερώτηση αυτή.

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε μαζί του τη συζήτηση αυτή.

Μην ξεχνάτε ότι όλα όσα μοιράζεστε γίνονται όλο και πιο σημαντικά όσο το παιδί μεγαλώνει.

Δεν μπορείτε να τους δώσετε πάρα πολλές πληροφορίες.

Δεν είναι αλήθεια ότι αν μιλάμε στα παιδιά για το σεξ θα τα κάνει πιο περίεργα.

Τα παιδιά χρειάζονται ένα ασφαλές και αξιόπιστο μέρος για να λάβουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το σώμα τους, την αφή, το φύλο και τις σχέσεις.

Μπορούμε, σαν γονείς, να είμαστε αυτός ο χώρος για τα παιδιά, και όχι η παιδική χαρά ή το διαδίκτυο.

Τα παιδιά έχουν μία υπέροχη ικανότητα να επεξεργάζονται μόνο αυτά που είναι έτοιμα να επεξεργαστούν.

Εάν τους δώσετε πάρα πολλές πληροφορίες, θα πάρουν αυτό που είναι σχετικό (στη συγκεκριμένη ηλικία τους) και θα αφήσουν το υπόλοιπο.

Μην προσπαθήστε να μοιραστείτε μαζί τους πάρα πολλά, απλά να είστε πρόθυμοι να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους ή να αναζητήσετε μαζί τους απαντήσεις.

Να είστε προνοητικοί.

Οι συζητήσεις για το σεξ πρέπει να γίνονται συχνά και εγκαίρως.

Το παιδί πρέπει να γνωρίζει για την εφηβεία πριν φτάσει σε αυτή.

Ξεκινήστε τη συζήτηση με την βοήθεια βιβλίων, μιλήστε για τις σκηνές κάποιας ταινίας ή ακόμη και για την πραγματική ζωή.

Και αν ρωτήσουν για κάτι, καλωσορίστε την περιέργειά τους, ξεκαθαρίστε τι θέλουν να μάθουν και αναζητήστε τις απαντήσεις μαζί.

Όπως όλα τα πράγματα στη γονική μέριμνα, μάλλον δεν θα το πετύχουμε 100% σωστά.

Το πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε, να αποτύχουμε, να μάθουμε. Το θέμα αυτό είναι λεπτό!

Πολλοί γονείς φοβούνται μήπως πουν κάτι λάθος. Αλλά οι ειδικοί δηλώνουν ότι ο μόνος τρόπος να χειριστούν λάθος οι γονείς το θέμα αυτό είναι να μην το χειριστούν καθόλου!