Ο εθισμός στο κινητό βλάπτει το παιδί σας

Δεν είναι μυστικό ότι οι ενήλικες στη σημερινή κοινωνία ξοδεύουν πολύ χρόνο με το κινητό τους.

Ο τρόπος επικοινωνίας φαίνεται να έχει αλλάξει, τα κοινωνικά δίκτυα και τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν προτεραιότητα για πολλούς πλέον ανθρώπους.

Αυτό είναι καταστρεπτικό επειδή επηρεάζει πολλούς ενήλικες να είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα. Και ακόμη χειρότερα, αυτός ο εθισμός με το κινητό τηλέφωνο μπορεί πραγματικά να βλάψει τα παιδιά μας.

Ο κίνδυνος του εθισμού.
Ίσως κάποια στιγμή παρατηρήσατε ότι ενώ το παιδί σας μιλάει ή θέλει να μοιραστεί κάποιες εμπειρίες (κάποια γεγονότα) μαζί σας, έχετε πιάσει τον εαυτό σας να κοιτάζετε το τηλέφωνο αγνοώντας τι σας λέει.

Είναι δυστυχώς μία θλιβερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλά παιδιά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μαθαίνουν ότι είναι φυσιολογικό και στο μέλλον μάλλον θα κάνουν το ίδιο.

Ο εθισμός του κινητού τηλεφώνου φαίνεται ότι έχει γίνει συνηθισμένος στις μέρες μας, αλλά η πνευματική και συναισθηματική βλάβη που προκαλεί στα παιδιά είναι πολύ μεγάλη ειδικά στα πολύ μικρά παιδιά.

Οι μελέτες των νευροεπιστημόνων διαπίστωσαν ότι τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του παιδιού είναι η περίοδος που αναπτύσσεται ταχύτερα η γλωσσική, συναισθηματική, κοινωνική και κινητική του ικανότητα.

Όταν λοιπόν οι γονείς ασχολούνται υπερβολικά με το κινητό τους, χάνουν τις ευκαιρίες που θα είχαν με το παιδί τους και που δεν θα μπορέσουν ποτέ να επαναλάβουν. Τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν ποιοτικές αλληλεπιδράσεις με τους γονείς. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματικά προβλήματα και αναπτυξιακές καθυστερήσεις σε τομείς όπως η ομιλία ή απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες.

Η σημασία της αλληλεπίδρασης πρόσωπο με πρόσωπο.
Είναι απαραίτητη ώστε τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν καλές συνήθειες και να βελτιώσουν την καθημερινή μάθηση. Το ίδιο ισχύει και για τη συμπεριφορά τους και για τη συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Τα παιδιά μεγαλώνουν μέσω της ποιοτικής αλληλεπίδρασης με τους γονείς τους. Αναπτύσσουν την γλωσσική και συναισθηματική τους ικανότητα, όπως επίσης μαθαίνουν να απολαμβάνουν χρόνο με την οικογένειά τους.

Το πρόβλημα είναι, ότι αν η μητέρα δίνει περισσότερη προσοχή στο τηλέφωνο από ότι στα παιδιά της, αυτά τα μικρούλια θα προσπαθήσουν να τραβήξουν την προσοχή της. Γεγονός που μπορεί χωρίς αμφιβολία να την κάνει να εκνευριστεί, να θυμώσει και να χάσει την ψυχραιμία της με τα μικρά της. Αυτό με τη σειρά του θα προκαλέσει μεγάλο συναισθηματικό πόνο στα παιδάκια που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει.

Ο εθισμός στο κινητό τηλέφωνο είναι συνώνυμος με: «αγνοώ το παιδί μου»!
Ακούγεται φοβερό, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτά τα παιδιά αισθάνονται ότι οι γονείς τους τα αγνοούν. Επίσης, όταν βλέπουν τι συμβαίνει, προσπαθούν να συμπεριφερθούν ακόμη χειρότερα για να μπορέσουν να τραβήξουν την προσοχή των γονέων τους. Με αποτέλεσμα φυσικά να γίνουν και οι δύο ακόμη πιο ευέξαπτοι και η ένταση να μεγαλώνει…

Όταν ένας ενήλικας απαντά σε ένα μήνυμα, αυτό ενεργοποιεί τη λειτουργία επείγουσας εργασίας στον εγκέφαλό του. Εάν το παιδί τον διακόψει μπορεί να το μαλώσει. Είναι αδιανόητο οι γονείς να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο τηλέφωνό τους και στις ψηφιακές δραστηριότητες, από το ίδιο τους το παιδί. Όμως πολλές φορές αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα παιδιά θεωρούν ότι δεν είναι σημαντικά για τους γονείς τους και αυτό δημιουργεί αισθήματα απόρριψης και προκαλεί μεγάλη ζημιά στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής τους.

Όλο αυτό πρέπει να αλλάξει.
Αυτή η έλλειψη επικοινωνίας με τα παιδιά λόγω του κινητού πρέπει να αλλάξει. Οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν τη σημασία της αλληλεπίδρασης με τα παιδιά τους. Πρέπει να τους μιλούν και να τα ακούνε ήρεμα κάθε μία μέρα της ζωής τους.

Πρέπει να ληφθούν ορισμένα μέτρα προκειμένου να ξεπεραστεί αυτός ο εθισμός και να βελτιωθεί έτσι η ποιότητα της οικογενειακής ζωής:

  • Ορίστε κανόνες και χρονικά όρια σχετικά με τη χρήση των κινητών ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι.
  • Δώστε προτεραιότητα στην επικοινωνία με τα παιδιά σας και κλείστε το τηλέφωνο όταν παίζετε ή ασχολείστε μαζί τους.
  • Επίσης, ορίστε κανόνες σχετικά με την ώρα που τα παιδιά επιτρέπεται να έχουν μπροστά στην οθόνη. Όλοι πρέπει να περιορίσουν τον εθισμό τους στην οθόνη.
  • Προσοχή. Πρέπει να γνωρίζετε την ανάγκη του παιδιού σας για την καθημερινή του δραστηριότητα/διέγερση και την καλή ποιότητα χρόνου με την οικογένεια.
  • Ορίστε ένα πρόγραμμα εργασίας. Δεν χρειάζεται να απαντάτε στα μηνύματα του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου όταν είστε με τα παιδιά σας. Αυτό μπορεί να γίνει λίγο αργότερα.
  • Και τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό! Μην αγγίζετε το κινητό σας κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων!