Πώς θα μιλήσω για το σεξ με τα παιδιά μου;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να θεωρήσετε ότι η συζήτηση αυτή είναι περίεργη. Ας δούμε τις συμβουλές ειδικών για την έναρξη αυτής της συνομιλίας με τα παιδιά μας. 

Η εκμάθηση της σεξουαλικότητας και της ανατομίας είναι ζωτικής σημασίας της ενηλικίωσης. Επειδή δεν είναι βέβαιο ότι στα σχολεία τα παιδιά διδάσκονται οτιδήποτε για το σώμα τους, τα βασικά της αναπαραγωγής, τα θέματα συγκατάθεσης, τις ακούσιες εγκυμοσύνες και την αντισύλληψη, είναι καθήκον των γονέων να ενημερώσουν τα παιδιά τους. 

Καθηγήτρια φυσικής  και μητέρα συμβουλεύει: 

«Εάν αισθάνεστε αμήχανα να μιλήσετε με τα παιδιά σας για το σεξ, δεν είστε μόνοι. Ήμουν καθηγήτρια και δίδαξα πλήρη σεξουαλική εκπαίδευση για 13 χρόνια, αλλά το 5χρονο μικρό μου κατάφερνε ακόμη να με κάνει να κοκκινίσω μερικές φορές με τις περίεργες ερωτήσεις του. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς είναι να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με τα παιδιά μας. 

Είναι σημαντικό να μιλάμε για το σώμα, το σεξ και την αναπαραγωγή, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της σεξουαλικότητας αποτελείται στην πραγματικότητα από σκέψεις, συναισθήματα και σχέσεις. Όταν τα παιδιά είναι απογοητευμένα, συναντήσουν ένα μωράκι, παρακολουθούν ένα γάμο ή βλέπουν ένα ζευγάρι να κρατιέται από το χέρι, είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσετε ενθαρρυντικά για όλη την αγάπη στον κόσμο και τι υπέροχο συναίσθημα είναι να βρεις κάποιον που σου αρέσει και που θέλει να είναι κοντά σου. 

Αρχίζοντας από νεαρή ηλικία και χρησιμοποιώντας τα σωστά ονόματα του σώματος όπως το αιδοίο και το πέος είναι πολύ σημαντικό. Οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν λέγοντας πάρα πολλές λεπτομέρειες στα παιδιά. 

Εάν προσφέρετε ακριβείς πληροφορίες με σκοπό την εκπαίδευση του παιδιού, θα καταλάβει αυτό που χρειάζεται τώρα και τα υπόλοιπα θα ξεχαστούν προς το παρόν.

Μην ανησυχείτε ότι η συζήτηση αυτή θα καταστρέψει το αθώο μυαλό των παιδιών. Η γνώση δεν χαλάει την αθωότητα. Τα παιδιά που είναι περήφανα και σίγουρα στο σώμα τους και γνωρίζουν πως λειτουργεί η ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι ακόμη παιδιά. Αυτή η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας τα ενημερώνει ότι μπορούν να εμπιστευτούν τους γονείς τους για να τα βοηθήσουν να προετοιμαστούν για τα πάντα στη ζωή, ακόμη και για τα δύσκολα θέματα. 

Επίσης, έρευνα δείχνει ότι η λήψη ακριβών πληροφοριών σχετικά με τη σεξουαλικότητα οδηγεί πράγματι σε καθυστερημένο σεξουαλικό πειραματισμό. Όσο πιο ενημερωμένα είναι τα παιδιά, τόσο καλύτερες επιλογές μπορούν να κάνουν για τον εαυτό τους και το σώμα τους. 

Δεν πειράζει να είστε νευρικοί και να μην μπορείτε να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. Εμπιστευτείτε την ικανότητά σας να επικοινωνείτε με τα παιδιά σας για περίπλοκα πράγματα. Δεν πειράζει να μην είστε τέλειοι!

Λοιπόν, πως πρέπει να ξεκινήσετε μία σημαντική συζήτηση για τη σεξουαλικότητα με το παιδί σας;

  • Υιοθετήστε ένα χαρούμενο τόνο φωνής! Επαναλάβετε συχνά ακριβή ορολογία για τα μέρη του σώματος και τις λειτουργίες του. Αυτή η γνώση είναι προστατευτική. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν τα ακριβή ονόματα για τα μέρη του σώματος πριν από τα ψευδώνυμα.
  • Μην κάνετε μορφασμούς και διαγράφετε από τη συζήτηση ορισμένα μέρη του σώματος ή τις λειτουργίες τους επειδή πιστεύετε ότι είναι χυδαίες. Ένα πολύ απλό παράδειγμα, αντί να πείτε για την πάνα του μωρού ότι είναι βρώμικη ή βρωμάει, μπορείτε να πείτε ότι είναι υγρή, στεγνή ή πλήρης!
  • Επιδιώξτε και συνεχίστε τις φιλίες μεταξύ των δύο φύλων. Γονείς και δάσκαλοι μπορούν να κάνουν πολλά για να ενθαρρύνουν τα παιδιά να διατηρούν φιλίες κατά τη διάρκεια της νεαρής ηλικίας. Αυτές οι φιλίες ωφελούν πολύ τα παιδιά αργότερα στην εφηβεία και την ενηλικίωσή τους. 
  • Βρείτε χρόνο για κουβέντα. Πηγαίνοντας με το αυτοκίνητο, μία βόλτα στο πάρκο ή στο σούπερ μάρκετ. Η αποστολή σας είναι να δείξετε στο νεαρό παιδί σας ότι μπορείτε να μιλήσετε μαζί του χωρίς να νιώθετε άβολα. Μετά από λίγο, αν καταλάβουν ότι μπορούν να σας εμπιστευτούν χωρίς να αντιδράσετε υπερβολικά, θα σας μιλήσουν ελεύθερα. 

Τα παιδιά πολλές φορές απογοητεύονται από τα προγράμματα του σχολείου για το σεξ. Οι νέοι χρειάζονται περισσότερα από το τυπικό μάθημα ανατομίας και τα μηνύματα που βασίζονται στον φόβο σχετικά με την εγκυμοσύνη και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Η ουσία είναι η σεξουαλική υγεία που περιλαμβάνει όμως τη συγκατάθεση, την επικοινωνία, τις δεξιότητες σχέσης, τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων. Όλοι οι νέοι το αξίζουν αυτό.

Μην καθυστερήσετε να μιλήσετε με τα παιδιά εγκαίρως. Ξεκινώντας μία ομιλία στην εφηβεία είναι αμήχανη και δεν ενθαρρύνει την ανοιχτή συνομιλία με το παιδί. Τα μηνύματα για τη σεξουαλικότητα δίνονται σε όλη τη ζωή του παιδιού, ακόμη και αν οι γονείς είναι σιωπηλοί. Η σιωπή φωνάζει «μην μου κάνετε ερωτήσεις!»

Παρόλο που μερικοί γονείς μπορεί να νιώθουν άβολα να μιλούν για τα θέματα αυτά με τα παιδιά τους, πρέπει να επιμείνουν. Μην φοβάστε να είστε ευάλωτοι. Είναι εντάξει να πείτε «όταν ήμουν παιδί κανείς δεν μίλησε μαζί μου για αυτά τα πράγματα. Θέλω εγώ να είμαι ο ενήλικος με τον οποίο μιλάτε καθώς μεγαλώνετε. Εάν δεν ξέρω μία απάντηση σε ερώτησή σου θα την αναζητήσουμε μαζί. Είμαι δίπλα σου για οτιδήποτε θέλεις να μάθεις για το σώμα σου ή για τα πράγματα που ακούς στο σχολείο. Τίποτε από ότι μπορεί να με ρωτήσεις θα με κάνει να νιώσω άσχημα για σένα. Υπόσχομαι να μην κρίνω τις ερωτήσεις σου!»

Απλές αλλά σημαντικές και χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσουν οι γονείς αυτή την συζήτηση, που ίσως αισθάνονται λίγο άβολα αλλά που στην πραγματικότητα είναι απολύτως φυσιολογική.