Τα μεγαλύτερα λάθη πειθαρχίας που κάνουν οι γονείς

Τέλειοι γονείς δεν υπάρχουν! Το ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Ο καθένας μπορεί να κάνει λάθη πειθαρχίας ιδίως όσον αφορά τη συμπεριφορά των παιδιών που πρέπει να υπάρχει σε κάθε οικογένεια.

Η γονική μέριμνα συχνά απαιτεί λίγη προσπάθεια, δοκιμή και λάθη.

Στην πραγματικότητα η συμπεριφορά του παιδιού δεν είναι πάντα σταθερή, οπότε ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε σωστά κάποια προβλήματα συμπεριφοράς τη μία μέρα, ίσως νιώσετε εντελώς ηττημένοι την επόμενη.

Η αποφυγή, σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικών από τα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς, μπορεί να βελτιώσει αποτελεσματικά τη συμπεριφορά του παιδιού:

Δίνοντας προσοχή στην κακή συμπεριφορά.

Η γκρίνια, οι φωνές και οι ενοχλητική συμπεριφορά είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθούν. Αλλά δίνοντας μεγάλη προσοχή στην συμπεριφορά του παιδιού που αναζητά την προσοχή σας ενισχύει αυτές τις επιλογές του.

Τα παιδιά χρειάζονται χωρίς αμφιβολία την προσοχή των γονέων τους για να έχουν καλή συμπεριφορά. Αλλά η καλή συμπεριφορά, όπως το να παίζουν ήσυχα, να κάθονται φρόνιμα, και να μην τσακώνονται, συχνά δεν γίνεται αντιληπτή. Έτσι σε μία προσπάθεια να κερδίσει περισσότερη προσοχή το παιδάκι μπορεί να είναι άτακτο.

Οποιοσδήποτε τύπος προσοχής, συμπεριλαμβανομένης της αρνητικής, δίνει στα παιδιά θετική ενίσχυση. Επομένως, σκεφτείτε να αγνοήσετε την ήπια κακή συμπεριφορά που σκοπό έχει να τραβήξει την προσοχή σας.

Όταν υποκύπτετε για να σταματήσει η κακή συμπεριφορά.

Ένα άλλο μεγάλο λάθος των γονέων είναι να προσέχουν τη συμπεριφορά του παιδιού βραχυπρόθεσμα. Παρόλο που όταν υποκύπτετε όταν φέρεται άσχημα κάνει τα πράγματα ευκολότερα σήμερα, θα αντιμετωπίσετε μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.

Όταν υποκύπτετε, αυτό διδάσκει στα παιδιά ότι με την κακή συμπεριφορά τους μπορούν να πετύχουν τα πάντα. Το παιδί που μαθαίνει ότι με την γκρίνια παίρνει αυτό που θέλει, είναι πιθανό να μαλώνει άσχημα με τους φίλους του ακόμη και με πρόσωπα εξουσίας καθώς μεγαλώνει.

Ένα παιδί που μαθαίνει ότι η έκρηξη θυμού είναι ένας πολύ καλός τρόπος χειραγώγησης άλλων ανθρώπων θα πρέπει να προσπαθήσει πάρα πολύ για να αποκτήσει και να διατηρήσει καλές και υγιείς σχέσεις.

Το παιδί θα χρειαστεί να έχει ορισμένες ικανότητες για να γίνει ένας υγιής, υπεύθυνος ενήλικας. Επομένως οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές πειθαρχίας επικεντρώνονται στη διδασκαλία αυτών των δεξιοτήτων.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για την κακή συμπεριφορά τους. Προσέξτε να παραμείνετε σταθερά στα όριά σας, να είστε δίκαιοι και συνεπείς, ώστε να είστε σίγουροι ότι το παιδί μαθαίνει τις δεξιότητες που θα χρειαστεί αργότερα στη ζωή του.

Να μην είναι ξεκάθαροι οι κανόνες σας.

Όταν δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες, το παιδί είναι πολύ πιθανό να αισθάνεται σύγχυση για αυτά που περιμένετε να κάνει. Ίσως δεν έχετε τους ίδιους κανόνες με τον/την σύντροφό σας, ή ίσως ερμηνεύετε τους κανόνες ελαφρώς διαφορετικά.

Ή μπορεί ακόμη να παλεύετε για να είστε συνεπής με τους κανόνες. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες μέρες που αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι για να πείτε κάτι όταν το μικρό σας πηδάει πάνω στα έπιπλα!

Όπως επίσης η προθυμία σας να βάλετε μία τάξη, μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος της διάθεσης που έχετε. Αυτό που νομίζατε ότι ήταν αστείο εχθές, μπορεί να σας κάνει έξαλλους σήμερα!

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία γραπτή λίστα των κανόνων της οικογένειας. Αυτό θα μειώσει μάλλον το άγχος των παιδιών για το τι περιμένετε από αυτά. Όταν τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για τα μικρά σας, τότε θα κάνουν και αυτά καλύτερες επιλογές.

Χωρίς ένα πλάνο πειθαρχίας.

Μην γνωρίζοντας καθαρά τα όριά τους, η κακή τους συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε χάος. Και στην απελπισία του ο γονέας μπορεί να χτυπήσει το παιδί του.

Τα ασυνεπή επακόλουθα μπερδεύουν τα παιδιά και συνήθως δεν οδηγούν σε αλλαγή συμπεριφοράς.

Όσον αφορά τη διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς, είναι καλύτερα να προλαμβάνετε παρά να είστε αντιδραστικοί. Αναπτύξτε ένα σωστό σχέδιο δικής σας συμπεριφοράς, ώστε να γνωρίζετε πως θα ανταποκριθείτε όταν το παιδάκι σας παραβιάζει τα όριά του.

Έτσι θα μπορείτε πιο εύκολα να διαπιστώσετε αν η στρατηγική σας είναι σωστή και έχει αποτέλεσμα ή πρέπει να αλλάξετε κάτι.

Όταν το παιδί παλεύει με συγκεκριμένα ζητήματα συμπεριφοράς όπως επιθετικότητα ή ψέματα, συμβουλευτείτε και άλλους γονείς, που εμπιστεύεστε, για να δείτε πως αυτοί συμπεριφέρονται στα δικά τους παιδιά. Όταν συμφωνείτε με τους περισσότερους γονείς, τότε είστε στο σωστό δρόμο.