Τα παιδιά στην εφηβική ηλικία χρειάζονται τους γονείς τους

Παρόλο που δεν το ομολογούν γιατί «μεγάλωσαν» πλέον, σας χρειάζονται. Ο χρόνος που περνάτε μαζί τους είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξή τους.

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι είναι δύσκολη η ηλικία αυτή της εφηβείας. Επιπλέον πιστεύουν ότι αυτή η περίοδος αφορά κυρίως αρνητικά συναισθήματα. Και αυτό συμβαίνει γιατί η εφηβεία είναι γεμάτη από διαφορετικές συγκρούσεις. Ωστόσο, τα παιδιά σας χρειάζονται.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, νέες ανακαλύψεις στη νευροεπιστήμη δηλώνουν ότι οι γονείς πρέπει να επανεξετάσουν να συμπεριλάβουν στην συμπεριφορά τους ανταμοιβές και οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη ευκαιρία για να διατηρήσουν μία υγιή σχέση με τα παιδιά τους. Και αυτό, επειδή τα παιδιά στο στάδιο αυτό χρειάζονται τους γονείς τους περισσότερο από ποτέ. 

Οι έφηβοι συνήθως προσπαθούν να αποδείξουν στους γονείς τους και στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν χρειάζονται τίποτα και κανέναν. Εκτός αυτού, θέλουν να δείξουν στους άλλους ότι δημιουργούν με επιτυχία την ταυτότητα τους, την προσωπικότητά τους. Και παρόλο που δεν έχουν φτάσει ακόμη στη νόμιμη ηλικία τους, αισθάνονται σαν ενήλικες παγιδευμένοι στο σώμα παιδιού. Όμως δεν είναι αρκετά ώριμοι για να είναι ανεξάρτητοι από τους γονείς τους. 

Οι έφηβοι και η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι μελετούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε εφήβους, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι σημαντικό να δούμε τη νευροπλαστικότητα ως ευκαιρία δημιουργίας νευρικών οδών για τη βελτίωση της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης.

Όταν υπάρχει καλή σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών, είναι πιο πιθανό τα παιδιά να αναπτύξουν μια θετική προσωπικότητα. Συνήθως αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους και τα συναισθήματα τους είναι πιο ισορροπημένα. Επιπλέον, θα μπορούν να σχηματίζουν  ισχυρές και ουσιαστικές σχέσεις με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Επίσης, όταν οι έφηβοι έχουν καλές θετικές σχέσεις με τους γονείς τους, μειώνεται η πιθανότητα συναισθηματικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη. Και πιθανότατα θα αποφύγουν επικίνδυνες συμπεριφορές όπως η πρώιμη σεξουαλική δραστηριότητα. Τέλος δεν θα προσπαθήσουν να βλάψουν τον εαυτό τους ή τους άλλους.

Προωθήστε μια υγιή σχέση.

Αν θέλετε να ωριμάσουν σωστά, μην εστιάζετε στις στιγμές που σας λένε ότι σας μισούν όταν θέτετε κάποια όρια. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να προωθήσετε μια υγιή σχέση με τα παιδιά ακολουθώντας μία θετική μέθοδο πειθαρχίας.

Αυτό περιλαμβάνει μια ζεστή και θετική σχέση. Επιπλέον, οι γονείς πρέπει να καθοδηγήσουν τα παιδιά δείχνοντάς τους τι να περιμένουν στο μέλλον. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, μαζί με ένα σύνολο κανόνων και ορίων, τα οποία θα είναι απαραίτητα για να έχουν μία υγιή ανάπτυξη και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. 

Περάστε χρόνο μαζί τους.

Είναι πάντα το καλύτερο δώρο για αυτά. Επομένως πρέπει να αφιερώσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί τους συνεχώς. Και αυτό θα σας επιτρέψει να είστε εκεί όποτε σας χρειάζονται. 

Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε μαζί τους για το τι έχουν στο μυαλό τους, σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους ή και άλλες ανησυχίες. Σας χρειάζονται επειδή είστε ο οδηγός, η υποστήριξη τα πάντα για αυτά. 

Ακόμη και αν σας λένε ότι δεν θέλουν ούτε να σας βλέπουν, στην πραγματικότητα θέλουν να είστε δίπλα τους σε περίπτωση που σας χρειάζονται. Θα χρειάζονται πάντα μια ειλικρινή, χωρίς προκαταλήψεις μεγάλη αγκαλιά. Και μην ξεχνάτε ότι οι έφηβοι βιώνουν μία μεγάλη ποικιλία διαφορετικών συναισθημάτων.

Σαν γονέας, θα είναι δική σας δουλειά να τους καθοδηγείτε μέσα από τα διαφορετικά συναισθήματα που μπορεί να βιώσουν. Σαν αποτέλεσμα θα καταλάβουν γιατί αισθάνονται έτσι και θα ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν κάποια έντονα συναισθήματα.

Συνδεθείτε με τα παιδιά σας. 

Είναι απολύτως απαραίτητο για τους γονείς να κάνουν ότι μπορούν για να έχουν μία στενή ειλικρινή σχέση με τα παιδιά στην δύσκολη αυτή ηλικία της εφηβείας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να διατηρούν μία θετική και ειλικρινή επικοινωνία. Έτσι για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό:

  • Μειώστε το χρόνο οθόνης (γονείς και παιδιά) και μιλήστε περισσότερο.
  • Απολαύστε μεσημεριανό και δείπνο όλοι μαζί (όταν βέβαια είναι δυνατόν) προκειμένου να έχετε καλύτερη επικοινωνία. 
  • Συμμετέχετε στην καθημερινή ζωή των παιδιών σας.
  • Βγείτε από το σπίτι και κάνετε μαζί διάφορες δραστηριότητες.
  • Απολαύστε ήρεμες στιγμές και κάντε τα παιδιά να νιώθουν άνετα. Επίσης πρέπει να νιώσουν ότι καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλον. 
  • Κάντε σχέδια. 

Και, το πιο σημαντικό από όλα, αφήστε τα να γνωρίζουν ότι τα αγαπάτε πάνω από όλα!