Δραστηριότητες που ίσως δεν γνωρίζατε ότι είναι τόσο καλές για τα παιδιά σας!

Η ανατροφή ευγενικών, δυναμικών και ανεξάρτητων παιδιών μπορεί να είναι ευκολότερη από ότι νομίζετε.

Δείτε μερικές δραστηριότητες που συχνά τις παραβλέπουμε, οι οποίες όμως καλλιεργούν τις γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που χρειάζονται τα παιδιά για να έχουν αργότερα μία όμορφη και πετυχημένη ζωή.

 

Ενθαρρύνετε το ελεύθερο παιχνίδι.

Μία από τις καλύτερες δραστηριότητες είναι το παιχνίδι που καθοδηγείται πλήρως από το παιδί.

Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται για να πετύχουν, πέρα από την εκπαίδευση.

Δίνοντας τους χρόνο για να παίζουν με τους φίλους, τα αδέλφια, ή ακόμη και μόνα τους, χωρίς καμία κατεύθυνση ή καθοδήγηση από ενήλικες είναι κρίσιμο και σημαντικό για την ανάπτυξή τους.

Συχνά νιώθουμε ότι πρέπει να αλληλεπιδρούμε συνεχώς ή να τα διασκεδάζουμε, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι δραστηριότητες που οδηγούνται από τους ενήλικες δεν είναι ελεύθερο παιχνίδι.

Έτσι ξεχάστε όλες τις ιδέες σας, βγάλτε μερικά κουτιά με Lego, ξύλινα τουβλάκια και αφήστε το παιδί να κατευθύνει το δικό του παιχνίδι.

 

Βρείτε χρόνο για υπαίθριο παιχνίδι.

Το να παίζει έξω είναι τόσο σημαντικό για τη σωματική και διανοητική ανάπτυξη του παιδιού.

Το να είναι στη φύση βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η ακρόαση, η προσοχή, η συναισθηματική ρύθμιση και η ικανότητα συνεργασίας.

Το παιχνίδι σε φυσικό περιβάλλον όπως λακκούβες, λάσπη, βροχή, χιόνι και γρασίδι, παρέχει εκπληκτικές φυσικές αισθήσεις που λείπουν από τα παιδιά μας σήμερα. 

Προτιμήστε, κάποιες φορές, τον περίπατο ή ένα πάρκο για να παίξουν, αντί για την παιδική χαρά.

Αφήστε τα να περπατούν χωρίς παπούτσια, όπου είναι ασφαλές, όπως επίσης επιτρέψτε να κρατήσουν ραβδιά ή κλαδιά και να κάνουν παρατηρήσεις σχετικά με τη φύση γύρω τους. 

 

Αφήστε τα να πάρουν υγιή ρίσκα. 

Η ανάληψη «υγιών» κινδύνων όταν είναι μικρά, είναι αυτό που τους επιτρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται τον κίνδυνο όταν μεγαλώσουν.

Η έλλειψη μιας τέτοιας ευκαιρίας μπορεί να οδηγήσει σε φόβο ή επιθετικότητα. Η ανάληψη κινδύνων δεν σημαίνει ότι συμμετέχουν σε επικίνδυνες δραστηριότητες που απειλούν τη ζωή τους.

Η υγιής λοιπόν ανάληψη κινδύνου μπορεί να είναι τρέξιμο, στροφές και πέσιμο, ποδόσφαιρο, κατρακύλισμα από ένα μικρό λόφο με χορτάρι και κάποια άλματα που μάλλον θα κάνουν τους γονείς νευρικούς!

Είναι κάτι που θα προκαλούσε λίγο φόβο που πρέπει να μάθουν να χειρίζονται. 

Έτσι, μόλις είστε έτοιμοι να πείτε στο παιδί «πρόσεχε», σκεφτείτε να κάνετε ένα βήμα πίσω!

Αφήστε τα να έχουν λίγο περισσότερη ελευθερία, να πηδήξουν από τον καναπέ ή να ισορροπήσουν στον κορμό ενός πεσμένου δέντρου, να τρέξουν λίγο πιο γρήγορα με το πατίνι τους.

Είναι ένας απλός τρόπος για να τα βοηθήσετε να χτίσουν αυτοπεποίθηση, ανθεκτικότητα, ψυχική και συναισθηματική δύναμη.

 

Δώστε στα παιδιά χρόνο και χώρο μακριά από ενήλικες. 

Ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να έχουν χρόνο για να παίξουν ανεξάρτητα, χρειάζονται επίσης χώρο μακριά από τα μάτια των ενηλίκων.

Για να μπορέσουν να έχουν μία ροή στο παιχνίδι τους, χρειάζονται χρόνο χωρίς διακοπές και ενοχλήσεις.

Προσπαθήστε να βρείτε ένα χώρο σε άλλο δωμάτιο ή άλλο όροφο (αν υπάρχει) που θα το χρησιμοποιήσουν τα παιδιά, μακριά από τους μεγάλους, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν και να ευχαριστηθούν το παιχνίδι τους. 

Μην ξεχνάτε ότι δεν είστε υπεύθυνοι για τη διασκέδαση των παιδιών σας όλη την ημέρα. Είναι δική τους δουλειά να παίζουν.

Εσείς απλά μπορείτε να πείτε «άντε λοιπόν ώρα για παιχνίδι». Και να είστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθούν με χαρά!

 

Αφήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στην καθημερινή σας ζωή.

Οι πρακτικές δεξιότητες ζωής, που τις ονομάζουμε «δουλειές του σπιτιού» δεν είναι παρά απλές μικροδουλειές για τα παιδιά μας.

Τα παιδιά είναι φυσικοί βοηθοί. Θέλουν να συμμετέχουν στην καθημερινή μας ζωή και είναι πολύ σημαντικό να τα συμπεριλάβουμε. Κάτι τέτοιο τους δίνει μία αίσθηση ευθύνης και ευκαιρίας να αισθανθούν ότι συνεισφέρουν στο νοικοκυριό. 

Και μπορείτε να ξεκινήσετε νωρίς! Δώστε στο μικρούλι σας ένα πανάκι να σκουπίσει το τραπέζι, αφήστε το να βάλει τα ρούχα στο πλυντήριο και να πατήσει το κουμπί. Δώστε του μία μικρή σκούπα και αφήστε το να σκουπίζει δίπλα σας. 

Αυτές οι μικρές πρακτικές δεξιότητες ζωής συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη και των πιο σημαντικών.

Για παράδειγμα ο καθαρισμός του κήπου από τα φύλλα, το χιόνι ή η μεταφορά του καλαθιού του πλυντηρίου απαιτούν τη συνεργασία όλων των μεγάλων ομάδων μυών.

Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες αναπτύσσονται με το ξεφλούδισμα του μανταρινιού, το να γεμίσει ένα ποτήρι νερό από την κανάτα ή να στρώσει τη μαρμελάδα στη φρυγανιά του. 

 

Μη φοβάστε την πλήξη.

«Αγκαλιάζοντας» την πλήξη, επιτρέπουμε στα παιδιά μας να αναπτύξουν την ικανότητα να βρίσκουν τρόπους για να διασκεδάσουν, και να αναπτύξουν δραστηριότητες με πολύ λιγότερη βοήθεια από εμάς.

Η πλήξη είναι το σημείο όπου τα παιδιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν και να ξεπερνούν κάθε ενόχληση και πώς να αρχίσουν σιγά σιγά να βρίσκουν μία αίσθηση του εαυτού τους. 

Το να έχετε σαν γονείς περισσότερο χρόνο βαρεμάρας/αδράνειας δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να καταλάβουν τα πράγματα μόνα τους, να μάθουν τι τους φέρνει περισσότερη χαρά και τα βοηθά να αναπτύξουν τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητα, την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους. 

Προσπαθήστε να έχετε χρόνο μέσα στην ημέρα σας, όπου δεν έχετε προγραμματίσει τίποτα, ή σκόπιμα να μην φέρετε μαζί σας παιχνίδια ενώ κάνετε ένα σύντομο ταξίδι ή σύντομη βόλτα με το αυτοκίνητο, περιμένετε στην ουρά για να ψωνίσετε ή τη σειρά σας στο εστιατόριο για το δείπνο σας. 

Αρχίστε σιγά σιγά, και βοηθήστε τα να αναπτύξουν ανοχή, και υπομονή. Θα εκπλαγείτε με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους όταν έχουν χρόνο να βαρεθούν!