Πότε πρέπει να πάτε το παιδί επειγόντως στο γιατρό

Ας είμαστε ειλικρινείς. Από τη στιγμή που γινόμαστε γονείς ακόμη κι αν δεν αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του εαυτού μας (από πριν), γινόμαστε λίιιγο υπερβολικοί.

Αν δούμε δέκατα στο θερμόμετρο, αν πει το παιδί πως πονάει η κοιλιά του, αν αν αν. Πότε όμως δεν είμαστε υπερβολικοί και πράγματι συγκεκριμένα συμπτώματα ή σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά και τη γενική κατάσταση του παιδιού που μας βάζουν σε υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι λόγος να πάμε στον γιατρό μας;

Στη λίστα που ακολουθεί θα βρείτε κάποια συμπτώματα που καλό είναι αν τα παρατηρήσετε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας (το άρθρο αποτελεί απλώς ενδεικτική αναφορά, κάθε απόφαση για ιατρική επίσκεψη ή και οποιαδήποτε σχετική κίνηση είναι απόφαση του γιατρού σας ο οποίος κρίνεται ο μόνος κατάλληλος για να σας συμβουλεύσει):

Αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού : Εάν δείτε το παιδί σας να είναι ιδιαίτερα ράθυμο, ενώ συνήθως είναι ζωηρό ή ακόμη εάν δείχνει έντονο εκνευρισμό, ενώ κατά κανόνα είναι ήρεμο ή δεν ανταποκρίνεται όπως συνήθως στα ερεθίσματα, τότε ίσως να είναι δείγμα πως κάτι συμβαίνει.

Αλλαγές στον ύπνο : Εάν το παιδί έχει υπνηλία ή είναι ανήσυχο και γι’ αυτό δεν μπορεί να κοιμηθεί, εάν ξυπνάει συνεχώς ή ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας με έντονο, επίμονο κλάμα το οποίο παρά τις προσπάθειές σας να ηρεμήσει δεν σταματάει.

Σημάδια πόνου : Ένα παιδί που μιλάει μπορεί να σας πει πού και πότε πονάει. Ένα μωρό που πονάει είναι ανήσυχο και δύσκολα ησυχάζει. Η άρνηση για φαγητό λόγω μειωμένης όρεξης και η αδυναμία να αποκοιμηθεί.

Γρήγορη αναπνοή :Αν δείτε ότι το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει, παρατηρείτε ότι το στήθος του φουσκώνει καθώς παίρνει ανάσες, ακούτε σφύριγμα την ώρα που αναπνέει ή έχει επίμονο βήχα που δεν το αφήνει να κοιμηθεί, φωνάξτε το γιατρό.

Διαφορά στην κίνηση : Εάν παρατηρήσετε διαφορά στο πάτημα ή στο κράτημα με τα χέρια.

Αλλαγή χρώματος :Αν παρατηρήσετε ότι μελάνιασε το πρόσωπο, τα χείλη, γύρω από το στόμα, τα νύχια των ποδιών ή των χεριών ή αν δείχνει ξαφνικά χλομό, μπορεί να έχει αναπνευστικό ή άλλο πρόβλημα. Αν είναι κίτρινο στο πρόσωπο ή στο άσπρο των ματιών, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με ίκτερο.

Επίμονος πυρετός :Αν παρά τα αντιπυρετικά και το χλιαρό μπάνιο ο πυρετός δεν πέφτει και το παιδί δείχνει καταβεβλημένο, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό. Επίσης, αν το νεογέννητο κάτω των τριών μηνών παρουσιάσει πυρετό, θα πρέπει να το πάτε στο νοσοκομείο.

Εμετός ή διάρροια : Ένας μόνο εμετός σίγουρα δεν χρειάζεται να σας ανησυχήσει. Αν όμως έχει σειρά εμετών ή διάρροια (περισσότερες από τρεις φορές) και έχει συμπτώματα εξάντλησης, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό.

Αλλαγές στην ούρηση : Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων, πολλές παθήσεις έχουν κοινά συμπτώματα και αυτό συχνά προκαλεί σύγχυση και ανησυχία στον ασθενή. Αν παρατηρήστε συχνοουρία ή ότι το παιδάκι κάνει λίγα ούρα και παραπονιέται για τσούξιμο ή δείτε αίμα στα ούρα, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο.

Ξαφνικά δερματικά εξανθήματα : Φουσκάλες, κοκκινίλες, σπυράκια με ή χωρίς πύον πρέπει να εξετάζονται από το γιατρό από την πρώτη ημέρα. Έντονο κνησμό ή ερεθισμό σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος του παιδιού.

Τραύματα που δεν κλείνουν:  Ή τραύμα που έχει κάνει διαπύηση, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μολυνθεί.

Έντονες ζαλάδες: Το παιδί μπορεί να έχει χτυπήσει στο βρεφονηπιακό σταθμό ή στο σπίτι, χωρίς να το γνωρίζετε και να έχει πάθει διάσειση.

Μία ρινορραγία που σταματάει πολύ δύσκολα: Αν η μύτη του παιδιού άνοιξε, την πιέζετε λίγο και βάζετε πάγο, κρατώντας το κεφαλάκι του προς τα πίσω. Αν η μύτη δεν σταματήσει να τρέχει αίμα μετά από δέκα λεπτά, πρέπει να πάτε στο γιατρό ή στο νοσοκομείο.

Οποιοδήποτε ελαφρύ σύμπτωμα που χειροτερεύει: Κάθε ασθένεια, ίωση ή κρύωμα αναμένεται να περάσει σε μία εβδομάδα. Αν τα συμπτώματα επιμένουν με πυρετό, βήχα, μπούκωμα ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα, επισκεφθείτε πάλι το γιατρό, γιατί πιθανόν έχει σημειωθεί υποτροπή.

Πρησμένα χέρια ή πόδια: Αν το παιδί δεν έχει καμία αίσθηση γύρω από το τραυματισμένο σημείο, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια βλάβη στο νεύρο.

Πόνος, πρήξιμο ή τσούξιμο στα μάτια :Τα βλέφαρα είναι ερεθισμένα, τα μάτια κόκκινα ή το μεγαλύτερο παιδί σας λέει ότι βλέπει θολά.

Πόνος ή πρήξιμο στην κοιλιά :Αν το παιδί παραπονιέται ότι πονάει η κοιλιά του και δεν νιώθει καλύτερα, αφού του δώσετε να πιει χαμομήλι ή του τρίψετε τη κοιλιά με οινόπνευμα ή δεν ανέχεται να το ακουμπήσετε και δεν μπορεί να κουνηθεί ή να σηκωθεί αλλά προτιμά να είναι ξαπλωμένο, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα.

Λιποθυμία – απώλεια αισθήσεων : Κρατήστε το παιδί ξαπλωμένο με τα πόδια πιο ψηλά και ανακουφίστε το χαλαρώνοντας τα ρούχα που το σφίγγουν. Η επόμενη κίνηση είναι να πάτε στο νοσοκομείο.

Μη διστάσετε ποτέ να καλέσετε τον παιδίατρό σας και φυσικά να πάτε το παιδί σας στο γιατρό ή στο νοσοκομείο αν αισθανθείτε πως υπάρχουν συμπτώματα και δείγματα ότι το παιδί σας δεν είναι καλά. Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να δείτε εδώ περισσότερα για το νέο νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας MINETTA Top Plus το οποίο παρέχει πλήθος καλύψεων και παροχών σε ανταγωνιστικά ασφάλιστρα, ανακουφίζοντας κάθε οικογένεια με μία λιγότερη έγνοια.