Φοβία για το μπάνιο: Απλά και αποτελεσματικά tips για να την καταπολεμήσετε!

Έχει το μωρό σας φοβία για το μπάνιο; Πολλά μωρά φοβούνται το μπάνιο, ειδικά όταν μεγαλώνουν και γίνονται νήπια. Εάν το μωρό σας έχει αναπτύξει ξαφνικά αυτόν τον φόβο, τι θα μπορούσε να τον προκαλέσει και πώς θα μπορούσατε να το βοηθήσετε να τον ξεπεράσει; Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, θα ξεπεράσει πολλές ιδιορρυθμίες και συνήθειες της παιδικής ηλικίας. Θα παρατηρήσετε όμως ότι αποκτά νέες ιδιοτροπίες και συνήθειες! Ένα από τα πιο συχνά «θεματάκια» που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς είναι ο ξαφνικός φόβος του μπάνιου είτε σε βρεφική ηλικία, είτε σε νηπιακή.

 

Τι οδηγεί ένα παιδί όμως να αναπτύξει φοβία για το μπάνιο;

Τα νεογέννητα μπορεί να αισθάνονται εκτός ελέγχου, να μην τους αρέσει η αλλαγή της θερμοκρασίας ή η αίσθηση που επιπλέουν πάνω στο νερό. Τα μεγαλύτερα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορεί να φοβούνται τον θόρυβο της αποστράγγισης του νερού ή ακόμα και ότι θα γλιστρήσουν μέσα στην μπανιέρα. Μπορεί να μην τους αρέσει να βρέχεται το πρόσωπό τους ή να λούζουν τα μαλλιά τους ή φυσικά να μπαίνουν σαπουνάδες στα ματάκια τους.

 

Πως αντιμετωπίζουμε τη φοβία του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του

Όταν ένα παιδί φοβάται πολύ το μπάνιο, πρέπει να το παίρνουμε στα σοβαρά και να μην το αναγκάζουμε να κάνει μπάνιο – ειδικά όταν είναι αναστατωμένο. Αναλόγως με την ηλικία του παιδιού η αντιμετώπισή τη κατάστασης είναι διαφορετική:

 

Νεογέννητα και μικρά μωρά

• Χρησιμοποιήστε ένα μικρό μπανάκι για το μωρό σας – θα το βοηθήσει να αισθανθεί πιο ασφαλές

• Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι στους 32-37 βαθμούς Κελσίου

• Διατηρήστε συνεχή οπτική επαφή με το μωρό σας

• Μιλήστε στο μωρό σας για το τι συμβαίνει κατά την ώρα του μπάνιου

• Επιλέξτε τα κατάλληλα προϊόντα για την ηλικία του αλλά τις ιδιαιτερότητες του δικού του δέρματος – για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα τσούξουν τα ματάκια του σε περίπτωση που πέσει λίγος αφρός. Εμείς εμπιστευόμαστε και προτείνουμε για το καθημερινό μπανάκι του μωρού τη σειρά προϊόντων Mustela® με 95% φυσικά συστατικά και βάση το αβοκάντο.

 

Μικρά παιδιά

• Ξεκινήστε σταδιακά την εισαγωγή στη διαδικασία του μπάνιου, για παράδειγμα, βάζοντας το παιδί σας στην μπανιέρα και δίνοντάς του το σφουγγάρι για να το επεξεργαστεί. Μόλις είναι εντάξει με αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε να ρίξετε λίγο νερό.

• Πάρτε ένα πλαστικό μωρό για να το κάνετε μπάνιο μαζί με το μικρό σας, εξηγώντας βήμα βήμα στο παιδί σας όλη τη διαδικασία. Έτσι θα εξοικειωθεί ακόμα περισσότερο και θα κατανοήσει τι συμβαίνει την ώρα που κάνουμε μπάνιο.

• Όταν κάνει ο ένας γονιός μπάνιο, αφήστε το παιδί να είναι στο χώρο μαζί με τον άλλον γονιό και εξηγείστε του τι κάνετε και τι ωραία που αισθάνεστε που κάνετε μπάνιο.

• Κάντε μπάνιο μαζί με το παιδί σας, παίξτε μαζί με το νερό και τα παιχνίδια του

• Χρησιμοποιήστε ένα πλαστικό χαλάκι ή τα ειδικά αντιολισθητικά πατάκια για την μπανιέρα. Θα βοηθήσουν να μην φοβάται το μικρό σας ότι θα γλιστρήσει μέσα στην μπανιέρα.

• Μην τραβήξετε την τάπα από την μπανιέρα όσο είναι το παιδί μέσα στο μπάνιο – ο ήχος του νερού που τρέχει στην αποχέτευση μπορεί να είναι πολύ τρομακτικός για κάποια παιδιά.

• Εάν το παιδί σας ανησυχεί να μην πέσει σαμπουάν στα μάτια του, θα πρέπει να επιλέξετε ένα σαμπουάν που είναι κατάλληλο και απαλό (η δική μας πρόταση είναι το Απαλό σαμπουάν της Mustela με ειδική σύνθεση που δεν προκαλεί δάκρυα). Οι κοριτσομάνες με την επιλογή αυτού του σαμπουάν θα γλυτώστε και την γκρίνια των μικρών σας πριγκιπισσών την ώρα που ξεμπερδεύετε τα μαλλάκια τους, καθώς η ειδική του σύνθεση προλαμβάνει τη δημιουργία κόμπων.

 

Tips για όλες τις ηλικίες

• Κάντε μπάνιο μαζί τα παιδάκια σας. Γεμίστε την μπανιέρα με νερό και αφήστε να παίξουν μαζί, κατά πάσα πιθανότητα θα γεμίσει το μπάνιο με νερά αλλά ταυτόχρονα έχετε μεγάλες πιθανότητες να ξεπεράσει το παιδί σας τη φοβία του για το μπάνιο όταν θα δει ότι το αδερφάκι του το απολαμβάνει και ότι είναι μια ευκαιρία για παιχνίδι και σκανταλιές που επιτρέπονται!

• Δοκιμάστε να αλλάξετε την ώρα της ημέρας που κάνετε μπάνιο το παιδί σας. Μερικά παιδιά απολαμβάνουν το μπάνιο περισσότερο το πρωί, ή νωρίς το απόγευμα, όταν δεν είναι κουρασμένα.

• Μην αμελείτε να στεγνώνετε το παιδί σας με απαλές κινήσεις με μια παιχνιδιάρικη απαλή πετσέτα. Αποφύγετε το πιστολάκι, πολλές φορές δημιουργεί εκνευρισμό στα παιδιά και αν κάποιο φορά τύχει να ζεσταθούν παραπάνω μπορεί να γίνει η αιτία να μην τους αρέσει πια το μπάνιο.

• Κάντε το μπάνιο ακόμα πιο χαλαρωτικό, κάνοντας και ένα μίνι μασαζάκι με ενυδατική κρέμα, εμείς προτείνουμε την Κρέμα Ενυδάτωσης Hydra Bébé της Mustela, που θα χαλαρώσει το μικρό σας. Την ίδια ώρα μπορείτε να του λέτε το αγαπημένο του παραμύθι με ήρεμη φωνή για να το προετοιμάζετε για την φάση του ύπνου που θα ακολουθήσει.

Super sos: Μην φεύγετε ποτέ από το δωμάτιο ενώ το μωρό ή το μικρό παιδί σας κάνει μπάνιο. Τα παιδιά μπορούν να πνιγούν πολύ γρήγορα και χωρίς να το αντιληφθείτε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του μπάνιου.

Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω tips θα καταφέρετε με απλούς αλλά δοκιμασμένους τρόπου να μετατρέψετε το φόβο σε διασκέδαση και να απολαύσετε στιγμές ατελείωτου παιχνιδιού και γέλιου με τον μικρό σας θησαυρό.