Ο Δεκάλογος της Mελέτης

182e8fm9zjgr9jpg

Κάθε παιδί είναι ιδιαίτερο και έχει το δικό του ρυθμό και τρόπο μάθησης. Eφαρμόστε το δεκάλογο μιας αποτελεσματικής και γρήγορης μελέτης για τα παιδιά σας.

γράφει η Λίνα Κατσίγκρη PhD, Νευρογλωσσολόγος – Λογοπεδικός

Συχνά παρατηρούμε χρονικές και ποιοτικές διαφορές στον τρόπο που διαβάζουν δυο παιδιά της ίδιας ηλικίας. Τα παιδιά που έχουν καλά οργανωμένο και πλευριωμένο εγκέφαλο, αποκτούν τις αναγκαίες δεξιότητες για αποτελεσματική μελέτη γρήγορα και ξεκούραστα. Αντίθετα τα παιδιά που ο εγκέφαλος τους πλευριώνεται σε μεγαλύτερη ηλικία, χρειάζονται ιδιαίτερη βοήθεια και στήριξη για να μάθουν να μαθαίνουν (learning to learn). Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση της μελέτης.

Αν  βάλουμε σε εφαρμογή τα παρακάτω, είναι πιθανόν να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τον τρόπο μελέτης των παιδιών γρήγορα κι αποτελεσματικά.

ada92156febfeb6a_Homework.jpg.xxxlarge_2x

– Η διαδικασία της μάθησης – μελέτης είναι μια θετική εμπειρία. Το διάβασμα θέλει σύστημα και καλή οργάνωση. Για σταθερή απόδoση στο σχολείο, χωρίς εκνευρισμούς και άγχη, συνιστάται καθημερινή μελέτη μικρής διάρκειας καθώς και επαναλήψεις στην ύλη σε τακτά χρονικά διαστήματα.

– Μαθαίνουμε στο παιδί να υπολογίζει  το χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρώσει μια εργασία. Στη συνέχεια το ενθαρρύνουμε να βάλει σε σειρά προτεραιότητας τα μαθήματα της ημέρας, ξεκινώντας από τα πιο δύσκολα.

– Ενθαρρύνουμε το παιδί να υπογραμμίζει τα κύρια σημεία του μαθήματος και να κρατά σημειώσεις σε κάρτες, που μπορεί να κολλήσει στους τοίχους του δωματίου του ή και στο ψυγείο (αν πρόκειται για ορθογραφία λέξεων). Με το τρόπο αυτό, ενισχύουμε την οπτική μνήμη, ενώ το βοηθάμε να συγκρατήσει εύκολα περισσότερες  πληροφορίες.

bigstockphoto_Homework__1301706

– Τα διαλείμματα είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της μελέτης σε όλες τις ηλικίες. Οι μικροί μαθητές του Δημοτικού, χρειάζονται ένα μικρό διάλειμμα κάθε 20 λεπτά. Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, διακόπτουν συνήθως τη μελέτη κάθε 40 με 50 λεπτά.  Ο χρόνος μελέτης εξαρτάται άμεσα από την ικανότητα συγκέντρωσης του μαθητή. Μετά το τέλος της μελέτης, επιτρέπουμε στο παιδί να ασχοληθεί για λίγο με κάποια δραστηριότητα που το ευχαριστεί και το χαλαρώνει (παιχνίδι, υπολογιστής, τηλεόραση κλπ).

Διοργανώνουμε απογεύματα ομαδικής μελέτης με τους φίλους του.

– Γνωρίζουμε το δυναμικό του παιδιού και δεν το παραφορτώνουμε με εξωσχολικές δραστηρίοτητες, αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με ευχαρίστηση.

– Συμπεριφερόμαστε χαλαρά, σε σχέση με τις σχολικές υποχρεώσεις του παιδιού. Δείχνουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες του,  το βοηθάμε στα μαθήματα, μόνο εφόσον μας ζητηθεί από το ίδιο και πάντα με διακριτικό τρόπο. Αποφεύγουμε να καθόμαστε δίπλα του,  την ώρα της μελέτης. Δεν ανοίγουμε την τσάντα του σχολείου για να δούμε τι έχει να διαβάσει.  Αφήνουμε το παιδί να πάρει από μόνο του την πρωτοβουλία να μας μιλήσει για το σχολείο (μαθήματα, διαγωνίσματα, βαθμούς, φίλους, δασκάλους κλπ)

– Φροντίζουμε να κοιμάται καλά και να θρέφεται σωστά (αποφεύγουμε υπερβολικές δόσεις ζάχαρης και σοκολάτας).

MPj04227930000[1]

Δείχνουμε εμπιστοσύνη στο παιδί, ακούμε με προσοχή τους προβληματισμούς του και το αφήνουμε μόνο του να βρει τις λύσεις στις απορίες του. Έρευνες δείχνουν, ότι τα παιδιά που διαβάζουν μόνα τους έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, είναι υπεύθυνα και χαρούμενα παιδιά.

– Κάθε φορά που βοηθάμε το παιδί μας να κατακτήσει μια καινούργια δεξιότητα, ας έχουμε στο νου μας αυτά τα σοφά λόγια : «Αν μου πεις κάτι θα το ξεχάσω. Αν μου διδάξεις κάτι θα το θυμάμαι. Αν μου αναθέσεις κάποια ευθύνη θα μάθω.»

jpeg