«Τα αγόρια δεν κλαίνε»! Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτή τη φράση από κάποιο πατέρα που πίστευε ότι σύμφωνα με τη γνώμη του δικού του πατέρα, συμβουλεύει σωστά το δικό του αγοράκι.
Όμως αυτές οι πεποιθήσεις καθορίζουν τον τρόπο που είμαστε γονείς. Και μερικές από αυτές μπορεί να καταστρέψουν την αρρενωπή ταυτότητα του γιου μας και να οδηγήσουν σε μία κακή ανάπτυξη.
Ας δούμε 5 κοινωνικούς κανόνες που θα εμποδίσουν την ανάπτυξη του αγοριού στην ανδρική ηλικία.
«Οι άνδρες δεν κλαίνε».
Αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχουν πει οι μπαμπάδες στους γιούς τους. Όμως το κλάμα δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας. Το κλάμα είναι μία υγιής έκφραση συναισθημάτων. Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, ανακαλύπτουν έναν εσωτερικό κόσμο συναισθημάτων. Οι ενέργειές τους στο φυσικό περιβάλλον τους προκαλούν συναισθήματα στον δικό τους εσωτερικό κόσμο. Οι δύο αυτοί παράγοντες είναι αλληλένδετοι. Λέγοντας σε ένα αγόρι ότι δεν είναι αντρικό να κλάψει, το διδάσκετε να καταπνίξει τα συναισθήματά του και του δίνετε μία ψεύτικη κατανόηση της αρρενωπότητας. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα πάντα κάποια στιγμή εκρήγνυνται ή δημιουργούν υποκείμενα σωματικά προβλήματα υγείας στο μέλλον.
«Οι άνδρες δεν μαγειρεύουν.(Αν και οι καλύτεροι μάγειροι είναι άνδρες!)»
Πολλά αγόρια το πιστεύουν. Όμως αν πράγματι το πιστεύετε τότε είστε μέρος του προβλήματος. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς αρχιμάγειρας. Αλλά να μπορεί να κάνει κάτι απλό για την οικογένειά του. Ο πατέρας πρέπει να διδάξει στον γιο του ότι το μαγείρεμα επιδεικνύει την ευθύνη, τη γενική φροντίδα για την υγεία και την ευημερία της οικογένειας.
«Ανδρική = μη θηλυκή».
Τα αγόρια μεγαλώνουν με λεπτές υποδείξεις από την κοινωνία που λένε ότι «για να είσαι αρρενωπός πρέπει να αποφεύγεις με κάθε κόστος ότι θυμίζει κάτι θηλυκό». Κάθε νταή που συναντούν έχει αυτή την πεποίθηση. Έτσι τα αγόρια αποκαλούν ο ένας τον άλλο με γυναικεία ονόματα σαν προσβολή για να υποβαθμίσουν τον ανδρισμό τους. Σαν πατέρες λοιπόν, είναι δική μας ευθύνη να δείξουμε στους γιους μας ότι η αρρενωπότητα και η θηλυκότητα δεν βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους. Ο Θεός δημιούργησε τους άνδρες και τις γυναίκες για να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο. Μαζί αντιπροσωπεύουν τον άνθρωπο στην πληρότητά του. Ενώ οι άνδρες τείνουν να είναι πιο αισθησιακοί, πρέπει να αγκαλιάσουμε περισσότερο αυτό που μας λείπει, τον συναισθηματικό χαρακτήρα.
«Τα αθλήματα είναι καλύτερα από την τέχνη».
Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα αγόρια μας να δοκιμάσουν αθλήματα, επειδή η κοινωνία μας έχει πει ότι τα αγόρια παίζουν οργανωμένα αθλήματα ενώ τα κορίτσια συμμετέχουν στις καλές τέχνες. Τα αθλήματα είναι σημαντικά για πειθαρχία, συναισθηματική νοημοσύνη και στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά δεν ταιριάζουν σε κάθε αγόρι. Αν το δικό σας δεν αγαπά τα σπορ, μην το πιέζετε. Ενθαρρύνετέ το να δοκιμάσει εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως το σκάκι ή ίσως η μουσική. Σαν μπαμπάδες λοιπόν, μπορούμε να διδάξουμε στα αγόρια μας ότι οι καλές τέχνες βοηθούν να τις αναπτύξουν με υποκειμενικούς τρόπους ώστε να ενθαρρύνουν την αυθεντική αρρενωπότητα.
«Τα αγόρια θα είναι αγόρια».
«Στην πραγματικότητα, τα αγόρια θα είναι αγόρια είναι μία δικαιολογία για να αποφευχθεί η δύσκολη δουλειά να διαμορφώσουμε ένα αγόρι σε έναν άνθρωπο»!
Σαν γονείς, το διδάσκουμε αυτό μέσω των ενεργειών μας. Εάν έχουμε γιους και κόρες, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους γιους μας να ξεφύγουν με συγκεκριμένες συμπεριφορές επειδή «τα αγόρια θα είναι αγόρια» και κρατάμε τα κορίτσια μας σε ένα υψηλότερο επίπεδο. Αυτό διδάσκει εσφαλμένα τα αγόρια μας ότι τα κορίτσια είναι τα μόνα που πρέπει να ενεργούν υπεύθυνα και ότι πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστούν την «ανεξέλεγκτη» συμπεριφορά ενός αγοριού.
Στην πραγματικότητα «τα αγόρια θα είναι αγόρια», είναι μία δικαιολογία για να αποφύγουμε την δύσκολη δουλειά της διαμόρφωσης ενός αγοριού σε έναν άνθρωπο με σωστή ανακατεύθυνση των αρρενωπών του επιθυμιών.