Πώς επηρεάζει η γονική απουσία τα παιδιά

Γνωρίζουμε όλοι το πόσο επωφελούνται τα παιδιά από μία υγιή σχέση και με τους δύο γονείς. Τί συμβαίνει όμως όταν υπάρχει γονική απουσία;

Ο θάνατος, το διαζύγιο ή άλλο δυσάρεστο γεγονός μπορεί να αφήσει ένα παιδί χωρίς έναν από τους γονείς του.

Εάν συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τις μακροπρόθεσμες συναισθηματικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η γονική απουσία.

Οι γονείς αποτελούν μία πηγή ασφάλειας και ζεστασιάς για τα παιδιά τους. Όταν η μητέρα ή ο πατέρας απουσιάζει από το σπίτι, τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν όλη την υποστήριξη που χρειάζονται.

Για να κρύψουν αυτή τους την αδυναμία και ίσως να την αντισταθμίσουν, τα παιδιά μπορεί να γίνουν επιθετικά με την πρόθεση να εκφοβίσουν τους άλλους πριν γίνουν θύματα τα ίδια.

Όμως όλα τα παιδιά δεν αντιδρούν το ίδιο. Έτσι μπορεί να προκύψουν τα ακόλουθα προβλήματα:

Προβληματικές σχέσεις.

Όταν ένα παιδί ή ένας έφηβος χάνει έναν γονέα, αυτό επηρεάζει έμμεσα τη σχέση του με τους άλλους.

Η συνέπεια είναι μία προβληματική σχέση.

Ο έφηβος μπορεί να είναι δυσαρεστημένος με τον εαυτό του, βιώνοντας ταυτόχρονα και τον φόβο μιας μεγαλύτερης εγκατάλειψης.

Γνωστικά αποτελέσματα.

Τα μονογονεϊκά νοικοκυριά είναι πιθανόν να έχουν εφήβους με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Ο παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι η μικρότερη συμμετοχή των ενηλίκων στην εκπαίδευση των παιδιών/εφήβων.

Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να ζητηθεί η στήριξη και η συμμετοχή της οικογένειας.

Επιθετικότητα.

Ο έφηβος που στερείται ένα γονέα μπορεί να βιώνει μία πικρία που ίσως εκδηλωθεί ως επιθετικότητα.

Η γονική επιρροή στα πρώτα χρόνια ενός παιδιού, του διδάσκει τις κατάλληλες απαντήσεις και ενέργειες για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα.

Όμως όταν λείπει ο ένας από τους γονείς, μπορεί τα μαθήματα αυτά να περάσουν απαρατήρητα. Και φτάνοντας στην εφηβεία το παιδί δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει κατάλληλα την επιθετικότητά του.

Άγχος.

Το παιδί μπορεί να είναι επιρρεπές σε επεισόδια άγχους. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα παιδί χωρίς και τους δύο γονείς του, δεν έχει την οικειότητα και την εγγύτητα που παρέχει μία υγιής σχέση με ένα δικό του πρόσωπο.

Μαζί με την υπερκινητικότητα, μπορεί να προκύψουν προβλήματα άγχους που σχετίζονται με την απουσία της μητέρας ή του πατέρα. Για τον έφηβο ίσως προκαλέσει προβλήματα στην ακαδημαϊκή του απόδοση.

Ακαδημαϊκή απόδοση.

Μία φυσιολογική οικογενειακή δομή έχει θετικό αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή απόδοση του παιδιού.

Οι γονείς βοηθούν και ενθαρρύνουν το παιδί τους να πηγαίνει όσο πιο καλά μπορεί στο σχολείο και αργότερα στις όποιες σπουδές του, και οι έφηβοι παρακινούνται από την επιθυμία να κάνουν τους γονείς τους να αισθάνονται περήφανοι γι’ αυτούς.

Η απουσία των γονέων μπορεί να προκαλέσει μία σχετική αδιαφορία για την πρόοδό τους.

Κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Οι έφηβοι με απόντες γονείς, είναι πιο πιθανό να εθιστούν στα ναρκωτικά ή στο αλκοόλ πριν φτάσουν στη νόμιμη ηλικία, για το ποτό φυσικά.

Χωρίς να έχουν κάποιον έλεγχο, είναι υπεύθυνοι για τη δική τους ελευθερία, την οποία όμως πολύ συχνά δεν την χρησιμοποιούν σωστά.

Πράγματι, έρευνες δείχνουν, ότι η γονική απουσία αυξάνει τον κίνδυνο των παιδιών να πίνουν και να καπνίζουν πριν την εφηβεία.

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι η γονική απουσία μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα μικρά παιδιά. Βέβαια, όλα τα παιδιά δεν είναι το ίδιο, έτσι δεν θα επηρεαστούν όλα το ίδιο.

Σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να τους δίνουμε προσοχή, στοργή και αγάπη, και να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε παρόντες και ακούμε πάντα τις ανησυχίες τους.