Πώς η προσωπικότητα του παιδιού σας μπορεί να αλλάξει τον τρόπο της ανατροφής του;

Οι γονείς που έχουν πολλά παιδιά δηλώνουν ότι το καθένα είναι διαφορετικό. Παρόλο που μεγαλώνουν στο ίδιο σπίτι με τους ίδιους γονείς και τους ίδιους κανόνες αντιμετωπίζουν τη ζωή διαφορετικά.

Για παράδειγμα, το ένα παιδί μπορεί να είναι ήσυχο, ευσυνείδητο και υπεύθυνο ενώ το άλλο είναι μόνο διασκέδαση και θέλει να είναι το κέντρο της προσοχής. Τίποτα δεν είναι λανθασμένο, απλά είναι διαφορετικό. Όμως οι διαφορές αυτές θα επηρεάσουν τη γονική μέριμνα.

Θα διαπιστώσετε γρήγορα ότι αυτό που λειτουργεί με το ένα παιδί δεν είναι αποτελεσματικό με το άλλο. Η πραγματικότητα αυτή είναι δύσκολη ιδίως τα πρώτα χρόνια, όταν χρειάζεστε μία προβλέψιμη και δομημένη προσέγγιση για την ανατροφή των παιδιών σας. Όμως η ανατροφή τους δεν είναι καθόλου προβλέψιμη. Είναι ακατάστατη, περίπλοκη και συνεχώς εξελίσσεται. Και για να είστε επιτυχημένοι γονείς πρέπει να παραδεχτείτε ότι θα αλλάξετε τις γονικές σας προσεγγίσεις, ειδικά όταν πρόκειται για την προσωπικότητα των παιδιών σας. 

 

Πώς να προσαρμοστείτε στην προσωπικότητα του παιδιού σας.

Όπως και οι ενήλικες τα παιδιά έχουν διαφορετικές προσωπικότητες. Τα δυνατά σημεία ενός παιδιού μπορεί να είναι αδυναμίες ενός άλλου. Ο στόχος των γονέων είναι όχι μόνο να αναγνωρίσουν αυτές τις διαφορές, αλλά να τις κατανοήσουν και να εργαστούν για να είναι συντονισμένοι με αυτές. Το να γνωρίζει ο γονιός πώς να φερθεί στο παιδί με τρόπο ευαίσθητο και σύμφωνα με την προσωπικότητά του είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει.

 

Οι ειδικοί συμβουλεύουν:

Γίνετε μαθητής της προσωπικότητας του παιδιού σας. 

Πρώτα πρέπει να ξέρετε ποιο είναι το παιδί σας. Ο καλύτερος τρόπος είναι να το μελετήσετε. Σκεφτείτε πως φέρεται με άλλους ανθρώπους. Είναι τολμηρό και ομιλητικό ή περιμένει και παρατηρεί. Ή ίσως είναι κάπου στη μέση;

Επίσης σκεφτείτε τι είδους δραστηριότητες αγαπά, τη συναισθηματική του ένταση, την ανοχή του για τυχόν απογοητεύσεις, το ενεργειακό του επίπεδο και την αντίδρασή του στην αλλαγή. Όλα αυτά δίνουν μία εικόνα για την προσωπικότητά του και την ιδιοσυγκρασία του. Αν δώσετε προσοχή σε αυτά, θα σας χρησιμεύσουν ως οδηγοί για μία σωστή συμπεριφορά. 

 

Εκτιμήστε ποια είναι.

Για τους γονείς, μπορεί να είναι δύσκολο όταν τα παιδιά δεν είναι ακριβώς όπως θα ήθελαν εκείνοι. Για παράδειγμα, ίσως ονειρεύτηκαν ότι θα γίνει σπουδαίος αθλητής, όμως το μικρό προτιμά τη μουσική και το βιβλίο. Ή δεν του αρέσουν καθόλου τα δικά σας ενδιαφέροντα. 

Από την άλλη πλευρά, είναι ίδιο με εσάς και η σύγκρουση είναι καθημερινή. Λοιπόν είναι σημαντικό να βρείτε το θαύμα και τη χαρά της δημιουργίας του, αφήστε τις κακές ιδέες και μάθετε να αποδέχεστε και να εκτιμάτε την ομορφιά της προσωπικότητας του παιδιού σας. 

Φυσικά κανένα παιδί δεν είναι τέλειο και θα υπάρξουν άσχημες μέρες, αλλά πρέπει πάντα να αγαπάτε και να εκτιμάτε τι είναι ξεχωριστό σε αυτό. 

 

Να έχετε κατανόηση.

Μερικές φορές η συμπεριφορά του μπορεί να είναι κουραστική. Μπορεί εσείς να θέλετε να τηρείτε ένα πρόγραμμα και το μικρό σας να χασομερά. Ή εσείς να είστε κοινωνικός και το παιδί να προτιμά να μένει σπίτι. Πολλές φορές η προσωπικότητά σας θα είναι τελείως διαφορετική από τη δική του. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε ένα βήμα πίσω και να μάθετε πώς να βλέπετε τα πράγματα από την δική του οπτική γωνία. 

 

Συμβουλές για τις διαφορετικές προσωπικότητες των παιδιών. 

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, αναπτύσσεται και η προσωπικότητά τους. Γνωρίζοντας πώς να προσαρμοστείτε στη μοναδική και εξελισσόμενη προσωπικότητα του, θα σας κάνει ένα επιτυχημένο γονέα, ταυτόχρονα δε, θα δείξει στο παιδί σας ότι όχι μόνο το αγαπάτε και το εκτιμάτε, αλλά καταλαβαίνετε πως ακριβώς είναι ως άτομο.

 

Το ευαίσθητο παιδί.

Νοιάζεται πολύ για τον κόσμο γύρω του και συχνά πληγώνεται. Μερικές φορές είναι ο σιωπηλός τύπος που οι άλλοι του λένε να μιλήσει. Τα ευαίσθητα παιδιά χρειάζονται διαβεβαίωση, καθησύχαση για να αισθάνονται ασφαλή. Αφήστε τα να γνωρίζουν ότι είστε πάντα δίπλα τους και να είστε προσεκτικοί με τα σχόλια σας. Όσα λέτε θα ληφθούν υπόψη. Μπορεί να μην σας αρέσει ότι κλαίει τόσο εύκολα, όμως είναι σημαντικό να ενισχύσετε αυτή την πλευρά του. Λίγοι άνθρωποι είναι προικισμένοι με μία φυσική κλίση προς την ενσυναίσθηση και την αγάπη για τους άλλους.

 

Το αποφασιστικό παιδί.

Είναι αποφασισμένο, ανεξάρτητο και φυσικός ηγέτης. Θέλει να κάνει τα πάντα μόνο του. Μερικές φορές μπορεί να φαίνεται απαιτητικό και πεισματάρικο, αλλά αν προσπαθήσετε να του δώσετε όσο το δυνατόν περισσότερη ελευθερία για να κάνει πράγματα, θα είστε και οι δύο πιο ευτυχισμένοι. Ενθαρρύνετε το παιδί σας και επαινέστε το ακόμη και όταν αποτύχει σε κάτι. Και μην ανησυχείτε. Πιθανότατα θα είναι πολύ επιτυχημένο στη ζωή του.

 

Το παιδί που αγαπά τη διασκέδαση.

Είναι χαρούμενο, παιχνιδιάρικο και αστείο. Απολαμβάνει να είναι το κέντρο της προσοχής. Ως γονέας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αυτά τα χαρακτηριστικά ως θετικά και να βρείτε τρόπους για να διοχετεύσετε τον ενθουσιασμό του. Το παιδί αυτό θέλει να διασκεδάσει, μην το εμποδίσετε και όσον αφορά την πειθαρχία προσπαθήστε να μην είστε πολύ αυστηροί.

 

Το σοβαρό παιδί.

Λογική, ανεξαρτησία, συγκέντρωση και ωριμότητα είναι τα χαρακτηριστικά του σοβαρού παιδιού. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι συχνά εκπλήσσονται με το πόσο ώριμα είναι αυτά τα παιδιά για την ηλικία τους. Αγωνίζονται με την τελειομανία, τους αρέσει να μαθαίνουν νέα πράγματα και είναι οι στοχαστές της οικογένειας! Πάρτε στα σοβαρά τις σκέψεις και τις απόψεις τους, και αν διαφωνείτε να το κάνετε με εποικοδομητικό τρόπο. Προσπαθήστε να είστε λογικοί, για παράδειγμα, θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό εάν εξηγήσετε γιατί θέλετε να κάνουν κάτι αντί να τους επιβάλλετε να το κάνουν.

 

Το πολύ ενεργητικό παιδί.

Γνωρίζετε βέβαια ότι αντιδρά καλύτερα σε καταστάσεις που απαιτούν δραστηριότητα και διέγερση. Σαν γονέας πρέπει να αναγνωρίσετε ότι εάν το παιδί σας είναι σε αδράνεια πολύ καιρό, τότε θα δημιουργήσει κάτι μόνο του. Κατά συνέπεια, είναι καλύτερο να παρέχετε σε αυτόν τον τύπο παιδιού πολλές ευκαιρίες να είναι δραστήριο και να εξερευνεί τα πάντα γύρω του, σε δομημένο και ασφαλές περιβάλλον. Χρειάζεται διέξοδο για την ενέργειά του ή θα δημιουργήσει χάος στο σπίτι! Τα παιδιά αυτά χρειάζονται ένα πρόγραμμα γεμάτο δραστηριότητες. 

Η ανατροφή των παιδιών με γνώμονα την προσωπικότητά τους απαιτεί υπομονή και επιμονή. Μερικές φορές θα το κάνετε σωστά, άλλες όχι. Δεν πειράζει, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας κανείς δεν περιμένει να είστε τέλειοι. 

Εφόσον είστε πάντα κοντά τους, με σεβασμό και στοργή, τα παιδιά θα μεγαλώσουν σωστά σαν υγιή άτομα που καταλαβαίνουν και εκτιμούν ποια είναι.