Τα περισσότερα παιδιά δημιουργούν ένα μικρό χάος στο δωμάτιο τους και δεν οργανώνονται εύκολα, ειδικά όσον αφορά την καθημερινή μελέτη. Με λίγη βοήθεια και κάποια εξάσκηση, τα παιδιά μπορούν να γίνει πιο οργανωμένα και αποδοτικά.
γράφει η Σοφία Τσιντσικλόγλου, Ειδική Παιδαγωγός
Βασικός κανόνας: Κάθε δραστηριότητα πρέπει να χωρίζεται σε 3 βήματα:
1. Οργάνωση υλικού
Το παιδί πρέπει να συγκεντρώσει όλα όσα χρειάζονται για να ξεκινήσει την εργασία του. Βοηθάμε το παιδί να δει τι ασκήσεις έχει να κάνει και ποια βιβλία, τετράδια, μολύβια ή άλλα υλικά χρειάζεται να έχει πάνω στο γραφείο του. Μπορείτε μάλιστα να του δείξετε πως να φτιάχνει μια λίστα με τις ασκήσεις που έχει να κάνει, π.χ.
Μαθηματικά, άσκηση 5
Γλώσσα, ασκήσεις 1 και 3
Ιστορία κεφ. 12
Καθώς προχωρά θα σβήνει κάθε άσκηση που ολοκληρώνει. Έτσι θα γνωρίζει πόσο έχει προχωρήσει και τι έχει να κάνει στη συνέχεια. Αυτό θα χρειαστεί να το κάνετε αρκετές φορές μαζί με το παιδί, μέχρι να μπορεί να το κάνει μόνο του!Σημαντικός κανόνας εδώ είναι το καθαρό δωμάτιο με όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα πάνω και γύρω από το γραφείο διαβάσματος.
2. Συγκέντρωση
Το παιδί μένει συγκεντρωμένο στην εργασία του και δεν αποσπάται από άλλα ερεθίσματα. Εξηγήστε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι να μένει συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνει, ότι θα τελειώσει γρήγορα έτσι και θα έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι. Επιτρέπεται μόνο ένα μικρό διάλειμμα για ξεμούδιασμα, για ένα χυμό ή σνακ αλλά όχι για τηλεόραση ή παιχνίδι!
Σημαντικός κανόνας εδώ η ησυχία και ηρεμία στο σπίτι, την ώρα που το παιδί διαβάζει. π.χ. δεν γίνεται να ακούγεται η τηλεόραση και να περιμένουμε από το παιδί να συγκεντρωθεί!
3. Ολοκλήρωση
Το παιδί ολοκληρώνει την εργασία ή το διάβασμα του, ελέγχει, διορθώνει, φτιάχνει και την τσάντα του για την επόμενη μέρα. Εξηγήστε το παιδί το πόσο σημαντικό είναι να κάνει τις ασκήσεις προσεκτικά, για να μην χρειάζεται να τις ξανακάνει αν π.χ. έχει κάνει άσχημα γράμματα, καθώς και πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος κάθε άσκησης στο τέλος.
Όταν τα παιδιά γνωρίζουν αυτά τα βήματα και πως να τα εφαρμόσουν, τότε είναι πιο εύκολο να οργανωθούν και να κάνουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς την παρουσία ή τις φωνές του γονέα (που δυστυχώς συνήθως υπάρχουν). Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να μάθουν τα παιδιά αυτά τα τρία βήματα και να τα εφαρμόζουν. Να είστε υπομονετικοί και ενθαρρυντικοί με κάθε βελτίωση, ακόμα και μικρή! Αξίζει να προσπαθήσετε γιατί έτσι τα παιδιά θα μάθουν να διαβάζουν μόνα τους, να οργανώνουν τις υποχρεώσεις τους και να νοιώθουν πιο ανεξάρτητα.
Σπούδασε Ψυχολογία (Bsc Psychology with Sociology) στο πανεπιστήμιο του Middlesex στο Λονδίνο και έκανε μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή (MA in Special Educational Needs). Μεγάλωσε στη Χαλκίδα, πλέον όμως ζει στο Μαρούσι. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα παιδαγωγικά κέντρα ειδικής αγωγής και τα τελευταία χρόνα εργάζεται ως ειδική παιδαγωγός, κάνοντας εξατομικευμένη παρέμβαση – ιδιαίτερα μαθήματα, σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, δυσορθογραφία, δυσαναγνωσία, διάσπαση προσοχής, αναπτυξιακές διαταραχές και ειδικές ανάγκες. Επίσης, κάνει διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών, οργάνωση καθημερινής μελέτης και συμβουλευτική γονέων. Στο προσωπικό της ιστολόγιο Περί μαθησιακών δυσκολιών γράφει πρακτικές συμβουλές, ασκήσεις και ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών, την εκπαίδευση, την ειδική αγωγή και την οικογένεια. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της για θέματα που αφορούν τους μαθητές ή τα παιδιά σας.