Συμβουλές για να παραμείνουν ήρεμα τα παιδιά κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Η περίοδος των εξετάσεων είναι ασφαλώς αρκετά αγχωτική για τα παιδιά, ιδίως τελειώνοντας το δημοτικό και αρχίζοντας σιγά – σιγά να αντιμετωπίζουν πολύ πιο δύσκολα μαθήματα. 

Πως μπορούν λοιπόν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους; Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρώτα πρέπει να έχουν υπόψη ότι η αποτυχία στο σχολείο δεν οφείλεται πάντα σε μαθησιακές δυσκολίες. Πολλές φορές, είναι δύσκολο να ελέγξουν τα παιδιά τη νευρικότητα πριν από τις εξετάσεις. Και αυτό μπορεί να τα κάνει να ξεχάσουν όλα αυτά που έμαθαν μελετώντας. Επιπλέον, μπορεί να είναι δύσκολο να γράψουν ή να εκφράσουν τις γνώσεις τους σωστά. 

Τρεις τρόποι για να βοηθηθούν να παραμείνουν ήρεμα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Οι περισσότεροι δάσκαλοι χρησιμοποιούν τα διαγωνίσματα για να δουν τι έχουν μάθει οι μαθητές τους στη διάρκεια των μαθημάτων. Οι μαθητές επίσης πρέπει να περάσουν αυτές τις εξετάσεις. Έτσι είναι κατανοητό ότι νιώθουν νευρικοί, αγχωμένοι και ανήσυχοι.

Ευτυχώς μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και τις αρνητικές σκέψεις. Ας δούμε τις συμβουλές των ειδικών προς τα παιδιά μας, πάντα με τη βοήθεια των γονέων:

Τρόποι χαλάρωσης:

 

1.Ελέγξτε την αναπνοή σας και χαλαρώστε.

Εάν αισθάνεστε νευρικοί ή ανασφαλείς πριν από τις εξετάσεις, πρέπει να χαλαρώσετε και να ελέγξετε την αναπνοή σας. Ακολουθεί μία εύκολη άσκηση που μπορείτε να εφαρμόζετε:

Καθίστε άνετα στο θρανίο σας. 

Σκεφτείτε κάτι ωραίο.

Αναπνεύστε αργά και βαθιά και μετρήστε μέχρι το 10.

Θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το διαγώνισμα για το οποίο ανησυχείτε τόσο. 

«Όταν το μυαλό αφήνεται να χαλαρώσει, συχνά ακολουθεί η έμπνευση»! Phil Jackson.

 

2.Εξασκηθείτε για να μπορείτε να σταματήσετε την αρνητική σκέψη.

Μία άλλη χρήσιμη συμβουλή για να παραμείνετε ήρεμοι πριν από τις εξετάσεις είναι να καταφέρετε να διακόψετε τη σκέψη. Δηλαδή να διακόψετε τις παρεμβατικές,  επίμονες σκέψεις όπως: «θα αποτύχω, δεν είμαι καλός σε αυτό, θα με ρωτήσουν αυτά που δεν ξέρω, κ.λπ.» και να τις αντικαταστήσετε με θετικές σκέψεις.

Για να το κατορθώσετε αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα, όπως να τσιμπήσετε τον εαυτό σας! Ή να αγγίξετε ελαφρά ένα αντικείμενο και λέγοντας πράγματα όπως σταμάτα, αρκετά, φτάνει πια!.

Αφού το κάνετε αυτό πρέπει να αλλάξετε την εστίαση της προσοχής σας και να σκεφτείτε ωραία και ρεαλιστικά πράγματα, όπως «έχω διαβάσει καλά, είμαι βέβαιος ότι θα περάσω τις εξετάσεις, ξέρω ότι μπορώ να το κάνω κ.λπ.».

«Αλλάξτε τις σκέψεις σας και αλλάζετε τον κόσμο σας». Norma Vincent Peale

 

3.Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. 

Ένα από τα βασικά στοιχεία για να έχετε καλά αποτελέσματα στις εξετάσεις σας είναι να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας. Αυτό σημαίνει ότι, εάν κάνετε μία προσπάθεια και διαβάσετε, θα το κάνετε καλά. Επομένως δεν πρέπει να ανησυχείτε γι’ αυτό.

Ωστόσο, θα υπάρχουν πάντα ορισμένα στοιχεία που δεν θα μπορείτε να ελέγξετε. Επομένως, αν για οποιοδήποτε λόγο, δεν έχετε το αποτέλεσμα που περιμένατε, μην αποθαρρύνεστε, γιατί δεν είναι το τέλος του κόσμου.

«Ποτέ μην θεωρείτε τη μελέτη ως υποχρέωση αλλά σαν ευκαιρία να διεισδύσετε στον όμορφο και υπέροχο κόσμο της γνώσης». Albert Einstein. 

Συμβουλές για να παραμείνετε ήρεμοι στη διάρκεια των εξετάσεων. 

Η ηρεμία είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση. Γιατί ένα ήρεμο και ήσυχο μυαλό είναι σχεδόν συνώνυμο της επιτυχίας. 

Όταν ελέγχετε τα νεύρα σας, είναι ευκολότερο να σκεφτείτε και να εκφραστείτε καθαρά. Αντίθετα, όταν είστε νευρικοί, μπορεί να αισθανθείτε το μυαλό σας θολό και να χάσετε άδικα όλες τις θυσίες και το διάβασμα που κάνατε.  

Τελικά, είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να παραμείνετε ήρεμοι στη διάρκεια των εξετάσεων. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές των ειδικών θα τα καταφέρετε χωρίς καμία αμφιβολία.