Πειθαρχία και παιδιά: Πώς θα τα διαπαιδαγωγήσουμε σωστά;

«Μπαμπά, ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα του γονέα;» ρωτά ο δεκαπεντάχρονος γιός σας! «Η προσπάθειά του να αγαπά, να διδάσκει και να βάζει τα σωστά όρια, χωρίς να καταστρέφει το πνεύμα του παιδιού του!» Είναι χωρίς αμφιβολία μία σωστή και ολοκληρωμένη απάντηση.

Έτσι λοιπόν συμβουλεύουν οι ειδικοί τους μπαμπάδες:

Ορίστε τα όριά σας.

Ένα από τα πρώτα μαθήματα σχετικά με την πειθαρχία των παιδιών είναι να ορίσετε με σαφήνεια τα όριά σας για την επιθυμητή συμπεριφορά τους. Όμως εξηγήστε γιατί οι κανόνες αυτοί είναι απαραίτητοι.

Η αλήθεια είναι ότι εκπαιδεύουμε τα παιδιά, για το πώς να μας συμπεριφέρονται με βάση τα όρια που θέτουμε και πως ανταποκρινόμαστε σε αυτά.

Και βέβαια δεν εννοούμε σκληρούς κανόνες, αλλά μία αμοιβαία συμφωνία σχετικά με όρια που αφορούν βασικές αξίες όπως ο σεβασμός, η φροντίδα, η ευθύνη, η ευγνωμοσύνη το να μοιράζομαι και η ειλικρίνεια.

Πρέπει να δείξουμε πως μοιάζει κάθε μία από αυτές τις αξίες σε σχέση με τη συμπεριφορά των παιδιών μας.

Ορίστε τις συνέπειες.

Οι συνέπειες είναι οι απαντήσεις μας στα παιδιά αν επιλέξουν να αγνοήσουν τα όρια που έχουμε θέσει.

Πριν θέσουμε και συμφωνήσουμε με τα παιδιά μας τους κανόνες που ισχύουν στην οικογένεια, καλό είναι να τους επιτρέψουμε να προσθέσουν, να αμφισβητήσουν, να τροποποιήσουν ή ακόμη και να καταργήσουν οποιαδήποτε συνέπεια που θεωρούν άδικη, μη ρεαλιστική ή που δεν δείχνει αγάπη!

Μην ξεχνάτε ότι οι συνέπειες δεν είναι για να τα τιμωρήσουμε, αλλά για να τα προστατεύσουμε από μία μελλοντική κακή συμπεριφορά. Βέβαια, θα μπορούσατε να συζητήσετε ξανά κάτι που θέλετε, εσείς ή τα μικρά σας.

Τιμήστε τις επιλογές των παιδιών σας.

Το κλειδί για την αποτελεσματική πειθαρχία στα παιδιά είναι η συνέπεια. Συνέπεια στην τήρηση των συμφωνημένων ορίων και στην τήρηση των συμφωνημένων συνεπειών των επιλογών των παιδιών μας.

Αποφεύγετε έτσι τα περιττά επιχειρήματα και αφαιρείτε το συναίσθημα από κάποιες ίσως σκληρές αποφάσεις.

Επιτρέψτε μία «πρώτη προειδοποίηση» σαν προειδοποίηση χάριτος! Αλλά δεν υπάρχει δεύτερη. Υπάρχει μόνο η συνέπεια της επιλογής τους. Τιμάτε την επιλογή που έκαναν.

Έτσι ακριβώς όπως και στην πραγματική ζωή, πρέπει τώρα να ζήσουν με τις συνέπειες των επιλογών τους.

Αναζητήστε τι έχει μάθει.

Η πειθαρχία στα παιδιά είναι η μάθηση, η διδασκαλία. Κανείς δεν θέλει να ζει με τις συνέπειες των κακών επιλογών του. Όμως δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για τιμωρία.

Πρέπει να χρησιμοποιείται για διδασκαλία. Προσπαθήστε πάντα να εξηγείτε στα παιδιά το «γιατί» πίσω από τις συνέπειες. Βοηθήστε τα να δουν το μάθημα στην πειθαρχία:

Τι μάθατε από αυτό;

Τι θα κάνατε διαφορετικά;

Γιατί νομίζετε ότι αντέδρασα έτσι;

Εάν εσείς είσαστε ο γονέας, τι θα κάνατε;

Τώρα η πειθαρχία φαίνεται επώδυνη και όχι ευχάριστη, αλλά αργότερα, μεγαλώνοντας, θα καταλάβουν το νόημά της και πόσο δίκιο είχατε σαν γονείς.

Τελικά, η προσπάθεια όλων είναι να διδάξουμε τα παιδιά μας και όχι να τα τιμωρήσουμε.