Ένα project που έχει αρχίσει να γίνεται viral τις τελευταίες ώρες δείχνει τι συμβαίνει όταν οι έφηβοι καλούνται να επεξεργαστούν τις φωτογραφίες τους για τα κοινωνικά μέσα.
Εντάξει, λίγο-πολύ όλοι είμαστε ένοχοι, όλοι μας έχουμε κάνει κάποιο edit, έχουμε βάλει λίγο παραπάνω χρώμα, ή αυτό το ωραίο φίλτρο που μας δείχνει αλαβάστρινες. Οι περισσότερες από εμάς ωστόσο αγνοούμε την άνοδο των εφαρμογών που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την εύκολη επεξεργασία των σέλφις, πηγαίνοντάς τες σε εντελώς άλλο επίπεδο.
Εφαρμογές όπως το FaceTune σάς επιτρέπουν να λεπτύνετε τη μύτη σας, να θολώσετε τα σημεία που σας ενοχλούν και να κάνετε τα μάτια σας να φαίνονται μεγαλύτερα. Με αυτές τις επιλογές διαθέσιμες, και με τόσους πολλούς ανθρώπους να κάνουν χρήση, τι αίσθηση έχουμε τελικά για τον εαυτό μας; Το νέο έργο του καλλιτέχνη Rankin, Selfie Harm, διερευνά ακριβώς αυτό.
Ο Rankin φωτογράφησε 14 έφηβους και στη συνέχεια τους έστειλε ηλεκτρονικά τις φωτογραφίες ώστε να τις επεξεργαστούν και να βάλουν τα ανάλογα φίλτρα μέχρι να αισθανθούν ότι η εικόνα είναι «έτοιμη για τα Social Media».
Το αποτέλεσμα;
Κανένα κορίτσι δεν άφησε τη φωτογραφία του χωρίς επεξεργασία. Αντ ‘αυτού οι έφηβες μίκρυναν τα σαγόνια, λέπτυναν τις μύτες τους και φώτισαν το δέρμα τους. «Οι άνθρωποι μιμούνται τα είδωλα τους», λέει ο Rankin, «Και όλα αυτά για να αρέσουν στα social media. Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε τη ζημιά που έχουν κάνει τα κοινωνικά μέσα στην εικόνα του ίδιου του κόσμου». Η σειρά φωτογραφιών αποτελεί μέρος ενός νέου έργου που ονομάζεται Visual Diet, και διερευνά πώς οι εικόνες που καταναλώνουμε επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία.
Ο ιστότοπος αναφέρει: «Στην εποχή του influencer, καταναλώνουμε χιλιάδες εικόνες καθημερινά. Υπερ-ρετουσαρισμένες, συχνά μας κάνουν να νιώθουμε ανεπαρκείς. Αυτές είναι οι κενές θερμίδες. Η όρεξή μας για περιεχόμενο τέτοιου είδους είναι ακόρεστη. Είναι οπτική ζάχαρη και είμαστε εθισμένοι. Η μεγάλη κατανάλωση από αυτό το περιεχόμενο βλάπτει σοβαρά την ψυχική σας υγεία».
Τι μπορεί να γίνει όμως;
Σύμφωνα με τον ιστότοπο μπορείτε να ξεκινήσετε πατώντας block σε όσους στο Instagram σας κάνουν να νιώθετε χάλια. Απαγορεύστε εφαρμογές που επιτρέπουν (και ενθαρρύνουν) τον μέσο όρο selfie-λήπτη να αλλάξει την εικόνα του. Δεν υπάρχει γρήγορη και εύκολη λύση για να δημιουργήσετε μια κουλτούρα αυτοκαλλιέργειας και αποδοχής.
Αλλά αυτή η σειρά φωτογραφιών δείχνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα βήματα για να συμβεί αυτό.
bovary.gr