Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αισθάνονται πιο άνετα με το ύψος τους

Το να πείτε στο παιδί σας «μην δίνεις προσοχή» στη διαφορά ύψους με κάποιο άλλο παιδί στην ίδια ηλικία, μπορεί να φαίνεται σαν καλή συμβουλή, αλλά στην πραγματικότητα μάλλον δεν θα βοηθήσει.

Τα παιδιά και οι έφηβοι που είναι πιο κοντοί ή ψηλότεροι από τους φίλους τους μπορεί να αισθάνονται αμήχανοι. Εάν το παιδί θέλει να μιλήσει για το ύψος του και δεν είστε σίγουροι για τον καλύτερο τρόπο αντίδρασης, λάβετε υπόψη ότι μπορεί να μην περιμένουν μία λύση από εσάς. Μερικές φορές τα παιδιά θέλουν απλά να ακουστούν. Έτσι επαναλάβετε όσα είπε το παιδί σας, για παράδειγμα «νομίζεις ότι είσαι πιο κοντό από τους φίλους σου και αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα; Λυπάμαι αν αυτό είναι δύσκολο για σένα». Και στη συνέχεια μπορείτε να το διαβεβαιώσετε ότι εξακολουθεί να ψηλώνει και μερικά παιδιά απλά ψηλώνουν πιο γρήγορα από άλλα. 

 

Επισημάνετε γνωστά πρόσωπα σαν μοντέλα. 

Εάν η κόρη σας αισθάνεται αδέξια γιατί είναι το ψηλότερο κορίτσι στην τάξη, θυμίστε της μία γνωστή τραγουδίστρια που αν και είναι ψηλή φοράει πάντα τακούνια. Όπως η Taylor Swift! Τα πιο κοντά αγόρια μπορούν να βρουν ένα πρότυπο στην ιστορία του Χάρι Πότερ, τον κοντούλη Daniel Radcliffe! 

Το να βλέπει το παιδί άλλα άτομα που είναι επιτυχημένα και γεμάτα αυτοπεποίθηση, χωρίς να είναι ιδιαίτερα ψηλά, μπορεί ασφαλώς να βελτιώσει σημαντικά την αυτοεκτίμησή τους. 

 

Προσέξτε για λεπτά σημάδια.

Το παιδί σας μπορεί να μην σας πει ότι αισθάνεται άβολα για το ύψος του, αλλά μπορεί να το αντιληφθείτε από τη γλώσσα του σώματός του. Τα παιδιά που δεν τους αρέσει να είναι πιο ψηλά από τους φίλους τους μπορεί να καμπουριάζουν για να φαίνονται πιο κοντά στο ύψος των φίλων τους. 

Εάν το παρατηρήσετε, ρωτήστε γιατί το κάνει όταν είστε οι δύο σας. Προσπαθήστε να διαβεβαιώσετε το παιδί, ότι το μέγεθος, ψηλός, κοντός ή μεσαίος δεν έχει σημασία. Τα πιο κοντά παιδιά, από την άλλη πλευρά, μπορεί να θεωρούν ότι δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες με κάποιο ψηλότερο παιδί. Βοηθήστε το παιδί να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει τέλειο ύψος. Εξηγήστε ότι κάθε ύψος έχει ένα πλεονέκτημα με κάποιο τρόπο. Για παράδειγμα, τα ψηλότερα παιδιά μπορεί να πηδούν πιο μακριά, αλλά τα πιο κοντά μπορεί να τρέχουν πιο γρήγορα!

 

Να έχετε έτοιμη μία απάντηση.

Εάν το παιδί σας έχει κουραστεί να ακούει ότι «φαίνεσαι ότι είσαι ακόμη στο νηπιαγωγείο», ή «πω πω είσαι τόσο ψηλός όσο η μαμά μου», από ένα συμμαθητή του, προσπαθήστε να βρείτε κάτι που μπορεί να απαντήσει για να «μπλοκάρει» το σχόλιο. Ανάλογα με τον χαρακτήρα του παιδιού σας, μπορεί να προσποιηθεί ότι είναι κομπλιμέντο και να πει «ευχαριστώ που το παρατήρησες» ή να πει με λίγο σαρκασμό «λοιπόν και τι έγινε».

Επίσης επισημάνετε ότι ο συμμαθητής του δεν ήθελε να το προσβάλλει. Εάν τα παιδιά ξέρουν ότι το σχόλιο δεν είναι σκόπιμο και κακόβουλο τα κάνει να αισθάνονται πολύ πιο άνετα. 

 

Προσέξτε. 

Γνωρίζετε πολύ καλά το πόσο ευαίσθητα μπορεί να είναι τα παιδιά με το ύψος τους. Προσέξτε μην κάνετε συγκρίσεις. Για παράδειγμα, το ψηλό παιδί σας μπορεί να μην θέλει να ακούσει ότι πολύ σύντομα θα σας φτάσει στο ύψος. 

Επειδή το ύψος ποικίλλει τόσο πολύ στα παιδιά, είναι έξυπνο να μην υποθέσετε την ηλικία ενός παιδιού που συναντάτε με βάση μόνο το ύψος του. Περιμένετε φυσικά τα παιδιά να ενεργούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο με βάση την ηλικία τους. Τα ψηλά παιδιά μπορεί να σας φαίνονται ανώριμα επειδή περιμένατε να είναι μεγαλύτερα. 

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το ύψος τους, ένα πράγμα είναι σίγουρο: μεγαλώνουν γρήγορα!