Θέλετε να γίνετε μπαμπάς; Αυτή είναι η διατροφή για γονιμότητα!

Η υπογονιμότητα επηρεάζει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνες. Ενώ τα ζευγάρια δεν μπορούν να ελέγξουν όλες τις περιπτώσεις έλλειψης γονιμότητας, αυτό που μπορούν να ελέγξουν είναι οι διατροφικές τους συνήθειες.

Η διατροφή που ευνοεί τη γονιμότητα και το υγιές βάρος σώματος και για τους δύο συντρόφους μπορεί να έχει μία σημαντική επίδραση στην ικανότητα μίας γυναίκας να μείνει έγκυος.

Άνδρες και γονιμότητα

Και οι άνδρες θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν ένα υγιές βάρος σώματος και να ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή, καθώς η ανδρική παχυσαρκία μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και άλλων ορμονών, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Επίσης, χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων και η κακή κινητικότητα του σπέρματος είναι συχνά φαινόμενα σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους άνδρες.

Όταν πρόκειται για τη διατροφή, μία πληθώρα από φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά μπορεί να δημιουργήσει ένα δυνατό σπέρμα.

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, υγιών μονοακόρεστων λιπαρών, δημητριακών ολικής αλέσεως και τροφών πλούσιων σε ασβέστιο -όπως τα γαλακτοκομικά- θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά στοιχεία, σας βοηθά να αποκτήσετε ένα υγιές βάρος και βελτιώνει τη γονιμότητά σας.

Η διατροφή της γονιμότητας

Δημοσιευμένη από μία ομάδα ερευνητών του Harvard το 2007, η μελέτη “Διατροφή της γονιμότητας”, μαζί με το βιβλίο που εκδόθηκε το 2009 με την ίδια ονομασία, παρουσίασε ότι οι γυναίκες με υπογονιμότητα ωοθυλακιορρηξίας που ακολούθησαν αυτό το σχέδιο διατροφής παρουσίασαν κατά 66 τοις εκατό μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης υπογονιμότητας ωοθυλακιορρηξίας και κατά 27 τοις εκατό μειωμένο κίνδυνο υπογονιμότητας σε σχέση με άλλες περιπτώσεις, όπου οι γυναίκες δεν ακολουθούσαν την διατροφή τόσο πιστά.

Οι γυναίκες που ακολούθησαν αυτή τη διατροφή γονιμότητας επέλεξαν:

• Λιγότερα τρανς λιπαρά και περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά (από τροφές όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο)
• Λιγότερες ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες και περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες
• Τροφές με περισσότερες φυτικές ίνες, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πλούσιες σε υδατάνθρακες (συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως)
• Περισσότερες φυτικές πηγές σιδήρου και λιγότερες πηγές κρέατος
• Πολυβιταμίνες
• Υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα αντί για γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Διαβάστε περισσότερα για τη διατροφή και τη γονιμότητα στο shape.gr