Θηλασμός: Πώς να βοηθήσετε τη σύντροφό σας

Μόλις ήρθε στον κόσμο το πιο υπέροχο πλάσμα της ζωής σας, το μωρό σας; Συγχαρητήρια superdad! Μπορεί να νιώθετε ότι αυτή τη γλυκιά και ταυτόχρονα λίγο κουραστική περίοδο δεν ξέρετε πως να βοηθήσετε τη σύντροφό σας που θηλάζει το μωρό σας, όμως η βοήθειά σας για αποτελεσματικότερο θηλασμό είναι καθοριστική.

γράφει η Κία Καραγιάννη

Έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο υποστηρικτικός είναι ο πατέρας με το θηλασμό κι όσο περισσότερο ασχολείται, τόσο πιο σίγουρη νιώθει η μαμά και τόσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θηλάζει το βρέφος.

 Υπάρχουν τα εξής που μπορείτε να κάνετε:

– Την ώρα που η μαμά θηλάζει, δώστε της ένα μαξιλάρι κι ένα ποτήρι νερό, διότι οι ανάγκες της σε υγρά είναι πολύ αυξημένες.

– Κατά τη διάρκεια του θηλασμού (ο θηλασμός διαρκεί αρκετή ώρα!) ασχοληθείτε με τις απαραίτητες δουλειές του σπιτιού, έτσι ώστε να ξεκουράσετε και να χαλαρώσετε τη σύντροφό σας.

– Μόλις τελειώσει ο θηλασμός πάρτε αγκαλιά το μωρό σας και περιμένετε να ρεφτεί.

– Αναλάβετε το καθημερινό μπάνιο του μωρού σας. Θα είναι η δική σας στιγμή.

– Δείξτε υπομονή αν η σύντροφός σας επιθυμεί λιγότερο σεξ. Οι θηλάζουσες μητέρες λόγω χαμηλών επιπέδων κάποιων ορμονών εμφανίζουν συχνά κολπική ξηρότητα, γεγονός που δεν τους αφήνει να απολαύσουν απόλυτα την ώρα της σεξουαλικής επαφής.

Η γνώμη μας πάντως είναι πως αξίζει να προσπαθήσετε! Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα είναι πολλά. Το μητρικό γάλα είναι ένα πολύτιμο αγαθό, εύπεπτο, παντού και πάντα διαθέσιμο, στην καλύτερη θερμοκρασία και σύσταση. Τα θρεπτικά συστατικά και τα αντισώματα που περιέχει είναι ουσίες αναντικατάστατες. Εκτός από τα σωματικά εξίσου σημαντικά είναι και τα συναισθηματικά οφέλη που δημιουργεί, όπως ασφάλεια, αυτοπεποίθηση, δέσιμο, ηρεμία και στοργή.