3 Λάθη που κάνουμε όταν μιλάμε στα παιδιά μας

Τρία λάθη που κάνουμε όταν μιλάμε στα παιδιά μας και πώς να τα διορθώσουμε.

Το να είσαι γονιός δεν είναι πάντα ευκολή υπόθεση.Πάρα πολλοί μύθοι γύρω από το μεγάλωμα των παιδιών καθώς και οι εμπειρίες που κουβαλάει ο καθένας μας, από την οικογένεια του, οδηγούν σε μη αποτελεσματική επικοινωνία με τα παιδιά μας.

Σε αυτό το άρθρο θα σας πω ποια είναι τα λάθη μας στην επικοινωνία με τα παιδιά μας αλλά και πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε.

1. Μιλάμε παρα πολύ.

Όταν μιλάμε πολύ, τα παιδιά μας κουράζονται και μπερδεύονται. Είναι σημαντικό να πούμε αυτό που θέλουμε μέσα σε δυο με τρεις προτάσεις. Έτσι το μήνυμα μας θα είναι ξεκάθαρο και τα παιδιά μας θα μπορέσουν να αφομιώσουν τις πληροφορίες.

2. Δεν τα ακούμε.

Πολύ συχνά το να ακούσουμε τα παιδιά μας φαντάζει πολύ δύσκολο. Συμβαίνει συχνά να έρχεται το παιδί μας να μας πει κάτι και η απάντηση να είναι “δεν μπορώ τώρα έχω δουλειά” ή “περίμενε λίγο” ή “όχι τώρα”. Είναι σημαντικό να αφιερώσουμε χρόνο στο παιδί μας, να το ακούμε όταν μας μιλάει. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να το ακούσουμε τη στιγμή που θέλει να πει κάτι, μπορούμε να του πούμε “τελειώνω αυτό που κάνω σε πέντε λεπτά και έρχομαι να μου πεις”.

3. Τα κρίνουμε και τα χαρακτηρίζουμε αρνητικά.

Πολλές φορές προσπαθώντας να κάνουμε τα παιδιά μας να καταλάβουν τα κρίνουμε και τα γεμίζουμε με αρνητικές ταμπέλες. Είναι σημαντικό όταν μιλάμε στα παιδιά μας να μη μιλάμε με θυμό, να μην τα χαρακτηρίζουμε, να μην τα γεμίζουμε με ενοχές αλλά να τα γεμίζουμε με θετικά συναισθήματα.

Οι λέξεις μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλο του παιδιού σου, μάθε να τις χρησιμοποιείς σωστά.