Διακοπές με παιδιά: Καλέ που τρέχετε τώρα με μικρά παιδιά (Μέρος ΙI)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ένας σύγχρονος πατέρας στο θέμα των διακοπών είναι απλά το “που πάμε”: πάμε θάλασσα ή βουνό, εσωτερικό ή εξωτερικό, με το αμάξι ή αεροπορικώς, μακριά ή κοντά;

Δυστυχώς η ερώτηση αυτή δεν μπορεί να απαντηθεί έτσι απλά. Από κανέναν. Ούτε από εμάς. Εξαρτάται και επηρεάζεται από τόσους πολλούς παράγοντες που μια ξεκάθαρη απάντηση, δεν είναι εφικτή. Εκτός από τον (φυσικά) οικονομικό παράγοντα, η απόφαση σας ως πατέρας θα επηρεαστεί από το πόσες μέρες σκοπεύετε να διαθέσετε, πόσο χρονών είναι τα παιδιά σας, πόσο εφικτές είναι οι μετακινήσεις σας με τα ΜΜΜ (πχ αεροπλάνο), και φυσικά το πιο σημαντικό : τι θέλετε εσείς να κάνετε (βασικά και το έτερον ήμισυ).

Διακοπές με παιδιά: Επιλέγοντας προορισμό

Αρχίζοντας από το τελευταίο πρέπει να ξεκαθαρίσετε πρώτα από όλα το τι θέλετε. Εδώ δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Όλα είναι καθαρά προσωπικές επιλογές. Κάποιοι γονείς προτιμάνε να πηγαίνουν κάπου που θα περάσουν τέλεια τα παιδιά τους. Γιατί ευτυχισμένα (και κουρασμένα) παιδιά σημαίνει λιγότερο γκρίνια και περισσότερο ηρεμία για τους γονείς. Από την άλλη κάποιοι αποφασίζουν να πάνε εκεί που θέλουν αυτοί, απλά έχοντας αυτή την φορά και τα παιδιά μαζί τους. Μην θεωρείτε ότι η άποψη αυτή είναι λάθος. Όπως προαναφέραμε δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Φυσικά το ιδανικό είναι να πάτε κάπου που συνδυάζονται και τα δύο παραπάνω. Αν το πετύχετε αυτό έχετε βρει το ιδανικό μέρος διακοπών.

Σημαντικό είναι να θυμάστε ότι γενικά τα γούστα των παιδιών διαφέρουν κατά πολύ προς τα δικά μας, κάτι που ισχύει και στο θέμα των διακοπών. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στα παιδιά δεν αρέσει η εναλλαγή του τόπου διακοπών. Και μέχρι την εφηβεία, δεν δίνουν τόση σημασία στα τοπία, φύση κλπ όσο στο παιχνίδι, στην παρέα που ίσως βρούνε και πολύ πιθανώς στο φαγητό (το παγωτό κάνει θαύματα). Μπορεί εσείς να νομίζετε ότι οι διακοπές που πήγατε πριν δυο χρόνια στην Γαλλία, να άρεσαν στα παιδιά σας όσο και σε εσάς, και το μουσείο του Λούβρου είναι εκπληκτικό, αλλά το πιο πιθανό είναι να θυμούνται μόνο την μονοήμερη σας επίσκεψη στην Disneyland. Μπορεί επίσης να νομίζετε ότι το καλοκαίρι εκείνο που πήγατε στην Ιταλία για τον γύρο της Τοσκάνης, και επισκεφθήκατε το Capri, Positano κλπ να εντυπωσιάστηκαν όσο και εσείς, στην πραγματικότητα όμως δεν θα θυμούνται τίποτα από αυτά, εκτός από την ταλαιπωρία, το πολύ περπάτημα, και το παγωτό που φάγανε στο San Gimignano (καλά μην περιμένετε να θυμούνται και πως λέγεται το μέρος).

Το αν θα πάτε σε βουνό ή θάλασσα είναι επίσης κάτι αμφιλεγόμενο. Όπως είπαμε σημασία για τα παιδιά έχει το να παίζουν και να είναι απασχολημένα. Συνεπώς είτε βουνό είτε θάλασσα είναι προσωπική απόφαση. Δυστυχώς ο ορεινός τουρισμός στην Ελλάδα είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο σε αυτά τα θέματα. Μπορεί ο ελληνικός ορεινός όγκος να είναι αξιόλογος, και να έχει πολλές επιλογές για trekking, canyoning κλπ αλλά δεν προσφέρεται ακόμα για διακοπές με μικρά παιδιά, οπότε μην έχετε πολλές απαιτήσεις στο θέμα αυτό.

Δεν είναι δυνατόν παιδιά πχ 6-7 χρονών να είναι απασχολημένα ώρες ολόκληρες μόνο με πεζοπορία. Αν θέλετε να μείνετε εντός συνόρων, τότε μάλλον πρέπει να κινηθείτε προς διακοπές στην θάλασσα. Φυσικά ένα μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας μας είναι ότι μπορείτε να συνδυάσετε διακοπές στην θάλασσα με κάποιες εκδρομές σε βουνό.

Υπάρχουν μέρη όπως η Πιερία, Κρήτη, Πελοπόννησος, όπου μπορεί να έχετε και από τα δύο.

Διακοπές με παιδιά στο εξωτερικό

Από την άλλη στο εξωτερικό και ειδικά στις Άλπεις ο ορεινός τουρισμός έχει την τιμητική του χειμώνα καλοκαίρι. Αν και ως και πριν μερικά χρόνια, ακόμα και στις Άλπεις ο καλοκαιρινός τουρισμός δεν σήμαινε τίποτα παραπάνω από πεζοπορία, ορειβασία και αναρρίχηση, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει εκπληκτικά. Οι τοπικές κοινότητες σε συνεργασία με τις ιδιοκτήτριες εταιρείες των αναβατήρων στα διάφορα χιονοδρομικά, ξεκίνησαν μια μεγάλη προσπάθεια ούτως ώστε να γίνουν οι Άλπεις ακόμα πιο ελκυστικές για καλοκαιρινές διακοπές.

H προσπάθεια ξεκίνησε κατά κύριο λόγο στις Αυστριακές Άλπεις και σιγά – σιγά και οι υπόλοιπες χώρες ακολούθησαν προσπαθώντας να πάρουν ένα μερίδιο από την τουριστική πίτα. Αν αναρωτηθεί κανείς γιατί ξεκίνησε στην Αυστρία, ο λόγος είναι ότι η χώρα αυτή στηρίζει την οικονομία της κατά κύριο λόγο στον τουρισμό και κυρίως στον χειμερινό τουρισμό.

Στην προσπάθεια λοιπόν να καλύψουν το κενό την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών, οδηγήθηκαν μέσα από ένα μακρόχρονο σχέδιο και πλάνο, στην προώθηση της χώρας τους, ως έναν τουριστικό προορισμό ελκυστικό για κάθε εποχή του χρόνου. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια ξεπήδησαν από το πουθενά δεκάδες πισίνες, water park, πάρκα διασκέδασης, πάρκα αναρρίχησης, διαδρομές για πεζοπορία και mountain bike κ.α. σε διάφορα σημεία της Αυστρίας.

Στην Αυστρία ο νο1 καλοκαιρινός προορισμός ήταν εξ ανέκαθεν το κρατίδιο του Kärnten. Το συγκεκριμένο κρατίδιο είναι για πολλούς το καταλληλότερο μέρος της Αυστρίας για να ζήσει κάποιος μόνιμα. Προσφέρει έναν συνδυασμό από βουνά, λίμνες (σχεδόν 1.270) εκ των οποίων σχεδόν το 50% βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 600 μ. και πολλές από αυτές έχουν πόσιμο νερό, κλίμα που συνδυάζει χιόνια τον χειμώνα (κλασική Αυστρία δηλαδή) και ατελείωτες ώρες ηλιοφάνειας (όχι μόνο το καλοκαίρι) και επιλογές για φαγητό και ποτό που έχουν επιρροές από Αυστρία – Σλοβενία και Ιταλία.

Βέβαια θάλασσα δεν έχει όπως οι δυο τελευταίες χώρες αλλά μπορείτε άφοβα να κολυμπήσετε σε μια από τις λίμνες που προσφέρονται για αυτό. Αν το πάρετε απόφαση προτιμείστε μια από τις Wörthersee, Falkersee, η την πασίγνωστη Millstätter See. Προσωπική επιλογή πάντως παραμένει ως νο1 η Klopeneier See, κυρίως για το χρώμα της όταν την βλέπεις από ψηλά, αν και πολλοί θεωρούνε ως νο 1 για μπάνιο και διάφορα σπορ στο νερό την Wörthersee (κάνω μια παρένθεση εδώ για να αναφέρω στην εκεί περιοχή το φανταστικό Sol Beach Club, ίσως το νο1 μέρος για να πιεις cocktail στην καλοκαιρινή Αυστρία).

Στο κρατίδιο του Salzburg ο νο1 καλοκαιρινός προορισμός δεν είναι άλλος από το Zell am See, ίσως ένα από τα 10 πιο γνωστά μέρη για διακοπές χειμώνα καλοκαίρι στην χώρα αυτή.

Η Zeller See με πόσιμο νερό, προσφέρεται επίσης για μπάνιο, βουτιές και διάφορα σπορ, ενώ το όλο μέρος αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό βουνό – λίμνη, με τον παγετώνα του Kaprun να ξεπροβάλει λίγο πιο δίπλα. Μοναδική είναι η θέα της παγωμένης λίμνης τον χειμώνα από τα 3.029 μέτρα του παγετώνα, ενώ εξίσου μοναδική η θέα του παγετώνα το καλοκαίρι, μέσα από την λίμνη.

Επίσης καλή επιλογή για κολύμπι στο κρατίδιο αυτό είναι η Wolfgangsee, η οποία μπορεί να συνδυαστεί άψογα με την πολύ όμορφη πόλη του Salzburg, μιας και τους χωρίζουν μόνο 45 χλμ. Στο κρατίδιο του Τιρόλο υπάρχουν αρκετές λίμνες που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί για μερικές βουτιές.

Προσωπική επιλογή η λίμνη Achensee, μια από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές στην Αυστρία. Υπάρχουν πολλά σημεία για κολύμβηση (ή ηλιοθεραπεία και παιχνίδια στο νερό), αλλά κατά κύριο λόγο η πλειοψηφία προτιμέι το Maurach, την παραλία στο Achenkirch, το Buchau, και την παραλία Kiesstrand. Μια πιο ήρεμη επιλογή, είναι η μικρή λίμνη στο Going am Wilden Kaiser, αλλά μικρές λίμνες μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές στο Τιρόλο.

Αντίστοιχες επιλογές θα βρείτε και στην υπόλοιπη Αυστρία. Στα κρατίδια αυτά όμως θα έχετε τις περισσότερες επιλογές όσον αφορά και άλλες δραστηριότητες και φυσικά όσον αφορά την επιλογή καταλύματος. Πέρα από τις λίμνες, μπορείτε να βρείτε και διάφορες πισίνες, waterparks κλπ για να δροσιστείτε. Ιδανικές επιλογές είναι τα Therme Amade (www.thermeamade.at) στο Altenmarkt, ενώ εξαίσια επιλογή για οικογένειες είναι το Wasserwelt Amade στο Wagrain (www.wasserwelt.at). Σημαντικό το γεγονός (ειδικά για την τσέπη σας), ότι σχεδόν όλα τα καταλύματα στο Wagrain, συνεργάζονται με το Wasserwelt Amade, κάτι που σημαίνει ότι με την διαμονή σας εκεί έχετε δωρεάν είσοδο στο Wasserwelt.

Από την άλλη αν τα παιδιά σας είναι κάπως (ή αρκετά) μεγαλύτερα τότε επιλέξτε το area47 στο Ötztal (www.area47.at), ίσως έναν από τους καλύτερους προορισμούς για active διακοπές στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο entertainment park, εκτός από το water park το οποίο όμως κατά κύριο λόγο απευθύνεται σε μεγάλες ηλικίες, προσφέρει και οργανωμένες δραστηριότητες και μαθήματα για rafting, canyoning, enduro, moto-cross, αναρρίχηση και έχει ένα από τα καλύτερα wake bord πάρκα στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Φυσικά υπάρχουν και κάποιες επιλογές της κατηγορίας Disneyland, αν όμως ψάχνετε κάτι τέτοιο ίσως καλύτερα να προτιμήσετε την πραγματική Disneyland. Πάντως κάποια όπως το Fantasiana (για μικρά παιδιά κυρίως) ή το Styrassic Park θα κρατήσουν τα παιδιά απασχολημένα για μια μέρα τουλάχιστον.

Φυσικά εκτός από όλα τα παραπάνω τα οποία κοστίζουν και κάτι παραπάνω υπάρχουν και πολλές άλλες δραστηριότητες για τις οποίες δεν χρειάζεται να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες διαδρομές για πεζοπορία στις Αυστριακές (και όχι μόνο) Άλπεις που είναι ιδανικές για παιδιά (ανεξαρτήτου ηλικίας) ενώ υπάρχουν πολλές που είναι κατάλληλες και για πεζοπορία με παιδικό καρότσι. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε το Murmlitrail στο Serfaus-Fiss-Ladis, στην οποία τα παιδιά πρέπει να ανακαλύψουν διάφορα “μυστικά” στην πορεία. Ιδανικές για μικρά παιδιά είναι οι διαδρομές που ξεκινούν και καταλήγουν στο Grafenberg Express πάνω από το Wagrain.

Στην πορεία υπάρχουν διάφορα θέματα που θα κρατήσουν τα παιδιά απασχολημένα, δίνοντας τους ερέθισμα για να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα : μικρό πάρκο αναρρίχησης, παιχνίδια με νερό, ένα μικρό πάρκο με ζωάκια που μπορούν να χαϊδέψουν και να ταΐσουν κλπ. Μια φανταστική διαδρομή στην περιοχή είναι ο γύρος της Jägersee.

H διαδρομή είναι εύκολη, διαρκεί κάπου 45 λεπτά με 1 ώρα, και είναι (σχετικά) προσβάσιμη με παιδικό καρότσι. Η λίμνη θεωρείται μια από τις ομορφότερες του κρατιδίου του Salzburg, και ξεκινάει και τελειώνει στο Jägerhutte (η στάση για Kaiserschmarn φυσικά επιβάλλεται).

Πολύ καλή περιοχή για διακοπές με παιδιά στο Τιρόλο είναι η περιοχή Wilder Kaiser με τα Ellmau, Scheffau και Söll. Μπορείτε να ανεβείτε με τα λιφτ (ή με τα πόδια) στο βουνό και από εκεί και έπειτα καθένα από τα τρία προσφέρει εκτός από βατές και όμορφες πεζοπορικές διαδρομές, πολλές δραστηριότητες για παιδιά (παιδικές χαρές, καρουσέλ, λίμνες, πολλά παιχνίδια με νερό κλπ). Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα παρακολουθώντας τα video στο σχετικό link.

Η διαμονή στις Άλπεις αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. ΟΙ επιλογές είναι αμέτρητες ενώ υπάρχουν ξενοδοχεία και καταλύματα ειδικά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Συνεπώς για να μην γίνουμε κουραστικοί θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε πιο αναλυτικά την επόμενη φορά.
Όπως ίσως ήδη παρατηρήσατε οι περισσότερες προτάσεις (ή μάλλον όλες…) έχουν να κάνουν με την Αυστρία. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλες χώρες δεν είναι όμορφες.

Ο λόγος είναι βασικά ότι η χώρα αυτή θεωρείται ιδανική για μια πρώτη επαφή με τις Άλπεις. Η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη, οι επιλογές για διαμονή είναι άπειρες, το κόστος διαμονής, διατροφής αλλά και για όλες τις δραστηριότητες (με ή χωρίς παιδιά) κυμαίνεται σε λογικά έως χαμηλά επίπεδα (ειδικά σε σύγκριση με την γειτονική Ελβετία ή και τις Γαλλικές Άλπεις) και επιπλέον ο τουρισμός όπως αναφέραμε, αποτελεί την σημαντικότερη πηγή εσόδων στην χώρα αυτή, και συνεπώς έχει αναπτυχθεί σε βαθμό που δεν αφήνει σχεδόν καμία επιθυμία ανικανοποίητη.

Και για να είμαι ειλικρινής υπάρχει μια βαθιά, μακροχρόνια, και ανεξάντλητη σχέση αγάπης – μίσους με αυτή την χώρα, και θα μου ήταν αδύνατο να ξεκινήσω την όποια αφήγηση για τις Άλπεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα πλην της Αυστρίας. Αλλά αυτό είναι πάλι μια άλλη ιστορία…