Legoland – η χαρά του παιδιού

 

Οταν έπεσε στα χέρια μου το εκπτωτικό κουπόνι για την Legoland (ας είναι καλά η συνάδελφος που με θυμήθηκε) δεν το σκέφτηκα και πολύ. Θα πάμε είπα. Γιατί όχι. Μακριά πολύ δεν ήταν (μια ώρα περίπου), ο καιρός φαινόταν ότι θα είναι τέλειος, διάθεση υπήρχε, ποιος ο λόγος να μην πάμε?

Ειδικά όταν έχεις έκπτωση 50%. Βέβαια εδώ θα πεί κανείς: τόση σημασία έχει αυτό το κουπόνι? Δυστυχώς ναι. Το γιατί θα το εξηγήσω στο τέλος.
Η Legoland λοιπόν (δεν ξέρω αν είναι πιο σωστό το Legoland ως πάρκο) βρίσκεται περίπου 35 χλμ ανατολικά από το Ulm.

Όπως καταλαβαίνει κανείς και από το όνομα, πρόκειται για ένα Λούνα – Παρκ (ελληνιστί) ή αλλιώς entertaiment park στα Αγγλικά, το οποίο όμως έχει να κάνει με τα περίφημα Lego. Όλο το πάρκο αποτελεί έναν συνδυασμό από όλα αυτά που βρίσκει κανείς σε κάποια άλλα entertaiment park (τραινάκια, καρουζέλ, παιχνίδια κλπ) αλλά σε σκηνικό στημένο από Lego.

Το πάρκο είναι χωρισμένο σε δέκα μέρη : Lego Ninjago World (από την γνωστή σειρά), Miniland, Lego City, Imagination, Lego Xtreme, Land der Ritter (η χώρα των Ιπποτών), η Χώρα της περιπέτειας, η Χώρα των Πειρατών, και το Βασίλειο του Φαραώ. Σε κάθε μια από αυτές τις περιοχές θα βρείτε διάφορα αξιοθέατα, παιχνίδια, τραινάκια, αμαξάκια, εστιατόρια κλπ που θα σας κρατήσουν απασχολημένους σίγουρα για μια ολόκληρη μέρα. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) συνοδευόμουνα από παιδιά κάτω των τριών ετών, οπότε δεν υπήρχε η δυνατότητα να τα επισκεφτώ όλα. Σε κάποια από αυτά υπάρχει όριο ηλικίας, ύψους κλπ.

Προσωπικά βρήκα πολύ όμορφη την Miniland. Στην ουσία πρόκειται για έναν μικρόκοσμο φτιαγμένο από Lego. Εκεί μπορεί να δει κανείς σε μικρογραφίες φτιαγμένες από Lego, διάφορα μέρη της Γερμανίας και όχι μόνο : διάφορες γειτονιές ή περιοχής από Βερολίνο και Φρανκφούρτη, το Λιμάνι του Αμβούργου, το Κάστρο Neuschwanstein, την Βενετία κ.α. Μάλιστα πολλά από αυτά είναι και ως ένα σημείο Interactive : πατώντας ένα κουμπί ή κουνώντας έναν μοχλό, κουνιέται ένας γερανός στο λιμάνι, ένας νερόμυλος έξω από το κάστρο, ένας γονδολιέρης στην Βενετία κάνει κουπί τραγουδώντας κ.α.

Το Ninjago World είναι κάπως για μεγαλύτερα παιδιά, ενώ στο Lego City υπάρχουν επιλογές για όλους, και εκεί θα βρείτε την Hyundai Legoland Drivers School για παιδιά από 7 ως 13 όπου τα παιδιά στην ουσία έρχονται αντιμέτωπα με τις συνθήκες που επικρατούν στην κανονική ζωή ενός οδηγού: σηματοδότες, απαγορευτικά, παρκαρίσματα, μποτιλιάρισμα κλπ., ενώ στο τέλος τα παιδιά παίρνουν και ένα “δίπλωμα” οδήγησης (το κατά πόσο αναγνωρίζεται θα σας γελάσω). Κάτι παρόμοιο ισχύει και στο Junior Hyundai Legoland Drivers School που απευθύνεται σε παιδιά 3 ως 5.

Στην περιοχή Imagination θα βρείτε εκτός των άλλων και την παιδική χαρά Duplo, στην οποία υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μιας παιδικής χαράς αλλά και πολλά παιχνίδια με νερό (μια δεύτερη αλλαξιά επιβάλλεται να έχετε μαζί σας, αλλιώς αποφύγετε το σημείο με τρόπο), ειδικά αν επισκεφτείτε το πάρκο τους καλοκαιρινούς μήνες. Πολλά παιχνίδια με νερό υπάρχουν και στο Lego Xtreme, ενώ εντυπωσιακό είναι εκεί το LEGOLAND ATLANTIS by SEA LIFE. Στην ουσία πρόκειται για κάτι σαν μικρό θαλάσσιο πάρκο, όπου μετά από μια σύντομη εισαγωγή στο σκοτάδι, θα βρεθείτε σε έναν υποβρύχιο κόσμο όπου εκτός των άλλων κυκλοφορούν και δυο μικροί καρχαρίες (όχι δεν είναι λευκοί καρχαρίες). Αρκετά αξιόλογη είναι και η βόλτα με τις βάρκες, και με το τραινάκι μέσα στην ζούγκλα (safari tour) όπου θα συναντήσετε διάφορα ζώα φτιαγμένα όλα από Lego.

Αρκετά καλά είναι και στην χώρα των Πειρατών και στο Βασίλειο των Φαραώ, αν και οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν με ενθουσίασαν (όχι ότι αν πάτε με τα παιδιά θα μετράει και πολύ η γνώμη σας αλλά κουβέντα να γίνεται).

Εντυπωσιακός είναι και ο virtual reality κόσμος της Lego, όπου φορώντας τα ειδικά γυαλιά θα αισθανθείτε ότι βρίσκεστε πραγματικά σε έναν άλλο κόσμο. Αν είστε από τους φανατικούς των Star Wars, υπάρχει μια μίνι-έκθεση με θέμα την καινούργια ταινία, και φυσικά όλα τα εκθέματα είναι φτιαγμένα από…Lego. Για κάτι πιο extreme μπορείτε να δοκιμάστε τα τραινάκια “φωτιά του δράκου” και “κυνήγι του δράκου” στην χώρα των ιπποτών.

Σε όλο το πάρκο υπάρχουν διάσπαρτα πολλά σημεία όπου μπορείτε να φάτε, να πείτε, να ξεκουραστείτε και φυσικά να αγοράσετε Lego. Eιδικός χώρος μάλιστα υπάρχει για ότι έχει σχέση με τα Lego Star Wars. Eπιπλέον υπάρχει ειδικός χώρος όπου μπορείτε να πάτε να χαλαρώσετε αν έχετε μικρά μωρά μαζί σας, όπου θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται κάποιος σχετικά με παιδιά σε βρεφική ηλικία.

Σε γενικές γραμμές η Legoland είναι ένας αξιόλογος προορισμός αν τυχόν βρεθείτε εκεί κοντά, και έχετε διάθεση να αφιερώσετε μια μέρα. Και εάν θέλετε να βάλετε βαθειά το χέρι στην τσέπη : η είσοδος για έναν ενήλικα είναι 45 Ευρώ. Και για τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία. Αν έχετε παιδιά σε μια ηλικία 7 με 12, που είναι μάλλον και η ιδανική ηλικία για να πάτε εκεί, θα χρειαστείτε κοντά στα 150 ευρώ (!!). Επιπλέον αν καθίσετε να φάτε και να πιείτε κάτι, οι τιμές είναι αρκετά τσιμπημένες. Αν μάλιστα υποχωρήσετε και πάρετε και κάποιο “δώρο” στα παιδιά φεύγοντας η μέρα θα σας κοστίσει πάνω από 200 Ευρώ (εδώ έρχεται το κουπόνι που έλεγα στην αρχή).

Η συμβουλή μας : αν έχετε κανονίσει διακοπές, ταξίδι, ή επίσκεψη στην γύρω περιοχή, και αποφασίσετε να πάτε, ίσως αξίζει να πάρετε το ρίσκο να αγοράσετε τις κάρτες εισόδου από το Ιντερνετ όσο πιο νωρίς γίνεται και να πετύχετε έκπτωση που φτάνει ως και 30%. Bέβαια εδώ θα έχετε το ρίσκο ότι αν βρέχει θα μείνετε με τις κάρτες στο χέρι ή δεν θα περάσετε και τόσο ωραία. Αν έχετε παιδιά που είναι κάτω των τριών ετών, και συνεπώς δεν πληρώνουν με λίγη τύχη μπορεί να σας κοστίσει η επίσκεψη μόνο 45 Ευρώ. Με λίγη τύχη και με την προϋπόθεση ότι θα βρείτε με κάποιο τρόπο το κουπόνι που δίνει έκπτωση 50% σε όλους.

Το πιο τραγελαφικό της υπόθεσης : αν υποθέσουμε ότι πάτε ως οικογένεια με δύο παιδιά άνω των τριών ετών, πολύ πιθανό να χρειαστεί να πληρώσετε κοντά στα 150 Ευρώ μόνο για την είσοδο. Συν κάτι να φάτε να πιείτε, να αγοράσετε κάτι από τα μαγαζιά κλπ θα σας φύγουν το λιγότερο κάπου 200 Ευρώ. Επιπλέον όμως φεύγοντας, θα πρέπει να πληρώσετε και το πάρκινγκ που θα σας κοστίσει άλλα 6 Ευρώ ! ! !

Το συμπέρασμα είναι αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω.

Αν για τον οποιοδήποτε λόγο βρεθείτε στην περιοχή με παιδιά, η Legoland αξίζει μια επίσκεψη. Θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω, αλλά θα ανταμειφτείτε και με το παραπάνω όταν φεύγοντας, βλέπετε την ικανοποίηση στα (κουρασμένα) πρόσωπα των παιδιών σας.