Μυήστε το παιδί σας στην έννοια της αποταμίευσης

Hurl

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα της αποταμίευσης στις 31 Οκτωβρίου ας δώσουμε ένα μάθημα στα παιδιά μας σχετικό με την «οικονομία» που θα διευκολύνει και τη δική μας καθημερινότητα.

Ο σκοπός του να μάθει κανείς το παιδί του να αποταμιεύσει δεν είναι άλλος παρά να το γίνει πιο υπεύθυνο με τα λεφτά και να κατανοήσει ότι πρέπει να ξοδεύουμε συνειδητά.

Άλλο το «χρειάζομαι» και άλλο το «θέλω»

Είναι πολύ βασικό για ένα παιδί να διαχωρίσει στο μυαλό του τις δύο αυτές έννοιες. Θα πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε να το βοηθήσουμε να καταλάβει, αν όντως για παράδειγμα θέλει ένα παιχνίδι ή αν πραγματικά το χρειάζεται. Αυτό μπορεί να γίνει πιο εύκολο αν χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα για τον εαυτό μας.

boy piggy bank

Χαρίστε του έναν κουμπαρά

Αν προμηθευτείτε από αυτούς που θα πρέπει να σπάσει για να πάρει το περιεχόμενο του, τότε η όλη ιδέα γίνεται πιο ενδιαφέρουσα καθώς η στιγμή της «αποκάλυψης» θα είναι κάτι που θα περιμένει με αγωνία. Εξηγήστε τη γενική ιδέα, πείτε του τον τρόπο και προτρέψτε το παιδί σας να θέσει ένα στόχο. Πείτε του για παράδειγμα ότι με αυτά τα λεφτά που θα μαζέψει θα μπορέσει να πάρει σε λίγο καιρό κάτι ιδιαίτερο ή ακόμα καλύτερα να κάνει ένα μεγάλο δώρο στη μαμά ή στον μπαμπά…

 

piggy-banks

Κάντε το ίδιο και εσείς

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μιμούνται. Γιατί λοιπόν να μην τους δώσουμε κάτι καλό να μιμηθούν; Η όλη διαδικασία της προτροπής θα γίνει πολύ πιο εύκολη αν συνειδητοποιήσει το παιδί ότι όλη η οικογένεια αποταμιεύει. Πάρτε λοιπόν ένα μεγάλο γυάλινο βάζο ή μπουκάλι και αρχίστε να βάζετε μέσα τα ψιλά που σας περισσεύουν καθημερινά. Ο στόχος θα είναι, όταν γεμίσει το βάζο ή το μπουκάλι να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα για να κάνετε κάτι όλοι μαζί οικογενειακώς. Μια βόλτα στο λούνα παρκ, φαγητό σε αγαπημένο σας εστιατόριο ή ακόμα και μία εκδρομή!

sb10068859v-001

Κείμενο: Βάσια Καραγώγου