Ιδιαίτερα ονόματα για παιδιά

onomatapaidionsuperdad
Ψάχνετε ονόματα για το μωράκι σας; Ωραία! Αν δεν ανήκετε στη μερίδα ανδρών που δεν θέλουν να δώσουν στο παιδί τους το όνομα κάποιου προγόνου τότε πάρτε μια ιδέα από την παρακάτω λίστα.

Βρήκαμε ονόματα εμπνευσμένα από γνωστούς επιστήμονες αλλά και ανθρώπους που άλλαξαν τον κόσμο και σας τα παραθέτουμε.

Η λίστα:

Δημόκριτος
Φιλόσοφος. (Άβδηρα περ. 460 – περ. 370 π.Χ.).
Ήταν σύγχρονος του Σωκράτη και του Πρωταγόρα.

Οι πληροφορίες για τη ζωή του δεν είναι ακριβείς. Κατά την παράδοση, υπήρξε μακροβιότατος και πολυταξιδεμένος. Είχε δεχτεί τη διττή επίδραση του ελληνικού και του ανατολικού πνεύματος.

Στη διδασκαλία του o Δημόκριτος έδωσε νέα όψη στις ελεατικές θέσεις, τις οποίες τροποποίησε ριζικά. Δεχόταν ότι το ον είναι τόσο υπαρκτό όσο και το μη ον. Το ον είναι ύλη αδιαίρετη, άτομο (άτομο = αυτό που δεν τέμνεται).

Πυθαγόρας
Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, γεννήθηκε στην Σάμο το 580 π.Χ. και δολοφονήθηκε το 500 π.Χ. σε ηλικία 80 ετών, στο Μετάποντιον της Ιταλικής Λουκανίας. Ο Πυθαγόρας ήταν μέγας φιλόσοφος, φυσικός ερευνητής και μέγας εφευρέτης.

Επίσης ήταν μεγάλος μαθηματικός, γεωμέτρης και ιδρυτής της πρώτης «Αδελφότητας των Πυθαγορείων».

Ο Πυθαγόρας αναγκάστηκε να μετοικήσει από την Σάμο, στον Κρότωνα (σημερινό Crotona) της νότιας Ιταλίας, το έτος 532 π.Χ., για να αποφύγει τους νόμους του θρησκόληπτου δικτάτορα της Σάμου, πού απαγόρευαν την διαφορετική έρευνα και την απόκλιση, από τα εκεί θρησκευτικά δεδομένα της θρησκείας του «Δωδεκαθέου».

Οι θρησκευτικοί αυτοί νόμοι του δικτάτορα της Σάμου, δεν άφηναν περιθώρια στον σοφό Πυθαγόρα, για την αναζήτηση νέων πρωτοπόρων σκέψεων και αναζήτηση φυσικών αιτιών, για κάθε γεγονός.

Ερατοσθένης
(Κυρήνη 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια 196; π.Χ.).

Αστρονόμος, μαθηματικός, γεωγράφος, φιλόλογος, φιλόσοφος και ποιητής.

Ασχολήθηκε με όλους σχεδόν τους τομείς της επιστήμης και του πνεύματος, πουθενά όμως δεν αναδείχθηκε πρώτος. Από εδώ προέρχεται και η προσωνυμία Β’ (ο δεύτερος) που του έδωσαν οι σύγχρονοί του.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη γεωδαισία, την αστρονομία, τη γεωμετρία και τα μαθηματικά. Ο Πάππος αναφέρει ένα έργο του σχετικό με τις αναλογίες, που όμως δεν διασώθηκε.

Αλφόνσος
Αλφόνσος Ι’ ο Σοφός (1221 – 1284). Βασιλιάς της Καστίλης και της Λεόνε (1252-84).

Πολέμησε εναντίον των Αράβων και της Αραγονίας, εξελέγη βασιλιάς της Γερμανίας και επεδίωξε να γίνει αυτοκράτορας, χωρίς όμως να το πετύχει εξαιτίας της άρνησης του πάπα.

Διηύθυνε ο ίδιος προσωπικά τη σύνταξη διαφόρων έργων:
Τα επτά μέρη (Siete Partidas), νομικό έργο εμπνευσμένο από το ρωμαϊκό δίκαιο, που ρύθμιζε διάφορες πλευρές της μεσαιωνικής κοινωνίας.

Ρόζα

Από τη Ρόζα Πάρκς, 1913- 2005

Ήταν υπέρμαχος των δικαιωμάτων του ανθρώπου και ξεκίνησε την αγωνιστική της δράση όταν το 1955 αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο που επέβαινε σε έναν λευκό, στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα.

Ήταν η πρώτη φορά που έγχρωμος αντιστεκόταν στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ που απαιτούσε από τους έγχρωμους πολίτες να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς.

Η κίνησή σε συνδυασμό με άλλες ήταν αρκετές για να ξεκινήσουν οι αλλαγές στην αντιμετώπιση των έγχρωμων στην Αμερική.

Έμελιν

Από την Έμελιν Πάνκχερστ, 1858- 1928

Γνωστή Αγγλίδα φεμινίστρια και αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, ήταν μέλος του Κόμματος των Φιλελευθέρων, αργότερα όμως προσχώρησε στο Ανεξάρτητο Εργατικό Κόμμα.

Από το 1893 έως το 1898 εργάστηκε ως επίτροπος των φτωχοκομείων και το 1903 ίδρυσε τη Γυναικεία Κοινωνική και Πολιτική Ένωση (Women’s Social and Political Union), που αποσκοπούσε στην προώθηση της γυναικείας χειραφέτησης.

Οι ριζοσπαστικές της ιδέες την οδήγησαν επανειλημμένα στη φυλακή

Βασίλη

Από τον Vasili Alexandrovich Arkhipov, τον στρατιωτικό που απέτρεψε έναν πυρηνικό πόλεμο

Κατά τη διάρκεια της Κρίσης των Πυραύλων ανάμεσα σε Σοβιετική Ένωση και ΗΠΑ πάνω από τα ύδατα της Κούβας, ο Arkhipov ήταν ο άνθρωπος που συγκράτησε τον καπετάνιο του σοβιετικού υποβρυχίου Β-59 από το να ρίξει πυρηνικές τορπίλες σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο μετά από ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα τους.

Η κίνηση αυτή απέτρεψε την έκρηξη ενός πυρηνικού πολέμου ανάμεσα στις δυο χώρες.