7 συμπεριφορές που εμποδίζουν την πρόοδο των παιδιών (β)

Οι γονείς επαινούν το παιδί τους υπερβολικά!

Όλα τα παιδιά χρειάζονται έπαινο, ενθάρρυνση και υποστήριξη για να προκόψουν, να αποκτήσουν υγιή αυτοπεποίθηση και καλή εικόνα για τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Όταν όμως οι γονείς το παρακάνουν, τότε ο υπερβολικός έπαινος έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα!

Η τακτική του «όλοι παίρνουν βραβείο» μπορεί να επιστρέψει μπούμερανγκ και να μην έχει τα αναμενόμενα θετικά και τονωτικά αποτελέσματα.

Ναι, βραβείο για τη συμμετοχή και την προσπάθεια μπορούν και πρέπει να πάρουν όλα τα παιδιά, αλλά όχι βραβείο επειδή όλοι ήταν άριστοι (αυτό είναι πολύ σπάνιο!).

Όταν οι γονείς επαινούν υπερβολικά το παιδί τους και το κάνουν να νιώθει ότι είναι το καλύτερο, αυτό θα προσγειωθεί απότομα στην πραγματικότητα όταν αντιληφθεί ότι μόνο οι γονείς του το βλέπουν έτσι, ενώ δάσκαλοι, προπονητές, και άλλοι ενήλικες δε βλέπουν ότι είναι τόσο καλό.

Καθώς μάλιστα το ίδιο το παιδί θα βλέπει τις επιδόσεις όσων είναι καλύτεροι από το ίδιο, θα αρχίσει να αμφισβητεί τον εαυτό του αλλά και το κατά πόσο ειλικρινείς είναι οι γονείς του στον έπαινό τους.

Προσοχή λοιπόν, μαμάδες και μπαμπάδες, να επαινείτε, με ειλικρίνεια, τόσο την προσπάθεια όσο και το αποτέλεσμα, αλλά ποτέ μα ποτέ μην αγνοείτε τη συστηματική κακή συμπεριφορά, γιατί έτσι θα διδάξετε στο παιδί σας να εξαπατά τον εαυτό του και τους άλλους προκειμένου να ξεφύγει από τη δύσκολη πραγματικότητα.

Οι γονείς αισθάνονται ενοχές όταν βάζουν όρια στα παιδιά τους!

Για πολλούς γονείς, το να τους πει το παιδί τους πάνω στα νεύρα του «είσαι κακιά», ή «δε σε αγαπώ», είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να τους συμβεί! Αισθάνονται ενοχές και θεωρούν ότι ίσως πράγματι είναι κακοί γονείς και κάνουν κακό στο παιδί τους!

Αυτό δε θα μπορούσε να είναι πιο ανακριβές! Το παιδί πάνω στα νεύρα του (όπως και οι γονείς καμιά φορά!!) λέει πράγματα που δεν τα εννοεί, είτε για να ανακουφιστεί το ίδιο είτε για να ταράξει τους γονείς του. Όταν οι γονείς βάζουν όρια, ή δεν επιτρέπουν κάτι στο παιδί τους, ή του λένε ότι πρέπει να περιμένει, ή δεν του κάνουν όλα τα χατίρια, τότε το παιδί θα έχει κάποια αντίδραση, όπως είναι φυσικό. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποβεί ες όφελος του παιδιού.

Έτσι μαθαίνουν τα παιδιά στα όρια, έτσι μαθαίνουν να περιμένουν και αντιλαμβάνονται ότι το σύμπαν δε περιστρέφεται γύρω από τα ίδια, αλλά ότι και οι άλλοι έχουν ανάγκες. Από την άλλη, τα όρια και οι κανόνες στην παιδική ηλικία προετοιμάζουν το παιδί να αντιμετωπίσει τα όρια και τους κανόνες που υπάρχουν στην ενήλικη ζωή.

Πατήστε για τη συνέχεια.