Πόσα δώρα πρέπει να πάρουν τα παιδιά για τα Χριστούγεννα;

Όλοι ξέρουμε ότι τα Χριστούγεννα έχουν γίνει περίοδος υπερβολικού καταναλωτισμού, ξεχνώντας το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων.

Επομένως είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε σαν γονείς, πόσα δώρα πρέπει να λάβουν τα παιδιά τα Χριστούγεννα. 

Όλοι συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη συγκίνηση και χαρά στη διάρκεια των εορτών από το να βλέπουμε τα ευτυχισμένα πρόσωπα των παιδιών να ανοίγουν τα δώρα που τους άφησε ο Άγιος Βασίλης κάτω από το δένδρο! Όμως πόσα πρέπει να είναι αυτά;

Όλο και περισσότερο, μετατρέπουμε τα Χριστούγεννα σε μία εποχή καταναλωτισμού και υλισμού, πολλές φορές πέρα από τις δυνάμεις μας. Δώρα από τους γονείς, τους παππούδες και γιαγιάδες, θείες και θείους, ακόμη και από τους φίλους και γείτονες! Και να μην ξεχάσουμε το νονό και τη νονά!

Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά διαλέγουν μερικά παιχνίδια που τους αρέσουν πιο πολύ, παίζουν με αυτά για λίγες μέρες και μετά τα ξεχνούν…Και επιπλέον αρχίζουν να ζητούν νέα παιχνίδια. Έτσι και αλλιώς το σπίτι είναι γεμάτο!

 

Το είδα, το θέλω!

Τα Χριστούγεννα ξεκινούν όταν οι πρώτες διαφημίσεις παιχνιδιών αρχίζουν να εμφανίζονται στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο, γιατί προσελκύουν την προσοχή των μικρών μας. Επιπλέον, τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα γεμίζουν τους διαδρόμους και τις βιτρίνες τους με παιχνίδια για να προσελκύσουν τα παιδιά όλων των ηλικιών.

Και πώς να αντισταθούν σε όλα αυτά που έχουν μπροστά τους: Τα βλέπουν, τα θέλουν! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να θέσουν οι γονείς ένα όριο όσον αφορά τον αριθμό των δώρων που θα αγοράσουν. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα παιδιά μετά από λίγες ημέρες θα παίζουν μόνο με ένα δύο από τα καινούργια τους παιχνίδια.

Χωρίς αμφιβολία κάποια στιγμή είδατε το μικρούλι σας να ασχολείται με το πολύχρωμο χαρτί περιτυλίγματος ή το κουτί και να αγνοεί τελείως το ίδιο το παιχνίδι.

Αυτό τα λέει όλα. Η ψυχαγωγία των παιδιών μας είναι συχνά πολύ απλούστερη από ότι νομίζουμε και δεν χρειάζονται χίλια παιχνίδια.

Γι’ αυτό πρέπει πραγματικά να σταματήσουμε για ένα λεπτό και να σκεφτούμε τα δώρα που θα πάρουν τα παιδιά μας. Η υπερβολή δεν είναι μόνο περιττή, αλλά είναι και επιβλαβής. 

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι τα παιδιά ηλικίας έως 2 ετών πρέπει να λαμβάνουν το πολύ δύο παιχνίδια. Και αυτό γιατί, η προσοχή τους δεν είναι ίδια με εκείνη ενός μεγαλύτερου παιδιού και δεν είναι σε θέση να επικεντρωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ίδιο παιχνίδι.

Καθώς μεγαλώνουν, μπορείτε να αυξήσετε τον αριθμό των παιχνιδιών, αλλά δεν χρειάζεται να κάνετε υπερβολές. Μέχρι την ηλικία των δέκα ετών, τα παιδιά δεν πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα από τέσσερα ή πέντε δώρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα επικεντρωθούν σε αυτά που πραγματικά θέλουν. Και δεν θα σπαταλήσετε τα χρήματά σας σε πράγματα που ούτε θα προσέξουν.

 

Ο κανόνας των τεσσάρων δώρων: 

Είναι ένας απλός αλλά πολύ χρήσιμος κανόνας που θα βοηθήσει τους γονείς να πάρουν μία σωστή απόφαση. 

Ένα βιβλίο. Για να τους δώσετε μία γεύση για τα βιβλία και τον κόσμο της ανάγνωσης. Σήμερα η ποικιλία των βιβλίων είναι τόσο μεγάλη που θα κάνει κάθε παιδί να αποκτήσει μία γεύση όλων αυτών των υπέροχων πραγμάτων που είναι γύρω του και που θα το ενδιέφεραν.

Ρούχα. Ένα ρούχο ή αξεσουάρ ως δώρο είναι πάντα καλοδεχούμενο και ταυτόχρονα χρήσιμο.

Κάτι που χρειάζονται. Επωφεληθείτε από τις γιορτές για να τους χαρίσετε κάτι που πράγματι χρειάζονται. Όπως σχολικά είδη, αντικατάσταση κάποιου που έχει σπάσει ή παλιώσει, ένα καινούργιο πάπλωμα, κ.λπ.

Κάτι που πραγματικά θέλουν. Το να τους δώσετε κάτι που πραγματικά θέλουν θα τα κάνει να επικεντρωθούν σε αυτό το δώρο και θα ξεχάσουν όλα τα άλλα που επιπόλαια έχουν ζητήσει. Επιπλέον θα περάσουν πολύ περισσότερο χρόνο για να το απολαύσουν και δεν θα είναι περιτριγυρισμένα από τόσα πολλά πράγματα που χάνουν γρήγορα την προσοχή τους.

 

Η σημασία του προβληματισμού και του να μοιράζονται. 

Η υπερβολή αφήνει τα παιδιά ανικανοποίητα. Όσο περισσότερα έχουν, τόσο περισσότερα θέλουν. Με αποτέλεσμα, καθώς μεγαλώνουν, να μην είναι ικανοποιημένα με τίποτε. 

Υπό αυτήν την έννοια, είναι πολύ σημαντικό να θέσουν οι γονείς όρια. Ταυτόχρονα, πρέπει να τους πουν ότι πάρα πολλά παιδιά ίσως δεν θα έχουν ούτε ένα δώρο. Ας μην το ξεχνούν αυτό. Δεν πρέπει να σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους. Όπως επίσης μία πολύ καλή και σωστή ιδέα είναι να μοιράζονται αυτά που έχουν με άλλα παιδιά. 

Είναι η σωστή στιγμή να γράψετε μαζί με το μικρό σας ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη, έτσι θα δείτε τι πραγματικά θέλει. Γιατί όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερα παιχνίδια θα βλέπει και θα τα θέλει βέβαια όλα. 

Μην καθυστερείτε λοιπόν καθόλου! Και βάλτε κάτω από το δέντρο χωρίς υπερβολές ίσως λίγα δώρα, αλλά πραγματικά αυτά που θα ήθελε.