Τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά στην εφηβεία

Στην ηλικία αυτή, η κατανόηση και η ωριμότητά τους είναι πλέον αρκετά ανεπτυγμένες και καταλαβαίνουν τι τους λέμε.

Έχει περάσει η περίοδος εκείνη που έπρεπε να βρούμε τις σωστές λέξεις για να τους εξηγήσουμε κάτι.

Πολλές ψυχολογικές, σωματικές και κοινωνικές αλλαγές συμβαίνουν στα παιδιά στην εφηβεία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους μιλήσουμε για ορισμένα θέματα που πρέπει να γνωρίζουν σε αυτή την ηλικία.

 

Φίλοι.

Είναι σημαντικό να ξέρουν την αξία της φιλίας και αυτό δεν έχει να κάνει με την ποσότητα των φίλων αλλά με την ποιότητα. Τα παιδιά από την ηλικία αυτή, αρχίζουν ήδη να έχουν τις δικές τους ομάδες φίλων που θα περνούν χρόνο μαζί τους. Επομένως είναι σημαντικό να επιλέξουν σωστά τα άτομα αυτά. 

Δεν εναπόκειται στους γονείς να τους πουν με ποιον θα κάνουν παρέα. Ωστόσο, τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν με σαφήνεια το τι σημαίνει φιλία και να ξέρουν πώς να επιλέξουν τους φίλους τους. Πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι οι φίλοι είναι αυτοί που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και που μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι. 

 

Υγιεινή ζωή, καλή διατροφή και άσκηση.

Η ενσάρκωση αυτών των καλών συνηθειών είναι θεμελιώδης, όπως η άσκηση (φυσικά αυτό που τους αρέσει) και βέβαια μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Εάν τα παιδιά μάθουν να έχουν καλές συνήθεις από την παιδική ηλικία, μπορούμε να αποτρέψουμε πολλές ασθένειες στο μέλλον. 

 

Ευθύνη. 

Για να επιτύχουν στο μέλλον, είναι σημαντικό για τους εφήβους να μάθουν να ενεργούν υπεύθυνα και να αναλαμβάνουν τις συνέπειες των ενεργειών τους. Πρέπει να μάθουν ότι όλοι έχουμε ευθύνες που πρέπει να εκπληρώσουμε και ότι οι προσπάθειές τους θα τα βοηθήσουν να επιτύχουν ότι θέλουν να κάνουν.

 

Αλκοόλ και ναρκωτικά.

Στην εφηβεία, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα λόγω της ισχυρής επιρροής που έχουν οι φίλοι την περίοδο αυτή και επειδή οι νέοι αρχίζουν να πειραματίζονται.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τα αποτελέσματα και τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχουν τα ναρκωτικά στη ζωή των ανθρώπων. Όμως δεν πρέπει να το κάνουν οι γονείς ποτέ αυτό απαγορεύοντας το, αλλά εξηγώντας ήρεμα τα αποτελέσματα της χρήσης. Γιατί μπορεί να παρακινήσει τα παιδιά να βιώσουν απαγορευμένα πράγματα. 

 

Αποτυχία και λάθη.

Μιλήστε στα παιδιά  για την αποτυχία και ότι δεν χρειάζεται να φοβούνται. Υπενθυμίστε τους ότι όλοι κάνουμε λάθη και αυτό δεν σημαίνει ότι αποτυγχάνουμε. Πρέπει να δουν την αποτυχία ως μαθησιακή διαδικασία, ώστε να μην κάνουν αργότερα το ίδιο λάθος. 

 

Τεχνολογία. 

Σήμερα, η τεχνολογία είναι μέρος της ζωής μας, αλλά έχει και τα μειονεκτήματά της. Για παράδειγμα, ο εθισμός σε βιντεοπαιχνίδια, κινητά τηλέφωνα και tablet. Γι’ αυτό πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι έχουν τις ευθύνες τους. Μπορούν πολύ καλά να αφιερώσουν ένα χρόνο στην τεχνολογία, στον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά χωρίς να τους γίνει εμμονή.

Οι γονείς πρέπει πάντα να ελέγχουν το χρόνο που ξοδεύουν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη και να τους προσφέρουν όσο είναι δυνατόν καλύτερες επιλογές. Όπως για παράδειγμα, τα επιτραπέζια παιχνίδια, μία βόλτα, μία ωραία ταινία. 

 

Σεξουαλικότητα. 

Το θέμα του σεξ δεν πρέπει ασφαλώς να είναι απαγορευμένο θέμα στην οικογένεια και πρέπει να το συζητήσετε πολύ φυσιολογικά. Εάν τα παιδιά έχουν αμφιβολίες και ερωτήσεις οφείλετε να τις επιλύσετε με φυσικό τρόπο. Διαβεβαιώστε τα ότι μπορούν να έρθουν σε σας για οτιδήποτε πληροφορία και αν χρειαστούν, παρά να στραφούν κάπου αλλού, δηλαδή σε φίλους ή στο διαδίκτυο.

Μιλήστε τους σχετικά με την εγκυμοσύνη, την αντισύλληψη, τον σεβασμό και τη σημασία της συγκατάθεσης.

 

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα κοινωνικά μέσα έχουν γίνει ένα μέρος όπου μπορούμε να βάλουμε φωτογραφίες και πληροφορίες σχετικά με το τι κάνουμε. Ωστόσο, πολλοί έφηβοι παθιάζονται με το πόσα likes παίρνουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ξέρουν τους κινδύνους των κοινωνικών μέσων. Τα παιδιά μπορεί να εκτεθούν σε εκφοβισμό, παραπλάνηση και πολλούς άλλους κινδύνους. Είναι πολύ σημαντικό να τους πείτε ότι δεν πρέπει ποτέ να επικοινωνούν με ξένα άτομα και ότι το περιεχόμενο τους πρέπει να είναι πάντα ιδιωτικό. 

Τελικά αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά στην ηλικία αυτή, τη δύσκολη της αρχής της εφηβείας. Είναι σημαντικό και απαραίτητο να μιλήσουμε μαζί τους για όλα αυτά τα θέματα, ώστε να αντιμετωπίσουν και αυτή την περίοδο με επιτυχία και χωρίς προβλήματα. 

Πρέπει πάντα να μιλάμε μαζί τους για τα πάντα με ηρεμία και φυσικό τρόπο. Αν ασκήσουμε κριτική ή μιλήσουμε με επίπληξη, θα καταφέρουμε απλά να απομακρύνουμε τους εφήβους μας από κοντά μας και φυσικά θα σταματήσουν να επικοινωνούν μαζί μας και να μας λένε τα προβλήματά τους.