Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τον κοροναϊό;

Είναι πλέον στη ζωή όλων μας. Επηρεάζει και θα επηρεάζει την καθημερινότητά μας για αρκετό καιρό ακόμη.

Κάθε μέρα οι επιστήμονες μας πληροφορούν για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας δίνοντας μας ταυτόχρονα και κάθε σημαντική και χρήσιμη οδηγία όπως:

Είναι σοβαρός ο κοροναϊός;
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με τον ιό είναι το πόσο επικίνδυνος είναι. Βέβαια είναι αλήθεια ότι εξαπλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο και υπάρχει μεγάλος αριθμός μολυσμένων ατόμων. Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό κυμαινόμενο μεταξύ 1,4 και 2,1% . Επιπλέον το ποσοστό θνησιμότητας είναι ακόμη χαμηλότερο μεταξύ των παιδιών.
Το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας υπάρχει μεταξύ των πιο ευαίσθητων πληθυσμών. Όπως τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με άλλες σχετιζόμενες ασθένειες ή αυτούς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Άλλη μία φορά ας δούμε τα συμπτώματα που προκαλεί, που μοιάζουν πολύ με της γρίπης.
Γενική δυσφορία
Κούραση
Μυϊκούς πόνους
Ξηρός βήχας
Καταρροή
Πυρετό
Πονόλαιμο
Πονοκέφαλο

Το άτομο που μεταφέρει τη λοίμωξη μπορεί να παραμείνει χωρίς συμπτώματα, να εμφανίσει συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη ή να έχει σοβαρές επιπλοκές. Οι πιο σοβαρές είναι η πνευμονία και η δύσπνοια.

Θεραπεία και πρόληψη του κοροναϊού.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Αντίθετα οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο επικεντρώνονται στη θεραπεία των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα των σοβαρών επιπλοκών, στον έλεγχο του πυρετού και του πόνου και στην προσπάθεια διατήρησης συνολικά της υγείας των ασθενών, ιδίως όπως ξέρουμε των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού από το ένα άτομο στο άλλο. Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η σωστή υγιεινή, ή με άλλα λόγια, η βασική γενική υγιεινή.

Ο πρώτος και σημαντικός κανόνας είναι το σωστό, καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών. Ειδικά μετά από μία πιθανή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο ή αντικείμενο.

Κοροναϊός και παιδιά.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό που οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι, ενώ τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό να πιάσουν τον ιό σαν τους ενήλικες, η μόλυνση φαίνεται να είναι πολύ πιο ήπια σε αυτά. Οι ειδικοί έχουν καταγράψει λιγότερες επιπλοκές του ιού μεταξύ των νέων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπερβαίνει μία απλή περίπτωση βήχα.

Παρόλα αυτά, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, μαζί με άλλα παιδιατρικά ιδρύματα, στοχεύουν στην προετοιμασία ενός πρωτοκόλλου σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης του ιού στα παιδιά.

Βέβαια η μέγιστη προσοχή είναι πρωταρχικής σημασίας. Όπως η ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη. Είναι το απόλυτο όπλο κατά της επιδημίας αυτής.