Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε γρίπη και ίωση;

Παρ΄ότι στην πλειοψηφία των ασθενών, η γρίπη θα υποχωρήσει χωρίς θεραπεία, υπάρχουν ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι, άνθρωποι με γνωστά προβλήματα του αναπνευστικού, οι άνθρωποι με ανοσοκαταστολή, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και οι έγκυες οι οποίοι θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αυτό σημαίνει, πως εάν η γρίπη αφεθεί χωρίς τη σωστή αντιική θεραπεία, οι ομάδες αυτές έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή τους παρενέργειες.

Η διάγνωση της γρίπης είναι καλό να γίνει μέσα στις πρώτες 12-24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων που βάζουν το γιατρό σε υποψίες ώστε να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση η χορήγηση της θεραπείας.

Εάν εξακριβωθεί, ότι ο Ασθενής πάσχει από γρίπη θα λάβει έγκαιρα τη θεραπεία και θα μειωθούν πολύ οι πιθανότητες των επιπλοκών.

Συνάχι, πυρετός, κακουχία… Θα έλεγε κανείς ότι τα συμπτώματα της γρίπης και μιας κοινής ίωσης είναι παρόμοια και είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσει κανείς. Ωστόσο υπάρχουν χαρακτηριστικά που θα οδηγήσουν τον παθολόγο μας προς τη μία ή την άλλη διάγνωση, ενώ η επιβεβαίωση θα γίνει έγκαιρα, με το ειδικό, άμεσο διαγνωστικό τεστ της γρίπης.

Τι είναι η γρίπη

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα του κοινού κρυολογήματος είναι όμως πιο έντονα και ξεκινούν απότομα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν με γρίπη την ξεπερνούν χωρίς πρόβλημα και επιπλοκές, ειδικά αν λάβουν έγκαιρα την αντιική θεραπεία. Σε κάποιους ανθρώπους ωστόσο η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και να χρειαστεί νοσηλεία.

Είναι γρίπη ή απλή ίωση;

Η γρίπη:

Ξεκινά συνήθως με υψηλό πυρετό, πάνω από τους 38 βαθμούς Κελσίου, και ρίγη.
Ο ασθενής νιώθει πόνο σε όλο το σώμα, κακουχία και έντονη εξάντληση.
Μπορεί να συνοδεύεται από βήχα, καταρροή και πονόλαιμο που ξεκινούν ήπια και επιδεινώνονται.
Στη γρίπη ο υψηλός πυρετός διαρκεί συνήθως πάνω από 3 ημέρες και τα υπόλοιπα συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν μετά τις 7-10 ημέρες.

Η ίωση:

Ξεκινά με συνάχι, ενοχλήσεις στο λαιμό, ελαφρύ και ξηρό βήχα
Ο πυρετός, εάν υπάρξει, είναι συνήθως χαμηλός (κάτω από 38,5) και υποχωρεί με τα κοινά παυσίπονα.
Ο ασθενής, παρότι αισθάνεται καταβεβλημένος, συνήθως μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές υποχρεώσεις.
Τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά μετά από 2-3 ημέρες.

Με πληροφορίες από: maleviziotis.gr