Είστε μπαμπάς; Ξέρετε την “ωκυτοκίνη”;

Τι κάνει η ωκυτοκίνη στον εγκέφαλό σας, τώρα που είστε ένας Μπαμπάς!

Γνωρίζετε ήδη ότι μυρίζοντας το μωρό σας είναι ένα φοβερό «ναρκωτικό»! Και αυτό είναι εν μέρει λόγω της ωκυτοκίνης, αυτή η μαγική ορμόνη που παράγεται όταν φροντίζετε το παιδί σας, όταν κάνετε σεξ με τη σύντροφό σας, και ίσως όταν τρώτε το αγαπημένο φαγητό σας.

Ενώ κάποιες παλαιότερες μελέτες έδειχναν ότι η ανατροφή των παιδιών πράγματι παράγει το ίδιο θαύμα χημικών, ένα νέο πείραμα εξετάζει αν λειτουργεί και ανάποδα. Δηλαδή, μπορεί η αύξηση της ωκυτοκίνης να σας κάνει καλύτερο γονέα; Ασφαλώς και μπορεί!

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ορμόνες και Συμπεριφορά, εξέτασε μπαμπάδες που είχαν παιδιά ενός και δύο ετών.

Οι ερευνητές συνέκριναν ένα μικρό δείγμα 30 ανδρών, στους οποίους είχε δοθεί ωκυτοκίνη σε μορφή ρινικού σπρέι, με άνδρες που είχαν πάρει δόση βασοπρεσίνη, μία άλλη ορμόνη που εμπλέκεται στην κοινωνική σύνδεση.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν τον εγκέφαλο των μπαμπάδων με μαγνητική τομογραφία, ενώ έβλεπαν φωτογραφίες από παιδιά (δικά τους και άλλων), φωτογραφίες ενηλίκων και άκουγαν κλάμα παιδιών (όχι των δικών τους).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν οι μπαμπάδες είχαν ωκυτοκίνη και όχι βασοπρεσίνη, οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή, την ενσυναίσθηση και την προσοχή φωτίστηκαν, ακριβώς όπως γίνεται στους γονείς αλλά στη θεωρία.

Είναι ενδιαφέρον. Αυτό συνέβη μόνο όταν οι άνδρες είδαν φωτογραφίες από τα δικά τους παιδιά, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί συντονίζεστε πάντα όταν κάποιος άλλος μιλάει για τα δικά του παιδιά. Αλλά μην ανησυχείτε αν βρείτε ένα σπρέι ωκυτοκίνης. Θα σας δώσει ένα ποσό ορμόνης που είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που οι μπαμπάδες παράγουν με φυσικό τρόπο.

Με απλά λόγια έχετε ήδη μία ώθηση και αυτή είναι το μωρό σας, έτσι απλά πάρτε μια μυρουδιά από αυτό το μικρό πραγματάκι που έχετε στην αγκαλιά σας (μετά την αλλαγή της πάνας ιδανικά).

Αλλά αν θέλετε ακόμη περισσότερη ωκυτοκίνη, επειδή, γιατί να μην θέλετε περισσότερη ποσότητα από κάτι που μειώνει το άγχος, σας βοηθά να κοιμηθείτε και σας κάνει καλύτερο εραστή;

Υπάρχουν μερικοί απλοί και προφανείς τρόποι για να το κάνετε αυτό. Δηλαδή να περνάτε περισσότερο χρόνο με το παιδί σας και να κάνετε περισσότερο σεξ με τη σύντροφό σας. Και πιθανότατα θέλετε να κάνετε και τα δύο αυτά έτσι και αλλιώς!