5 Μέθοδοι πειθαρχίας που κάθε πατέρας πρέπει να αποφύγει

1. Φωνές

Αυτή η μέθοδος είναι και η πιο συνηθισμένη. Οι γονείς πιστεύουν ότι όσο πιο δυνατά φωνάξουν τόσο πιο υπάκουα θα γίνουν τα παιδιά τους. Στην πραγματικότητα, αυτή η τακτική εκπαιδεύει τα παιδιά σας να μαθαίνουν τα όρια σας και πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν μέχρι εσείς να έρθετε σε κάποιο “οριακό σημείο”.

Δυστυχώς, τα παιδιά ξέρουν να παίζουν πολύ καλά αυτό το παιχνίδι των ορίων επειδή ακριβώς οι γονείς τους έχουν διδάξει τους κανόνες με αυτή τη συμπεριφορά.

2. Απειλές

Όταν δεν λειτουργούν οι φωνές, συνήθως το επόμενο βήμα είναι οι απειλές. Οι προτάσεις που αρχίζουν με το “ Αν το ξανακάνεις αυτό θα….” γίνονται συνήθεια, αλλά τις περισσότερες φορές οι φράσεις αυτές συμμορφώνουν για λίγο τα παιδιά σας, μέχρι τη στιγμή που κάποια άλλη απειλή θα διαδεχτεί την προηγούμενη και πάει λέγοντας.

Ένας από τους σημαντικούς λόγους που η μέθοδος αυτή είναι επικίνδυνη και αναποτελεσματική είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι απειλές αυτές δεν εφαρμόζονται και τα παιδιά γρήγορα καταλαβαίνουν ότι αυτές οι απειλές δεν μπορούν να τα επηρεάσουν καθόλου.

3. Δωροδοκία

Μερικές φορές, οι γονείς καταλήγουν να παρακαλούν και να ικετεύουν τα παιδιά τους για να υπακούσουν και προσπαθούν να τα οδηγήσουν στην υπακοή με τη μέθοδο της δωροδοκίας. Ενώ υπάρχουν σίγουρα άλλες σωστές μέθοδοι για να βελτιώσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας, η δωροδοκία τους μαθαίνει να οδηγούνται στη σωστή πράξη αλλά με το λάθος κίνητρο.

Αν ο γονιός θέλει να διδάξει στο παιδί του καλούς τρόπους συμπεριφοράς και τις αξίες της ζωής, το να χρησιμοποιεί τη δωροδοκία ως μέσο θα του δημιουργήσει την αντίληψη ότι πάντα του αξίζει κάποιο βραβείο προκειμένου να έχει καλή συμπεριφορά.

4. Εξαπάτηση

Ίσως αυτή η μέθοδος να μην είναι τόσο συνηθισμένη, υπάρχουν, όμως, πολλές περιπτώσεις που οι γονείς εκμεταλλεύονται την αθώα φύση των παιδιών τους. Για παράδειγμα όταν λέτε στο παιδί σας ότι θα το αφήσετε αν δε συνεχίσει να σας ακολουθεί ή όταν το ξεγελάτε για να χαμογελάσει στην κάμερα με το να του λέτε να κάνει το αντίθετο.

Ενώ αυτή η μέθοδος έχει αποτέλεσμα και ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες, στρέφεται ενάντια στο τι πρεσβεύετε ως γονείς.

5. Ψέματα

Ενώ οι γονείς δεν δέχονται ποτέ από το παιδί τους να τους πει ψέματα, πολλές φορές εκείνοι εσκεμμένα λένε ψέματα στο παιδί τους. Μη λέτε στα παιδιά σας ότι θα τους δώσετε χρήματα ή θα τους πάτε στη Disney Land αν κάτσουν φρόνιμα, όταν ξέρετε πολύ καλά ότι δεν έχετε καμία πρόθεση να το κάνετε.

Όταν ένας γονιός υπόσχεται ότι θα κάνει κάτι προκειμένου να υπακούσει το παιδί του και τελικά δεν το κάνει, τότε χάνει την αποτελεσματικότητα του λόγου του και μελλοντικά χαλάει και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει με το παιδί του.

Ακόμη: Καμιά φορά του δίνω μια στον ποπό! Είμαι κακός μπαμπάς;