Διδάξτε στα παιδιά συνήθειες υγιεινής.

Το σώμα τους αλλάζει, είναι πλέον αντιμέτωπα με την εφηβεία, το δέρμα τους αρχίζει και έχει σπυράκια. Ήρθε η ώρα να τους πείτε, να τους διδάξετε τους σωστούς τρόπους και συνήθειες της υγιεινής που θα πρέπει να κρατήσουν για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Κάποιοι έφηβοι μπορεί να είναι ιδιότροποι και πολύ προσεκτικοί στα ζητήματα της υγιεινής, όμως κάποιοι άλλοι ίσως χρειάζονται λίγη ενθάρρυνση για να καθιερώσουν μία καθημερινή υγιή ρουτίνα.

Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν;

Καθιερώστε μία ρουτίνα.

Το πρώτο βήμα είναι η καθιέρωση μιας ρουτίνας εργασίας! Τα νεαρά παιδιά πρέπει να κάνουν ντους κάθε μέρα και να πλένουν τα μαλλιά τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Κάποια απολαμβάνουν το ντους στο τέλος της ημέρας προκειμένου να χαλαρώσουν πριν τον ύπνο. Άλλα πάλι προτιμούν το πρωινό ντους για να ξυπνήσουν. Το δραστήριο παιδί που ασχολείται με αθλήματα, χρειάζεται να κάνει μπάνιο δύο φορές την ημέρα.

Οποιαδήποτε και αν είναι η ανάγκη του παιδιού, βοηθήστε το να έχει μία ρουτίνα έτσι ώστε το ντους να του γίνει συνήθεια και μέρος της καθημερινότητάς του.

Δείξτε του τις καλές τεχνικές φροντίδας του δέρματος.

Θυμηθείτε ότι τα παιδιά δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για την περιποίηση του δέρματος, οπότε εξηγήστε τους τι πρέπει να κάνουν για να είναι το δέρμα καθαρό και χωρίς …σπυράκια.

Δείξτε τους πως πρέπει να το πλένουν σωστά και να το ενυδατώνουν. Φροντίστε επίσης να επισημάνετε πόσο σημαντική είναι μια υγιεινή διατροφή, η ξεκούραση και η άσκηση για υγεία και γενική ευεξία.

Σωστή τεχνική ξυρίσματος.

Ο γιος σας μπορεί να χρειαστεί να περιμένει λίγα χρόνια ακόμη προτού γίνει το ξύρισμα απαραίτητο, όμως η έφηβη κόρη σας μάλλον θα θέλει να ξυρίζει τις γάμπες και τις μασχάλες της.

Στην αρχή χρειάζεται υπομονή και εξάσκηση. Σκεφτείτε να της αγοράσετε μία ξυριστική μηχανή που λειτουργεί με μπαταρία, η οποία ολοκληρώνει τη διαδικασία γρήγορα και χωρίς κίνδυνο, γιατί δεν χρειάζεται σταθερό χέρι όπως το ξυράφι. Και αργότερα όταν θα είναι πλέον σίγουρη θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και ξυραφάκι. Το ίδιο ισχύει και για το αγόρι σας. Πρώτα η ξυριστική μηχανή για να αποφύγει κάθε δυσάρεστο κόψιμο με το ξυράφι.

Μην βιαστείτε με τα αρώματα.

Είναι πολύ εύκολο για τους εφήβους να κάνουν υπερβολές στη χρήση της κολόνιας ή των σπρέι και των αποσμητικών. Πείτε τους ότι μία μικρή ποσότητα είναι ότι πρέπει. Βοηθήστε τα παιδιά να διαλέξουν ένα καλό αποσμητικό. Και όχι αυτό με την πιο βαριά μυρωδιά όπως μάλλον θα θέλουν. Επίσης πρέπει να προσέξουν τυχόν ερεθισμούς στο «παρθένο» δέρμα τους.

Κάντε το διασκέδαση!

Τα νέα παιδιά απολαμβάνουν να επιλέγουν τα ρούχα τους και να βρίσκουν το δικό τους στυλ. Το ίδιο ισχύει και για τα καλλυντικά τους. Κάντε το ντους διασκέδαση, ψωνίζοντας μαζί τους, επιτρέποντας στους εφήβους σας να διαλέξουν το δικό τους σαπούνι το δικό τους σαμπουάν.

Φροντίστε όμως να τους πείτε ότι μερικές φορές τα πιο ακριβά είδη δεν είναι απαραίτητα τα καλύτερα. Ψωνίστε μαζί τους νέες πετσέτες και αξεσουάρ για το μπάνιο τους.

Εάν το παιδί σας έχει το δικό του μπάνιο, θα μπορούσατε να το βάψετε ή να το διακοσμήσετε σύμφωνα με το προσωπικό του στυλ. Ασφαλώς θα ενθουσιαζόταν με αυτή την ιδέα.

Πάρε τον χρόνο σου.

Εάν ο έφηβος γιος ή κόρη σας συνδέει το ντους ή το μπάνιο του με χαλάρωση, δεν θα δυσανασχετεί όταν έρθει η ώρα αυτή. Πείτε τους λοιπόν να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο στο μπάνιο για να ηρεμήσουν, να σκεφτούν την ημέρα τους, να χαλαρώσουν και να σχεδιάσουν τις επόμενες μέρες τους.

Δώστε στα παιδιά χώρο.

Τα παιδιά στην εφηβική ηλικία, χρειάζονται τον δικό τους ιδιωτικό χώρο. Μπορεί να αισθάνονται αμήχανα για το σώμα τους που συνεχώς αλλάζει. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει την ηρεμία και την απομόνωση που χρειάζεται (από εσάς και την υπόλοιπη οικογένεια) για να νιώθει άνετα στο μπάνιο. Ενημερώστε το παιδί ότι είστε πάντα στη διάθεσή του για να απαντήσετε σε τυχόν απορίες του, αλλά ότι καταλαβαίνετε πολύ καλά αν προτιμά να βρει τις απαντήσεις του αλλού, όπως από τα αδέλφια του, τους φίλους ή και το διαδίκτυο.

Μην ξεχνάτε να λέτε τι όμορφος που είναι όταν περιποιείται τον εαυτό του. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την κόρη σας. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι άλλοι παρατηρούν την προσπάθειά τους και ότι η προσωπική εμφάνιση έχει σημασία.