Γιατί λένε ψέματα τα παιδιά;

Γιατί λένε ψέματα τα παιδιά; Δηλαδή ας το παραδεχτούμε: Εάν έχετε παιδιά, σας έχουν πει ψέματα. Εάν έχετε παιδιά και πιστεύετε ότι δεν σας έχουν πει ποτέ ψέματα, μάλλον τα παιδιά σας είναι πράγματι τόσο καλά στο να λένε ψέματα!

Το ψέμα είναι μέρος του πώς τα παιδιά καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί ο κόσμος. Είναι φυσιολογικό καθώς μεγαλώνουν.

Φυσικά, δεν θέλετε να το ενθαρρύνετε, αλλά μερικές φορές αυτό γίνεται ακούσια. Δείτε πιο κάτω 5 τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι το ψέμα δεν γίνεται απλά μία κακή συνήθεια, αλλά ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του παιδιού σας.

Να είσαι ψεύτης.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσετε την προθυμία του παιδιού σας να διαστρεβλώνει την αλήθεια είναι να το κάνετε εσείς.

Εάν είστε πρόθυμοι να πείτε ψέματα σε ένα πωλητή στο τηλέφωνο επειδή δεν θέλετε να σας ενοχλούν, ή πείτε ψέματα στη μητέρα σας γιατί δεν θέλετε να την επισκεφτείτε αυτό το Σαββατοκύριακο, τότε γιατί να μην πιστεύει το παιδί ότι είναι εντάξει να λες ψέματα για να καταφέρεις κάτι;

Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα; Συχνά επειδή το κάνουν οι γονείς τους.

Να επιβάλετε τιμωρία για το ψέμα, χωρίς να ενθαρρύνετε την αλήθεια.

Γενικά, ως γονείς, είμαστε πολύ καλύτεροι στην τιμωρία παρά στην επιβράβευση.

Φωνάζουμε και αφαιρούμε προνόμια, αλλά συχνά αφήνουμε την καλή συμπεριφορά να περάσει χωρίς καμία αναγνώριση.

Ενώ προφανώς δεν μπορούμε και δεν αφιερώνουμε χρόνο για να επαινέσουμε κάθε πράγμα που λέει με τη σωστή λέξη το παιδί μας.

Μπορείτε να προσδιορίσετε στιγμές που το παιδί επιλέγει να πει την αλήθεια και ας μην είναι εύκολο, όπως για παράδειγμα :«Είμαι πολύ περήφανος που μου είπες ότι δεν τελείωσες τα μαθήματά σου. Μπορούμε να μιλήσουμε γιατί;»

Αποφεύγετε να μιλάτε για την ειλικρίνεια.

Έχετε ποτέ συζητήσει με το παιδί σας σχετικά με το γιατί η αλήθεια έχει σημασία και είναι τόσο σημαντική; Σε τελική ανάλυση, δεν είναι προφανές.

Στην πραγματικότητα μερικές φορές φαίνεται ότι πραγματικά σας ωφελεί να διαστρεβλώσετε την αλήθεια. Γιατί λοιπόν και το παιδί να είναι ειλικρινές όταν δεν το συμφέρει;

Το έχετε ποτέ σκεφτεί αυτό; Ίσως πρέπει να ξεκινήσετε τώρα.

Υπερβολική αντίδραση.

Εάν είστε έξαλλος όταν τα παιδιά σας κάνουν κάτι λάθος, τότε πρέπει να περιμένετε να σας λένε ψέματα. Ασφαλώς και κάποια πράγματα σας κάνουν έξαλλο και έχετε δίκαιο.

Κάθε γονέας το έχει βιώσει, ιδίως όταν τα παιδιά του φτάσουν στην εφηβεία, αλλά αυτές οι στιγμές πρέπει να είναι πολύ περιορισμένες και ιδίως όχι συχνές.

Μην τους δίνετε την ελευθερία να αποτύχουν.

Είναι εύκολο να απολαμβάνεις τις επιτυχίες και να κάνετε ότι μπορείτε για να αναστρέψετε την απογοήτευσή σας για τα λάθη.

Αλλά μπορείτε να εργαστείτε για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας ακόμη και όταν αποτυγχάνουν, για να γιορτάσετε την προσπάθεια σε αντίθεση με το αποτέλεσμα.

Όταν το κάνετε αυτό, μπορείτε να δημιουργήσετε μία οικογενειακή κουλτούρα στην οποία υπάρχουν λιγότερα κίνητρα για να λέμε ψέματα και τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται ασφαλή λέγοντας την αλήθεια, όποια και αν είναι αυτή.

Η μαγική φράση «σε μένα μπορείς να λες τα πάντα» είναι μία από τις πιο σημαντικές που κάθε γονιός πρέπει να λέει συνεχώς στο παιδί του.