Χρόνος στην οθόνη: Τα μυστικά του καλού «μάνατζερ»

Με μερικά tips και κανόνες, το εγχείρημα γίνεται εύκολο για όλη την οικογένεια!

Είναι πραγματικά απίστευτη η έλξη που νιώθουν τα παιδιά μου για τις οθόνες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την κόρη μου, μωρό ακόμα που μόλις είχε αρχίσει να περπατάει, να μην μπορεί να ξεκολλήσει τα μάτια της από το τάμπλετ στο οποίο ο αδερφός της, εξίμιση ετών τότε, έπαιζε ένα παιχνίδι. Αυτός είναι ο τρόπος ζωής των παιδιών σήμερα, ζουν με τηλεόραση και τεχνολογία από τη στιγμή που γεννιούνται, και η πανδημία έπαιξε κι εκείνη τον ρόλο της στο πώς οι οθόνες λειτουργούν καθοριστικά πλέον όχι μόνο στη διασκέδαση, αλλά και στην εκπαίδευση και την επικοινωνία τους.

Το πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα το βλέπω ακόμα και σε σχέση με το τι λένε οι ειδικοί για το «screen time», την ώρα μπροστά στην οθόνη. Φορείς όπως το saferinternet4kids.gr και το ιρλανδικό PDST Technology in Education θεωρούν το screen time μια παρωχημένη πλέον έννοια. Περισσότερη σημασία από το ερώτημα «πόσο χρόνο περνά το παιδί μου σε μια οθόνη» έχει πλέον το πώς βοηθάμε και κατευθύνουμε το παιδί να διαχειρίζεται σωστά αυτόν τον χρόνο, με ποιοτικό περιεχόμενο και τη δική μας θετική παρουσία στο πλευρό του. Έτσι, μαζί με τον σύζυγό μου, γίναμε «μάνατζερ» αυτού του χρόνου μέσα από διάφορες «στρατηγικές», απλά tips που βοηθούν καθημερινά όλους μας και πρώτα-πρώτα τα ίδια τα παιδιά!

Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στις οθόνες του σπιτιού μας υπάρχουν κανόνες. Τους φτιάξαμε όλοι μαζί και φυσικά είναι «ανοιχτοί» σε προσαρμογές αν κάτι αλλάζει στη ρουτίνα ή στο πρόγραμμά μας. Ο πιο βασικός: Η τηλεόραση και όλες οι οθόνες κλείνουν όταν τρώμε, όταν διαβάζουμε για το σχολείο και όταν έχουμε επισκέψεις (σπάνια πλέον λόγω κορωνοϊού, αλλά το κρατάμε για μετά). Έτσι μπορούμε να συγκεντρωθούμε καλύτερα σε δραστηριότητες και περιστάσεις που ζητούν την πλήρη προσοχή μας.

Για την ποιοτική χρήση του χρόνου τηλεθέασης των παιδιών βρήκαμε μια πολύ καλή λύση στην πρακτική και ασφαλή πλατφόρμα EON Kids από τη Nova. Εκεί το κάθε παιδί μπορεί να παρακολουθήσει πλούσιο περιεχόμενο ειδικά για την ηλικία του και τα ενδιαφέροντά του σε ένα περιβάλλον απλό, διασκεδαστικό κι εύχρηστο. Για να είμαστε εντελώς σίγουροι ανά πάσα στιγμή για το τηλεοπτικό περιεχόμενο που βλέπουν και τα δύο παιδιά, δημιουργήσαμε στην πλατφόρμα με μια πολύ απλή διαδικασία τα δικά τους παιδικά προφίλ. Έτσι έχουν πρόσβαση σε ασφαλές περιεχόμενο ειδικά για το ηλικιακό group τους, περιεχόμενο που μάλιστα προσαρμόζεται ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Bonus tip: Μόλις δημιουργήσεις παιδικό προφίλ στην πλατφόρμα EON Kids, συμπληρώνεις τα στοιχεία σου στο site της Nova και σου στέλνουν δώρο ένα παιδικό τηλεκοντρόλ – τόσο cute, που το ζηλεύω λίγο!

Ένας άλλος βασικός κανόνας είναι τα παιδιά μας να ζητούν άδεια πριν χρησιμοποιήσουν οθόνη. Έτσι έχουμε γνώση της χρήσης, του χρόνου διάρκειάς της και της φύσης της. Ξέρουμε αν το παιδί π.χ. βλέπει Disney Channel ή Boomerang στο EON Kids ή αν ψάχνει κάτι στο internet για μια σχολική εργασία. Σε αυτό είμαστε κάθετοι και ο πατέρας τους κι εγώ. Αν πάρουν οθόνη κρυφά, η συνέπεια είναι η «στέρηση» για μια μέρα – και έχουμε συμφωνήσει όλοι πάνω στον κανόνα αυτό.

Στρατηγικές έχουμε και για τη μετάβαση από τη screen time σε μια άλλη δραστηριότητα. Δεν θα τους το «κλείσουμε» ποτέ απότομα – θα τους ειδοποιήσουμε ότι έχουν άλλα πέντε λεπτά ή μέχρι να τελειώσει το επεισόδιο στην πλατφόρμα EON Kids και μετά… screen time τέλος! Επίσης το σωστό τάιμινγκ έχει σημασία: Αντί να τσακωνόμαστε να φύγουν από την οθόνη και να κάνουν μπάνιο, για παράδειγμα, κανονίζουμε την ώρα του μπάνιου αμέσως μόλις τελειώσει το επεισόδιο ή η ταινία.

Η καλύτερη στρατηγική: Να γίνουμε εμείς υπόδειγμα. Αφήνουμε δουλειές στη μέση, άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη ή ρούχα στο πλυντήριο, για να δούμε την αγαπημένη μας σειρά; Τρώμε με το βλέμμα στο smartphone; Ποτέ. Ο καλός «μάνατζερ» είναι αυτός που εμπνέει την ομάδα μέσα από τη δική του συμπεριφορά!