Ο απόλυτος οδηγός αλλαγής πάνας

Μέχρι το μωρό σας να μεγαλώσει αρκετά που να μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό, οι πάνες θα είναι ο καλύτερος (και ο χειρότερος!) φίλος σας.

Εδώ θα σας γράψουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την αλλαγή της πάνας αλλά και πώς να φροντίζετε την πιο ευαίσθητη περιοχή του μωρού σας.

 

Πόσο συχνά χρειάζεται να αλλάζετε την πάνα ενός μωρού;

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε να είναι το μωρό σας καθαρό και στεγνό, έτσι ώστε να αποφεύγετε τους επώδυνους ερεθισμούς.

Ωστόσο, τα μωρά ουρούν πολύ. Κατά μέσο όρο, το μικρό σας θα ουρήσει τουλάχιστον 15-20 φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάζετε την πάνα του μωρού σας κάθε φορά; Όχι.

Κατά γενικό κανόνα θα πρέπει να αλλάζετε την πάνα κάθε 2 ώρες περίπου και όταν η πάνα του μωρού σας είναι βαριά.

Οι περισσότερες πάνες είναι αρκετά απορροφητικές και έτσι δεν χρειάζεται φυσικά να αλλάζετε την πάνα του μωρού σας κάθε φορά που αυτό ουρεί. Μόνο όταν καταλάβετε ότι η πάνα είναι βρεγμένη ή το μωρό δείχνει σημάδια ανεξήγητης γκρίνιας, τότε έχει έρθει η ώρα να αλλάξετε αυτήν την πάνα.

Επίσης σε κάποιες μάρκες υπάρχει μια γραμμή που αλλάζει χρώμα όταν η πάνα είναι βρεγμένη, που μας επιβεβαιώνει ότι ήρθε η ώρα για άλλαγμα. 

Όσον αφορά τα κακά, δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια, εδώ η πάνα θα πρέπει να αλλαχθεί άμεσα για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμό του δέρματος. Ευτυχώς, το μωρό σας όσο μεγαλώνει δεν κάνει κακά συνέχεια όπως όταν είναι νεογέννητο.

 

Πρέπει να ξυπνήσετε ένα μωρό που κοιμάται για να αλλάξετε πάνα;

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Λογικά σκεπτόμενοι και ανάλογα με την κατάσταση που έχετε να αντιμετωπίσετε κάθε φορά, φροντίστε να του αλλάξετε πάνα μετά το τελευταίο του γεύμα και πριν τον βραδινό του ύπνο.

Στο εμπόριο υπάρχουν ενισχυμένες πάνες – μπορείτε να επιλέξετε αυτές για να τις χρησιμοποιείτε το βράδυ και να κρατούν το μωρό σας στεγνό για περισσότερες ώρες.

Εάν το δέρμα του μωρού σας είναι ευαίσθητο ή εάν ανησυχείτε για το πώς θα εξελιχθεί ο βραδινός του ύπνος,  εφαρμόστε προληπτικά μια κρέμα – εμείς προτείνουμε την κρέμα αλλαγής πάνας Mustela® VBC 1>2>3 , είναι εύκολη στην εφαρμογή της, προλαμβάνει τους ερεθισμούς, έχει ειδικά σχεδιασμένη φόρμουλα για την αντιμετώπιση των παραγόντων που προκαλούν τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες στην πηγή τους,  και αποτελείται από 98% πατενταρισμένα ενεργά συστατικά φυσικής προέλευσης.

Φυσικά, εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας έχει πλημμυρίσει, θα πρέπει να αλλάξετε την πάνα, ανεξάρτητα από το τι ώρα είναι.

Εάν φτάσετε σε αυτό το σημείο, κάντε το με τρόπο που να προκαλέσει τη λιγότερη δυνατή ενόχληση στο μωρό σας, έτσι ώστε να μην του διαταράξετε τον ύπνο του.

Ανοίξετε όσο το δυνατό λιγότερα φώτα, μην μιλήσετε στο μικρό σας, εάν δεν έχει κάνει κακά μην το πλύνετε, καθαρίστε απλά την περιοχή με μωρομάντηλα -εμείς προτείνουμε τα μωρομάντηλα καθαρισμού Mustela® με 97% συστατικά φυσικής προέλευσης, περιέχουν με Αλόε Βέρα που απαλύνει, καταπραΰνει, ενυδατώνει και προστατεύει τη βρεφική επιδερμίδα, αβοκάντο  που βοηθά στην ενίσχυση του κυτταρικού φραγμού και διατηρεί την κυτταρική συνοχή, αλλά και εκχύλισμα φύλλων και ρίζας saponaria που τονώνει και καθαρίζει το δέρμα του μωρού- αλλάξτε γρήγορα την πάνα και γυρίστε πίσω για ύπνο.

Εάν έχει κάνει κακά, για να αποφύγετε το πλύσιμο που σίγουρα θα το ξυπνήσει, προτείνουμε να το καθαρίστε αρχικά με μωρομάντηλα και στη συνέχεια με ειδικό νερό καθαρισμού χωρίς ξέβγαλμα (δοκιμάστε το Mustela® No-Rinse Cleansing Water, αποτελείται κατά 98% από συστατικά φυσικής προέλευσης, με αβοκάντο,  εκχύλισμα φύλλου και ρίζας saponaria, αλλαντοΐνη και εκχύλισμα φύλλων Αλόης βέρα το οποίο είναι κατάλληλο από την πρώτη μέρα γέννησης του μωρού) έτσι ώστε να προκαλέσετε την μικρότερη δυνατή αναστάτωση στο μικρό σας.

Στην περίπτωση που ξυπνήσει εντελώς και διαπιστώσετε ότι δε θα επιστρέψει εύκολα στον ύπνο του, λίγο ζεστό γάλα θα το βοηθήσει να ηρεμήσει και να κοιμηθεί πάλι. 

 

Ποιες είναι οι βασικές οδηγίες για την αλλαγή πάνας;

Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα για την αλλαγή της πάνας μαζεμένα, για να είστε πάντα προετοιμασμένοι. Έτσι η αλλαγή της πάνας του μωρού σας θα γίνεται εύκολα και μετά από λίγο καιρό – αυτόματα!  Παρακάτω μια λίστα με όλα τα απαραίτητα:

Πάνες: Όταν αγοράσετε για πρώτη φορά πάνες για το μωρό σας, μην προμηθευτείτε άπειρες συσκευασίες. Δοκιμάστε μία μάρκα και δείτε αν είστε ευχαριστημένοι ή αν δημιουργεί ερεθισμούς στο μωρό και πρέπει να δοκιμάσετε κάποια άλλη. Μετά αφού καταλήξετε σε μάρκα, προμηθευτείτε αρκετές συσκευασίες αλλά όχι όλο το σούπερ μάρκετ, το μικρό σας σύντομα θα χρειαστεί μεγαλύτερο νούμερο!

Αλλαξιέρα: Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα αλλάζετε πάνες πολλές φορές την ημέρα, για τουλάχιστον 2,5 χρόνια, είναι καλύτερο να έχετε ένα ασφαλές σημείο για το μωρό και προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες (σωστό ύψος για να μην σκύβετε, με εύκολη πρόσβαση σε όλα τα πράγματα που θα χρειάζεστε κάθε φορά), όπου θα μπορείτε να αλλάζετε εύκολα τις πάνες του μωρού. Αυτή την αλλαξιέρα μπορείτε να την τοποθετήσετε είτε μέσα στο μπάνιο σας εάν υπάρχει χώρος, είτε στο δικό σας δωμάτιο, είτε στου μωρού σας. 

Απόρριψη πανών: Υπάρχουν ειδικοί κάδοι στην αγορά που μπορείτε να πετάτε τις πάνες. Αυτοί σφραγίζουν έτσι ώστε να αποφεύγεται η διαρροή οσμών. Σε περίπτωση που δεν έχετε τον χώρο ή την δυνατότητα να προμηθευτείτε τους ειδικούς κάδους, μπορείτε να πάρετε μικρά πλαστικά σακουλάκια μέσα στα οποία θα πετάτε μία πάνα, θα τα κλείνετε όσο πιο σφιχτά μπορείτε και μετά θα ρίχνετε τις πάνες στο κανονικά σας καλαθάκι του μπάνιου. Για να αποφύγετε δυσάρεστες οσμές φροντίστε να καθαρίζετε  σε καθημερινή βάση το καλαθάκι σας. 

Απόσπαση προσοχής: Φροντίστε να έχετε μαζί σας στην αλλαξιέρα κάποια αγαπημένα παιχνιδάκια του μωρού σας που θα του αποσπάσουν την προσοχή για εκείνα τα 5 λεπτά που το χρειάζεστε χαλαρό για να του αλλάξετε την πάνα. Φροντίστε να τα ανανεώνετε συχνά για να του κρατάτε το ενδιαφέρον και να διευκολύνετε την δουλειά σας.  

Τσάντα αλλαξιέρα: Προμηθευτείτε μια μεγάλη τσάντα-αλλαξιέρα που θα βάλετε μέσα όλα τα απαραίτητα για να μπορείτε να αλλάζετε το μικρό σας παντού. 2-3 πάνες, μωρομάντηλα, κρέμα αλλαγής πάνας, μια αλλαξιά ρούχα, σακούλακι για να πετάξετε την πάνα, ένα παιχνιδάκι και ένα πρακτικό μαλακό στρωματάκι που διπλώνει, είναι σίγουρα τα must που χρειάζεται να έχετε πάντα μαζί σας. 

Ακολουθώντας όλες τις παραπάνω βασικές συμβουλές θα είσαστε ψυχολογικά, σωματικά και υλικά έτοιμοι και εξοπλισμένοι για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις 5.000+ φορές που θα αλλάξετε πάνα στο μωράκι σας.