Ένα μικρό τσίμπημα μπορεί να κρύβει μεγάλο κίνδυνο

Μικρό τσίμπημα / μεγάλoς κίνδυνος. Αυτό είναι το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για τη Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2014.

Το 1948 o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πραγματοποίησε την πρώτη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας και τα μέλη αποφάσισαν να γιορτάζουν στις 7 Απριλίου κάθε έτους, με ισχύ από το 1950, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στην ουσία σηματοδοτεί την ίδρυση του οργανισμού και θεωρείται ως μια ευκαιρία για να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή σε ένα θέμα μείζονος σημασίας για την παγκόσμια υγεία κάθε χρόνο.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στις λοιμώδεις νόσους που μεταδίδονται με διαβιβαστές (φορείς λοιμογόνου παράγοντα), όπως κουνούπια, σκνίπες, ακάρεα, κ.ά. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει από ασθένειες όπως η ελονοσία, ο δάγγειος πυρετός, η λεϊσμανίαση, η βορρελίωση, η σχιστοσωμίαση και ο κίτρινος πυρετός. Οι λοιμώξεις ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο κάθε χρόνο και πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από αυτές.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε διάφορες περιοχές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, κρούσματα του οποίου καταγράφονται κάθε χρόνο στην χώρα μας από το 2010. Η ελονοσία  έχει αναδυθεί σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας με την επανεμφάνιση κρουσμάτων, κάθε έτος από το 2009 και μετά.

 

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας / ΚΕΕΛΠΝΟ