Παιδιά που μιλούν μόνα τους: Είναι καλό ή κακό;

Συχνά λέγεται ότι τα παιδιά που μιλούν μόνα τους πάσχουν από κάποιο είδος διαταραχής, είναι αναστατωμένα ή έχει συμβεί κάτι.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Όχι μόνο είναι ψυχικά υγιή, αλλά έχουν επίσης μια εξαιρετική σχέση μεταξύ της εξυπνάδας και αυτό που είναι γνωστό ως ιδιωτική ομιλία.

Σύμφωνα με μελέτες, το να μιλάς στον εαυτό σου και να μιλάς δυνατά βοηθά να κάνουμε τις σκέψεις μας πιο ακριβείς και πιο σωστές. Με άλλα λόγια, μας βοηθά να σκεφτούμε.

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο είναι πιο αποτελεσματικές. Οι σκέψεις οργανώνονται επίσης με πιο συντονισμένο τρόπο και αντιπροσωπεύουν ακόμη μια σημαντική υποστήριξη για προσωπική βελτίωση.

Η ουσία λοιπόν είναι ότι όταν το παιδί σας μιλάει μόνο του, πείτε του ότι αυτό σημαίνει πως είναι πολύ έξυπνο.

Γιατί είναι καλό για τα παιδιά να μιλάνε μόνα τους δυνατά;

Χωρίς αμφιβολία, όλοι οι γονείς έχουν δει κάποια στιγμή το παιδί τους να μιλά μόνο του ενώ παίζει.

Πολλοί άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να μιλούν στον εαυτό τους ενώ κάνουν διάφορα πράγματα. Και αυτό σίγουρα μπορεί να είναι ένα σημάδι ευφυίας.

Ποτέ μην μαλώσετε το παιδί γι’ αυτό. Αυτοί οι μονόλογοι συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της γλώσσας και βοηθούν επίσης στον έλεγχο της συμπεριφοράς. Έτσι αποκτούν εξαιρετικές δεξιότητες.

Εάν παρατηρήσουμε προσεκτικά τα παιδιά μας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι μιλούν περισσότερο όταν είναι μόνα από ότι όταν βρίσκονται με συντροφιά.

Αυτοί οι μονόλογοι σε παιδιά ηλικίας 10 ετών αντιπροσωπεύουν μεταξύ 20% και 60% της αλληλεπίδρασής τους.

Οι ψυχολόγοι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έβλεπαν πάντα αυτή τη συμπεριφορά σαν ένδειξη ανυπακοής, απόσπασης της προσοχής ή ακόμη και ψυχικής αστάθειας.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι ειδικοί βλέπουν την κατάσταση αυτή ως εξέλιξη της γνωστικής λειτουργίας των παιδιών.

Εάν δούμε αυτό το μοντέλο ως αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης του παιδιού, όλοι όσοι εμπλέκονται στη διδασκαλία πρέπει να το προωθήσουν σε υγιή παιδιά και να το εφαρμόσουν σε παιδιά με ψυχικές διαταραχές.

Υπάρχουν τρεις πολύ συχνές καταστάσεις στις οποίες τα παιδιά μιλούν στον εαυτό τους:

Πριν αρχίσουν να κάνουν κάτι.

Ενώ κάνουν ήδη κάτι.

Αφού έχουν τελειώσει να το κάνουν.

Αυτές οι καταστάσεις είναι σαν ένα είδος ανάλυσης που το παιδί κάνει, σαν ένα τρόπο σχεδιασμού ενός παιχνιδιού. Είτε παίζει, είτε κάνει μία εργασία, μπορεί να μιλάει μόνο του.

Αυτό είναι καλό για την ψυχική υγεία, καθώς όχι μόνο διατηρεί τους νευρώνες ενεργούς, αλλά συντελεί στο να διασκεδάζει το παιδί με πράγματα που είναι σημαντικά γι’ αυτό.

Οφέλη που έχουν τα παιδιά μιλώντας στον εαυτό τους.

Τα παιδιά τονώνουν έτσι τον εαυτό τους. Μαθαίνουν να λύνουν καταστάσεις, γεγονός που θα τα βοηθήσει πολύ στο μέλλον.

Το να μιλάς στον εαυτό σου σε βοηθά να εξελιχθείς σε πιο επικοινωνιακό άτομο.

Όταν ένα παιδί παίζει και μιλάει μόνο του, η γλωσσική δεξιότητα του θα αναπτυχθεί με πιο ενθαρρυντικό τρόπο.

Το παιδί θα μάθει να διαφοροποιεί τα πράγματα που το περιστοιχίζουν στο περιβάλλον που μεγαλώνει.

Το μυαλό του αρχίζει να οργανώνεται με λογικό τρόπο.

Όταν παίζει και μιλά μόνο του, αυτό σημαίνει ότι οι οργανώνει τις σκέψεις του για να επιτύχει ένα συγκεκριμένο σκοπό.

Εάν το παιδί λέει όλα όσα σκοπεύει να κάνει δυνατά, θα βελτιώσει τη γλωσσική του ικανότητα, ενώ θα τονώσει επίσης τη μαθησιακή του ικανότητα.

Το παιδάκι που μιλά ενώ παίζει ενθαρρύνει τη γνώση και την περιέργεια μέσω της δικής του φωνής. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του.

Γι’ αυτό, όταν βλέπουμε παιδιά να μιλούν μόνα τους ενώ ταυτόχρονα εκτελούν μία εργασία, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αναζητούν λύση σε ένα πρόβλημα.

Αυτό επιπλέον, χρησιμεύει ως εργαλείο υποστήριξης για να βρεθεί μία λύση που μπορεί να είναι περίπλοκη.

Συμπέρασμα.

Πολλοί ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχει μία σχέση μεταξύ της νοημοσύνης και της ποιότητας και ποσότητας του λόγου.

Αυτό δείχνει ότι όσο πιο έξυπνο είναι ένα παιδί, τόσο περισσότερο θα χρησιμοποιεί την ομιλία του. Το περιεχόμενο της ομιλίας του θα είναι επίσης πιο ώριμο.

Τα παιδιά που μιλούν στον εαυτό τους έχουν την ευκαιρία να λένε φαντασιώσεις, να μιλούν με έναν φανταστικό φίλο και ακόμη να μιλούν σε αντικείμενα που δεν υπάρχουν πραγματικά. Έτσι λοιπόν λένε τα όνειρά τους.

Το να μιλάς στον εαυτό σου, θεωρείται εργαλείο για την ανάπτυξη του αυτοελέγχου και της σκέψης.

Μην ανησυχείτε λοιπόν! Απλά καμαρώστε τα!