Πώς να αντιδράσετε όταν τα παιδιά σας μαλώνουν

Και ενώ απολαμβάνατε ένα ήσυχο απόγευμα στο σπίτι ακούγοντας μουσική και διαβάζοντας το αγαπημένο σας βιβλίο, ξαφνικά ακούσατε τα παιδιά να μαλώνουν! Ο καβγάς βέβαια, ήταν για ασήμαντο λόγο.

Τα χωρίσατε και τους είπατε ότι για μία ώρα θα έμεναν χωριστά. Όμως την άλλη ημέρα ο τσακωμός ήταν για το φωτόσπαθο!

Τα χωρίσατε φωνάζοντας να σταματήσουν και φυσικά πήρατε το σπαθί και το πετάξατε. Με τη φωνή σας τρόμαξαν.

Βέβαια ξέρετε ότι τα αδέλφια θα τσακωθούν, είναι μέρος της ζωής και της ανάπτυξής τους. Και μάλλον η αντίδρασή σας αυτή δεν ήταν ότι το καλύτερο.

Ας δούμε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για τον σωστό τρόπο αντίδρασης του πατέρα στις μάχες των παιδιών του.

Μείνετε ήρεμος.

Ενώ θα θέλατε να βάλετε τις φωνές για να σταματήσουν να τσακώνονται, το να μείνετε ήρεμος είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε τη στιγμή αυτή.

Η ψυχραιμία και δείχνοντας αυτοσυγκράτηση θα σας βοηθήσει να μειώσετε την ένταση πιο γρήγορα. Όταν χάνεις τη ψυχραιμία σου, τα παιδιά θα κάνουν το ίδιο. Αντιθέτως, χωρίστε τα και αφήστε να ηρεμήσουν πριν αρχίσετε να τους μιλάτε.

Μάθετε ακριβώς τι συμβαίνει.

Ως διαχειριστής συγκρούσεων στο σπίτι σας, πρέπει να ξέρετε τα γεγονότα! Κάντε ότι καλύτερο μπορείτε, ώστε μέσα από τα συναισθήματα να μάθετε τι έγινε.

Μην ρωτήσετε απλά τι συνέβη. Ρωτήστε τα πρώτα αν είναι καλά. Κάνοντας αυτή την ερώτηση, δεν εστιάζετε στην κατάσταση. Δείχνετε το ενδιαφέρον σας σε κάθε παιδί τη στιγμή εκείνη. Μετά ήρεμα δείτε τις λεπτομέρειες.

Μην εστιάζετε σε ποιος το ξεκίνησε.

Οι περισσότεροι μπαμπάδες θέλουν να διορθώσουν την κατάσταση όσο πιο γρήγορα μπορούν. Έτσι η πρώτη ερώτηση είναι ποιος το ξεκίνησε. Αλλά αυτή είναι η λάθος ερώτηση.

Με τον τρόπο αυτό επιλύεται μόνο ένα μέρος της διένεξης. Μπορεί να υπάρχουν περισσότερες αιτίες γι’ αυτόν τον καβγά.

Είναι πιθανό οι τσακωμοί αυτοί να βασίζονται στην πραγματικότητα στο άγχος του παιδιού για κάτι που συνέβη στο σχολείο, σε κάποια δραστηριότητα ή σε μία προηγούμενη αντιπαράθεση μαζί σας.

Δείξτε συνέπεια.

Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς στις αντιδράσεις σας, όσο σκληρές και αν είναι μερικές φορές. Η συνέπεια δείχνει εξουσία και ότι εσείς είστε υπεύθυνος.

Η συνέπεια δείχνει σταθερότητα όταν τα παιδιά σας μπορεί να αισθάνονται φόβο και άγχος. Όταν είστε σταθερός, δημιουργείτε ένα ασφαλές περιβάλλον για να μπορούν να εκφράζουν τα παιδιά αυτό που νιώθουν.

Σωστή πειθαρχεία.

Εάν μαλώνουν για ένα πραγματικό ζήτημα που χρειάζεται πειθαρχία, βεβαιωθείτε ότι αντιδράτε με τη σωστή πειθαρχεία. Μην αφήσετε τα συναισθήματά σας να σας παρασύρουν.

Πράγματι, μπορείτε να κάνετε αυτό που πρέπει, όπως για παράδειγμα να πάρετε το παιχνίδι για το οποίο τσακώνονται και να το πετάξετε.

Αν συμβεί αυτό, μπορείτε αργότερα όταν θα ηρεμήσετε, να εξηγήσετε απλά στα παιδιά γιατί το κάνατε αυτό.

Αν τιμωρήσατε το μικρό σας να μείνει όλο το πρωί στο δωμάτιό του, εντάξει μετά από μία ώρα, δείξτε του τι είναι η συγχώρεση!

Γιατί, για θυμηθείτε. Υπάρχουν αδελφάκια που δεν έχουν τσακωθεί ποτέ; Όχι βέβαια!