Πώς να διδάξουμε στα παιδιά να έχουν θετική στάση

Blog5

Γιατί το αν το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο εξαρτάται από εκείνον που το κοιτάζει.

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, τις γεμάτες αρνητισμό, εκνευρισμό και άγχος, μια θετική στάση απέναντι στα πράγματα μπορεί να κάνει τη ζωή ευκολότερη. Η ψυχολογική μας κατάσταση επηρεάζεται πολύ από τη στάση που έχουμε και από τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και την ίδια τη ζωή, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά μας από μικρή ηλικία τη θετική στάση και σκέψη, για καλύτερη σωματική υγεία, λιγότερο άγχος και καλύτερη διάθεση. «Διδάσκεται η θετική στάση ζωής;» ίσως να αναρωτιέστε. Ασφαλώς διδάσκεται, απαντούν οι ειδικοί, αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.

Βήμα 1

Διδάξτε στα παιδιά να κάνουν την αυτοκριτική τους με θετικό πρόσιμο. Ο αρνητικός άνθρωπος βλέπει κυρίως το πρόβλημα, ενώ ο θετικός τη λύση του. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται ένα παιδί να σκέφτεται ότι δεν θα περάσει ποτέ το μάθημα των μαθητικών γιατί είναι πολύ κακό σ” αυτό, αλλά να σκέφτεται πως με επιμονή, διάβασμα και προσπάθεια θα κάνει το καλύτερο που μπορεί και θα τα καταφέρει.

Βήμα 2

Υπενθυμίζετε συνέχεια στα παιδιά πως σχεδόν στα πάντα υπάρχει και θετική και αρνητική πλευρά. Το θέμα είναι από ποια πλευρά θα αποφασίσει κάποιος να τα δει.

210b42749a9d6adc_link.xxxlarge_2x

Βήμα 3

Προσπαθήστε, κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις, να δημιουργείτε ένα θετικό και ευχάριστο περιβάλλον στο σπίτι κάνοντας πλάκες, λέγοντας αστεία με τα παιδιά και βλέποντας ταινίες. Εξηγήστε στα παιδιά πως αυτού του τύπου το παιχνίδι της χαράς βοηθά στο να μειωθεί το άγχος και η θλίψη, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τις σχέσεις και βοηθά να χαιρόμαστε περισσότερο τη ζωή.

Βήμα 4

Να εκδηλώνετε συχνά την αγάπη σας στα παιδιά είτε λεκτικά είτε με αγκαλιές, χάδια και φιλιά και να τα προτρέπετε και εκείνα να κάνουν το ίδιο.

Βήμα 5

Προβάλλετε τα θετικά χαρακτηριστικά που έχει το παιδί και ενθαρύνετέ το να τα καλλιεργήσει ώστε να αναπτυχθεί η αυτοπεποίθησή του.

Βήμα 6

Παροτρύνετε το παιδί να κρατάει ημερολόγιο σημειώνοντας τα επιτεύγματα και τις απογοητεύσεις του. Ζητήστε του μέσα από τα γεγονότα που το έχουν απογητεύσει να βρει κάτι θετικό ή έστω παρηγορητικό και να το σημειώσει. Στην αρχή θα πιεστεί πολύ για να βρει κάτι, σταδιακά όμως το μυαλό του θα εκπαιδευτεί και θα αρχίσει πραγματικά να αισθάνεται τη διαφορά.

o-DAD-TALKING-TO-CHILD-facebook

Πηγή