Ταινία στον καναπέ: Η “Παναγία των Παρισίων”

παναγία των παρισίων

Η “Παναγία των Παρισίων” κυκλοφόρησε από τη Ντίσνεϊ το 1996 και είναι μία διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Β.Ουγκώ προσαρμοσμένη στο παιδικό κοινό των στούντιο.

Ψηλά πάνω στο επιβλητικό καμπαναριό της Παναγίας των Παρισίων ζει ο τερατόμορφος αλλά καλόκαρδος Κουασιμόδος μαζί με 3 αστεία ξωτικά φίλους του. Ο Κουασιμόδος κατεβαίνει για πρώτη φορά κάτω απ’ το καμπαναριό, την ημέρα που γίνεται το Πανηγύρι των Τρελών ,παρακούοντας τον προστάτη του αρχιδικαστή Φρόλο και βλέπει έναν κόσμο τον οποίο ονειρευόταν μια ζωή. Εκεί γνωρίζει την όμορφη τσιγγάνα Εσμεράλδα η οποία τώρα έχει προκαλέσει την οργή και τον πόθο του Φρόλο. Τώρα οι δυό τους και ο λοχαγός Φοίβος πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζί τον Φρόλο ο οποίος θέλει να ξεφορτωθεί τους τσιγγάνους μια και καλή.

Ξεκάθαρα η πιο ενήλικη ιστορία που κυκλοφόρησε ποτέ από τη Ντίσνεϋ. Προσωπικά όταν ήμουν μικρή με τρόμαζε όταν την ξαναείδα μεγαλύτερη την βρήκα άκρως ενδιαφέρουσα. Η ταινία μέσα σε μιάμιση ώρα πραγματεύεται θέματα όπως η ομορφιά και η ασχήμια ,η μετανάστευση, η κοινωνική αποδοχή ή περιθωριοποίηση και η διαφθορά της εξουσίας. Σε κάποια μπαίνει βαθύτερα ενώ σε κάποια άλλα πιο επιδερμικά. Ο Κουασιμόδος είναι ο πρώτος (και ίσως ο μοναδικός) άσχημος πρωταγωνιστής σε παιδική ταινία, η Εσμεράλδα η μοναδική σκουρόχρωμη πριγκίπισσα (ως την Τιανα του 2009 στο “Princess & the frog”) και ο Φρόλο ο πιο ανθρώπινος και παθιασμένος και πραγματικά τρομακτικός κακός.

Οι χαρακτήρες της ταινίας δεν έχουν τίποτα το αστείο.. και αυτό θα την καθιστούσε άνετα δράμα αν δεν υπήρχαν τα τραγούδια και οι αστείες πινελιές των ξωτικών (εντάξει είπαμε ακόμα Ντίσνεϋ βλέπετε). Βέβαια καλό είναι να μαθαίνουν τα παιδιά (και ενίοτε και οι μεγάλοι) ότι δεν υπάρχει μόνο το politically correct και ότι οτιδήποτε είναι διαφορετικό δεν είναι και αξιοκατάκριτο! Η ταινία , σε αντίθεση με το πρωτότυπο κείμενο του Ουγκώ έχει αίσιο τέλος.

Αξίζει να αναφερθούμε στην ελληνική μεταγλώττιση στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Σάκης Ρουβάς η Πέμμυ Ζούνη η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και η Χρυσούλα Διαβάτη.

Περιγραφή και αναδημοσίευση από: cinefreaks.gr