Τρεις τρόποι που καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών

o-PARENT-YELLING-AT-CRYING-CHILD-facebook

Οι περισσότεροι γονείς θέλουν να μεγαλώσουν παιδιά με αυτοπεποίθηση και ικανά. Ορισμένες φορές όμως, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν, οι αντιδράσεις τους μπορεί να οδηγούν ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα.

«Μαμά, έμαθα ένα νέο τραγούδι στο πιάνο. Θα κάτσεις μαζί μου;» Η μαμά κάθεται δίπλα του στο πιάνο και το παιδί αρχίζει να παίζει περήφανο και χαμογελαστό. Μετά από τα πρώτα λάθη, το χαμόγελο του παιδιού εξαφανίζεται και αρχίζει να κατσουφιάζει. Είναι εμφανές ότι αποθαρρύνεται. Η μαμά θεωρεί ότι το τραγούδι είναι μάλλον απλό. Είναι εύκολο για εκείνη. Ετοιμάζεται να πει: «Ω, έλα. Είναι εύκολο. Μπορείς να τα καταφέρεις». Πρέπει όμως; Εάν κάτσει λίγο εκείνη την ώρα να σκεφτεί ίσως καταλάβει ότι αυτό που χρειάζεται είναι να τονώσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού και τότε ίσως αναθεωρήσει. Εν προκειμένω:

«Είναι εύκολο»

Το παιδί παλεύει  να καταφέρει κάτι, που μπορεί για εσάς να είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και για εκείνο. Εάν πείτε: «Αυτό είναι εύκολο. Μπορείς να τα καταφέρεις» τότε οδηγείτε το παιδί να σκεφτεί: «Κάτι πρέπει να συμβαίνει με μένα, γιατί εγώ δεν το βρίσκω καθόλου εύκολο. Πρέπει να είμαι χαζός». Έτσι το παιδί αποθαρρύνεται και θέλει να τα παρατήσει. Η αυτοεκτίμησή του πλήττεται. Πείτε του αντιθέτως: «Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο». Όταν τα καταφέρει, θα πει στον εαυτό του ότι κατάφερε κάτι δύσκολο. Εάν πάλι δεν τα καταφέρει, θα ξέρει τουλάχιστον εξαρχής ότι ήταν δύσκολο. Αυτή η προσέγγιση βοηθά τα παιδιά να διατηρούν τον ενθουσιασμό και την αυτοεκτίμησή τους.

Κάνετε πολλά για τα παιδιά

Τα παιδιά θέλουν να τα καταφέρνουν μόνα τους. Έτσι νοιώθουν ικανοποιημένα με τον εαυτό τους και επιτυχημένα. Μπορεί ορισμένες φορές να νοιώθετε ότι ένας τρόπος να δείξετε την αγάπη σας στα παιδιά είναι να κάνετε πράγματα για εκείνα. Έτσι όμως, τους στερείτε την ευκαιρία να μάθουν δεξιότητες ζωής και την ικανοποίηση που δημιουργεί το συναίσθημα της ανεξαρτησίας. Ασυνείδητα δίνετε το κρυφό μήνυμα στο παιδί: «Δεν είσαι ικανός». Αντί λοιπόν να κάνετε τα πάντα για το παιδί, «σπάστε» τις μεγάλες προκλήσεις σε μικρότερες, που να είναι πιο φιλικές για τα παιδιά. Έτσι, δίνετε στο παιδί την ευκαιρία να νοιώσει ότι πέτυχε κάτι μόνο του. Η αυτοπεποίθησή του θα εκτιναχθεί.

Τρελαίνεστε με τα λάθη που κάνουν τα παιδιά

Τα λάθη είναι μέρος της ζωής. Όλοι κάνουν λάθη. Μπορεί να νοιώθετε ότι σώζετε το παιδί από τα λάθη ή το βοηθάτε να αποφύγει τα λάθη. Αυτό όμως, τα παραλύει για όλη τους τη ζωή. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά σας θα κάνουν λάθη και ο τρόπος που θα αντιδράσετε σε αυτά, είτε θα βοηθήσει τα παιδιά να μαθαίνουν και να βελτιώνονται με κάθε λάθος, είτε θα τους μάθει ότι τα λάθη είναι πολύ κακό πράγμα. Τα λάθη είναι επώδυνα, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετική ανάπτυξη εάν τα αντιμετωπίσουμε σωστά. Μην στερείτε αυτή την ευκαιρία από τα παιδιά, να παραδεχθούν τα λάθη τους, να διορθώσουν το πρόβλημα και να νοιώσουν καλά για τον εαυτό τους. Αντί λοιπόν να τρελαίνεστε κάθε φορά που το παιδί σας κάνει κάποιο λάθος, διδάξτε το πώς να επανορθώσει και να είναι υπόλογο των πράξεών του. Έτσι, προωθείτε μία υγιή άποψη για το τι σημαίνει λάθος και δίνετε στα παιδιά τη δυνατότητα να νοιώσουν καλά για τον εαυτό τους.

Πηγή