Παιδική παχυσαρκία & ο ρόλος των πρωτεϊνών στην ανάπτυξη των παιδιών

shutterstock_75942880

Οι πρωτεΐνες είναι το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό που βοηθάει στην ανάπτυξη του μωρού.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η πρωτεΐνη του μητρικού γάλακτος παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση του κινδύνου το παιδί να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο αργότερα στη ζωή. Η ιδανική ποσότητα και ποιότητα πρωτεΐνης συνεισφέρουν στην υγιή ανάπτυξη συμπεριλαμβανομένης της φυσιολογικής πρόσληψης βάρους. Οι πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος «χτίζουν» μία υγιή ζωή για το μωρό. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικές είναι οι πρωτεΐνες, σκεφτείτε ότι σύμφωνα με ειδικούς της ιατρικής κοινότητας και ερευνητές, η ποιότητα και η ποσότητα των πρωτεϊνών που λαμβάνει το μωρό σας στους πρώτους μήνες της ζωής του, θα επηρεάσουν την ανάπτυξή του και την υγεία του, όχι μόνο σε αυτό το στάδιο, αλλά σε ολόκληρη τη ζωή του. Η πρωτεΐνη του μητρικού γάλακτος είναι η καλύτερη γιατί η ποιότητα της είναι εξαιρετικά υψηλή και η ποσότητα της προσαρμόζεται εξαιρετικά στην ηλικία του μωρού σας και στις ανάγκες σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης του.

Κι ενώ το μητρικό γάλα είναι ότι καλύτερο μπορεί μια μαμά να δώσει στο μωρό της, ο αποκλειστικός θηλασμός σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι πάντα εφικτός. Μετά τον αποθηλασμό ή ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις για όποια στιγμή θελήσουν – είτε επειδή δεν μπορούν είτε γιατί δεν επιθυμούν να θηλάσουν – οι μητέρες πρέπει να είναι ενημερωμένες για το ρόλο των πρωτεϊνών.

Ενώ οι υδατάνθρακες και τα λιπίδια είναι πολύ σημαντικά, η ποσότητα και η ποιότητα πρωτεϊνών στο γάλα του παιδιού σας, είναι τα «δομικά» στοιχεία για τα κύτταρα, τους μύες, τα οστά, τον εγκέφαλο και πολλά άλλα.

poso-aparaitito-einai-gala-diatrofi-paidiou

Μεγαλώνοντας το παιδί και αφού μπουν και οι στερεές τροφές στην καθημερινή διατροφή η πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να αυξηθεί ραγδαία, όταν η ποσότητα γάλακτος που καταναλώνουν (συνιστώνται 2 ποτήρια την ημέρα) συνδυάζεται με άλλες τροφές που αποτελούν πηγή πρωτεΐνης όπως  το ψάρι και το κρέας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία διατροφή που ξεπερνά κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών (13g/μέρα για παιδιά 1-3 ετών) και κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία του παιδιού σας και να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει παχυσαρκία τα επόμενα χρόνια της ζωής.

Τα ροφήματα γάλακτος που είναι σχεδιασμένα για τα παιδιά αυτής της ηλικίας παρέχουν αποδεκτά επίπεδα θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνη για το παιδί σας. Παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης στη σωστή ποσότητα προσαρμοσμένη για την ηλικία του παιδιού σας. Η ποσότητα πρωτεΐνης στα ροφήματα γάλακτος για παιδιά είναι μειωμένη (περίπου 2,1g/100ml) ώστε να προσφέρει μόνο την απαραίτητη πρωτεΐνη με βάση τη δίαιτα των παιδιών αυτής της ηλικίας.

Άλλο ένα πλεονέκτημα των ροφημάτων γάλακτος για παιδιά, είναι ότι παραμένουν ρευστά όταν έρχονται σε επαφή με το γαστρικό υγρό, κάτι που τα καθιστά πιο εύπεπτα. Επιπλέον, παρέχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου και επαρκή επίπεδα βιταμίνης A, ψευδάργυρου, σιδήρου, ιωδίου και βιταμίνης D. Είναι καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος B και περιέχουν υψηλής ποιότητας ακόρεστα λιπαρά οξέα. Επομένως, όταν έρθει η ώρα να διαλέξετε γάλα για το μικρό σας, τα ροφήματα γάλακτος είναι ο καλύτερος τρόπος να του προσφέρετε ότι χρειάζεται!

Για τους μικρούς φίλους, αξίζει να ανακαλύψετε τον Supersize Teddy, έναν αρκούδο με… παραπανίσια κιλά και μια σημαντική αποστολή! Να ενημερώσει τους μπαμπάδες και τις μαμάδες για τη σωστή διατροφή, αλλά και για τη σημασία της πρωτεΐνης στην ανάπτυξη των μωρών τους!

Η χώρα μας διαθέτει άλλωστε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στον κόσμο. Κάτι που πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν.

Δείτε το βίντεο:

*Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες.