5 τρόποι για να θέσουμε όρια με θετικό τρόπο

Τα όρια είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Πολλοί γονείς μπερδεύουν τα όρια με την τιμωρία, τις συχνές παρατηρήσεις, τις φωνές και τη βία. Όμως στην πραγματικότητα δεν έχουν να κάνουν με κανενός είδους βία.

Βάζοντας υγιή όρια στα παιδιά

Με τα όρια δημιουργούμε ασφάλεια στα παιδιά. Βάζοντας όρια δεν σημαίνει ότι είμαστε αυστηροί, απλά θέτουμε κάποιους κανόνες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού που το βοηθούν να οριοθετείται, δεν του στερούμε την ελευθερία του και το αφήνουμε να έχει επιλογές.

Με αυτούς τους κανόνες βοηθάμε τα παιδιά μας να γνωρίζουν τι επιτρέπεται να κάνουν και τι όχι.

Τα παιδιά χωρίς όρια είναι ανασφαλή, δεν ξέρουν μέχρι που να περπατήσουν και που να σταματούν. Σκεφτείτε λίγο, από πόσο νωρίς μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι δεν περνάμε απέναντι έναν δρόμο αν δεν είναι πράσινο το φανάρι των πεζών, το κάνουμε αυτό για την ασφάλεια τους. Ακριβώς έτσι λειτουργούν και τα όρια στην καθημερινότητα, παρέχουν ασφάλεια και προστασία στα παιδιά μας.

5 τρόποι για να θέσουμε όρια με θετικό τρόπο:

• Τα όρια να είναι ευέλικτα. Να βοηθούν τα παιδιά να οριοθετούνται αλλά παράλληλα να μπορούν να δοκιμάζουν και να αναπτύσσονται.
• Να είναι κατανοητά από τα παιδιά.
• Να συμβαδίζουν με την ηλικία τους.
• Να τα τηρούμε πρώτα εμείς. Τα παιδιά μαθαίνουν από αυτά που κάνουμε και όχι από αυτά που λέμε.
• Να τα εκφράζουμε με ήρεμο τρόπο και να είμαστε σαφής.

Αναστασία Φωκά – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Ήρθε η ώρα να συστηθώ λοιπόν, είμαι η Αναστασία, ψυχολόγος, μαμά του Ερμή και της Ίριδας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, αγαπώ να περνάω χρόνο με τα παιδιά μου, να μαγειρεύω, να διαβάζω βιβλία, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω τα ταξίδια, το καλό κρασί, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου. Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας – anastasiasworld.gr