2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης στο Εργαστήρι Μαιρηβή

1346851933_gm_cmf

Μέχρι το Μάιο του 2015 αξίζει να επισκεφτείτε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης, που πραγματοποιείται στο «Εργαστήρι Μαιρηβή».

Σε έναν κόσμο μαγικό, βγαλμένο από παιδικό όνειρο, με πολύχρωμες ριγέ τέντες, καρουζέλ, ακροβάτες, θηριοδαμαστές, εξωτικά ζώα, αλλά και πριγκίπισσες, ιππότες και γελωτοποιούς, θα μας μεταφέρει ο θίασος θεάτρου κούκλας Karromato από τη Τσεχία, γνωστός σε όλο τον κόσμο για την υψηλή ποιότητα των παραστάσεών του. Μια παράσταση χωρίς λόγο, βασισμένη τόσο στο χιούμορ και τη μουσική όσο και τη φυσική έκφραση που έχουν οι μαριονέτες. Η ξύλινη κατασκευή τους και η έμφαση στην λεπτομέρεια, προσφέρουν στον θεατή εικόνες κι εμπειρίες μιας άλλης εποχής.

Σχετικά με την «Karromato»:

Η «Karromato» είναι μια ομάδα κουκλοθέατρου με κέντρο την Πράγα. Τα μέλη της προέρχονται από τρεις διαφορετικές χώρες (Ισπανία, Ουγγαρία, Τσεχία) και τους ενώνει το κοινό ενδιαφέρον για τις παραδοσιακές μαριονέτες, τις οποίες κατασκευάζουν και μελετάνε από το 1997. Έχουν συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας.

Tò_£òö†°·_©ú§´¶Á°†ò~981085-253-1(1)

Όσοι πάλι ανεξαρτήτως ηλικίας, προτιμούν τα παραμύθια, είναι πολύ τυχεροί, γιατί η Χαλιμά Χαμντάν από το Μαρόκο, θα μας αφηγηθεί την ιστορία του «Μαχμπούλ, του σοφού που έλεγε αστεία», αλλά και τις «Χίλιες και μια νύχτες στον κύκλο». Θα ξεκινήσει τις ιστορίες της με την ίδια μαγική επωδό, μία φορά κι έναν καιρό (Καν για μα καν) που χρησιμοποιούσε και η γιαγιά της και συγκέντρωνε γύρω της όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Με αυτά τα συναισθήματα που γεννούσαν οι ιστορίες της γιαγιάς βαθιά χαραγμένα στη μνήμη της, η Χαλιμά συνεχίζει αυτήν ακριβώς την παράδοση που στηρίζεται στην μητρική της γλώσσα. «Ξεπηδά κάποτε στο κλείσιμο μιας εικόνας ή ακούγεται σαν μια ξεχωριστή φωνή που μπορεί να μιλήσει για το ανείπωτο», λέει η ίδια.

Σχετικά με την Χαλιμά Χαμντάν:

Η Χαλιμά Χαμντάν γεννήθηκε στο Μαρόκο όπου σπούδασε Γαλλική φιλολογία και εργάστηκε ως φιλόλογος. Αργότερα εγκαθίσταται στην Γαλλία όπου δίδαξε για μια δεκαετία στο πανεπιστήμιο του Εβρύ. Η συνάντηση της με τον πρωτεργάτη της αναβίωσης της αφήγησης Ενρί Γκουγκώ θα την συμφιλιώσει με την μητρική της γλώσσα. Αφηγείται στα Αραβικά και στα Γαλλικά και αντλέι το ρεπερτόριο της από την προφορική λογοτεχνία του Μαρόκου. Ταξιδεύει και δίνει παραστάσεις σε όλο τον κόσμο και τα βιβλία της στην γαλλική γλώσσα έχουν βραβευτεί.

Όλα αυτά, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης, που θα πραγματοποιείται μέχρι τον Μάιο του 2015 στο «Εργαστήρι Μαιρηβή». Παράλληλα, το «Εργαστήρι Μαιρηβή» είναι ανοιχτό τις καθημερινές και την Κυριακή και δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να το επισκεφτούν, να ξεναγηθούν στον ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό χώρο του, να συμμετάσχουν σε ένα εκπαιδευτικό δρώμενο και να παρακολουθήσουν την παράσταση «Τα μαγικά σεντούκια», μια κλασική παράσταση που μας μαθαίνει πως ο αγώνας εναντίoν σοβαρών δυσκολιών στη ζωή είναι αναπόφευκτος, και πως αν κανείς αντιμετωπίσει απτόητος απρόσμενες και συχνά άδικες δοκιμασίες, τότε κυριαρχεί σε όλα τα εμπόδια και στο τέλος αναδεικνύεται νικητής.

130703

Το αναλυτικό πρόγραμμα για το Δεκέμβριο:

Παραστάσεις θεάτρου κούκλας: Karromato – Τσεχία 

«Ξύλινο τσίρκο»

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, ώρα 20:00

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, ώρα 17:00

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, ώρα 17:00

«Τα μαγικά σεντούκια»: Κάθε Κυριακή 12 το μεσημέρι

Παραστάσεις Αφήγησης:

Χαλιμά Χαμντάν, Μαρόκο – Γαλλία

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, ώρα 21:00 : «Χίλιες και μία νύχτες στον κύκλο»

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, ώρα: 18:00 : «Ο Μαχμπούλ, ο σοφός που έλεγε αστεία» &

Εργαστήρι κατασκευής κούκλας: Φτιάχνω μια κούκλα, φτιάχνω μια ιστορία… (απαραίτητη η κράτηση θέσης)

Οι παραστάσεις αφήγησης είναι στη γαλλική γλώσσα με παράλληλη μετάφραση – συναφήγηση από το Στέλιο Πελασγό.

Πληροφορίες:

Εισιτήριο 10 ευρώ | για παιδιά: 8 ευρώ | ομαδικό: 7 ευρώ

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 5222181, 6942 42 00 62

Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή, Αθήνα, www.mairivi.gr