Φτιάξτε μουσικά όργανα στο σπίτι

tambourine

Σας αρέσει η μουσική; Και στα παιδιά σας επίσης; Σήμερα θα δούμε παρέα πως μπορούμε να φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά μας εύκολα μουσικά όργανα με υλικά που έχουμε στο σπίτι.

γράφει η Σοφία Βερνίκου

Ντέφι από καπάκια μπουκαλιών

Μαζέψτε είκοσι μεταλλικά καπάκια από μπουκάλια αναψυκτικών ή μπύρας (ιδανικό καπάκια χωρίς εσωτερική πλαστική επένδυση) και χρησιμοποιήστε ένα σφυρί για να τα ισιώσετε. Για τον ιδανικό πληρέστερο ήχο κάντε κάποια πιο επίπεδα από άλλα.

Στη μέση κάθε καπακιού δημιουργήστε μια τρύπα, περνώντας ένα καρφί με το σφυρί σας.

Στη συνέχεια, πάρτε δύο χάρτινα πιάτα και κολλήστε τα μεταξύ τους ενώνοντας το κάτω τους μέρος μαζί, και αφήστε να στεγνώσουν. Κατά μήκος των πιάτων δημιουργήστε έξι τρύπες. Από τα πέντε ζευγάρια τρύπες που δημιουργήσατε, περάστε με σπάγγο καπάκια μπουκαλιών – εξωστερικά από κάθε πιάτο αλλά και ανάμεσά τους – και μετά δέστε το νήμα.

Στη τελευταία έκτη τρύπα, περάστε κορδέλες.

Κιθάρα από σπιρτόκουτο

guitar matchbox

Χωρίστε ένα σπιρτόκουτο στα δύο του μέρη.

Πάρτε το δίσκο του σπιρτόκουτου και βάλτε κόλλα στο εξωτερικό μισό μήκος της κάθε πλευράς και σπρώξτε το μέσα στο πλαίσιο (το άλλο μέρος του σπιρτόκουτου) μέχρι τη μέση. Αφήστε να στεγνώσει.

Κόψτε ένα μικρό χαρτόνι για τη γέφυρα, και στην κορυφή δημιουργήστε τέσσερις εσοχές. Θα πρέπει να έχει αυτό το σχεδιασμό:

γέφυρα κιθάρας σπιρτόκουτυ

(οι εσοχές θα πρέπει να είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να χωρέσουν τέσσερα διαφορετικά λαστιχάκια)

Κολλήστε τη γέφυρα όρθια πάνω στο σπιρτόκουτο, και αφήστε τη να στεγνώσει. Για χορδές, τεντώστε τέσσερα λαστιχάκια διαφόρων μεγεθών γύρω από το σπιρτόκουτο, έτσι ώστε να προσαρμοστούν στις εγκοπές που δημιουργήσατε στη γέφυρα πάνω. Αγοράστε ένα pick κιθάρας από ένα κατάστημα μουσικής και το μουσικό σας όργανο είναι έτοιμο.

Μπάντζο από κουτί παπουτσιών

shoe box banjo

Χρησιμοποιήστε ένα ποτήρι για να σχεδιάσετε στο καπάκι ενός κουτιού από παπούτσια έναν κύκλο. Χρησιμοποιώντας ένα κοπίδι, θα πρέπει να κόψετε τον κύκλο.

Στη συνέχεια, σχεδιάστε έναν ακόμη κύκλο στη μία από τις στένες πλευρές του κουτιού, στη διάμετρο ένος χάρτινου σωλήνα. Μόλις κόψετε και τον κύκλο αυτό, θα πρέπει να περάσετε το σωλήνα μέσα από την τρύπα για να δημιουργήσετε έτσι την λαβή του μπάντζο.

Για χορδές θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεγάλα χοντρά λάστιχα, τα οποία θα τεντώσετε γύρω από το κουτί παπουτσιών. Τοποθετήστε τώρα δύο μολύβια κάτω από τα λάστιχα στις δύο ακριανές πλευρές του κουτιού, για να δημιουργήστε έτσι τη γέφυρα του όργανου – χωρίς γέφυρα, το μπάντζο σας δεν θα λειτουργήσει.

Χρησιμοποιήστε λαστιχάκια με διαφορετικό φάρδος ώστε να μπορέσετε έτσι να πετύχετε διαφορετικές νότες. Με τα δάχτυλα σας παίξτε τώρα τις «χορδές».

make-a-rubber-band-guitar.jpg

Πηγή:  marthastewart.com

Αλεξία & Σοφία Βερνίκου

Η Αλεξία έχοντας σπουδάσει ψυχολογία στην Αμερική είναι οικογενειακή ψυχολόγος και συνιδιοκτήτρια των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά Μy Playce. Έχει σύζυγο τον Κώστα και κόρη τη Νεφέλη, και συχνά τους «χρησιμοποιεί» ως ζωντανά παραδείγματα για να περάσει το μήνυμά της! Η Σοφία σπούδασε marketing και διοίκηση επιχειρήσεων στην Αμερική και την Ιταλία, και μετά από χρόνια εμπειρίες στο χώρο του εμπόριου δημιούργησε το www.babyglitter.gr, ένα online store με είδη για παιδιά. Είναι παντρεμένη με τον Κωστή, και της αρέσει να ταξιδεύει όπου και όποτε μπορεί. Μοιάζουμε πολύ, όμως είμαστε αρκετά διαφορετικές – όπως και τα περισσότερα αδέλφια τελικά! Γράφουμε και οι δύο στο www.babyglitter.gr/blog, απευθυνόμενές κυρίως σε μαμάδες, οπότε τώρα είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που θα έχουμε και μπαμπάδες αναγνώστες. Έχοντας εσάς και μόνο στο μυαλό μας, θα σας παρουσιάζουμε εύκολες, πρακτικές και δημιουργικές ιδέες με στόχο να περνάτε όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο χρόνο μαζί με τα παιδιά σας. Προτάσεις που θα ευχαριστούν τόσο εσάς όσο και τα παιδιά σας, ενώ παράλληλα, θα σας βοηθήσουμε να κερδίσετε «πόντους» όχι μόνο ως μπαμπάδες αλλά και ως σύζυγοι! Πιστεύουμε πως ο ρόλος του μπαμπά είναι καθοριστικός στην οικογένεια. Και αν και πολλές φορές μοιάζει να έχετε πέσει σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα, η αλήθεια είναι πως σας έχουν μεγάλη ανάγκη!