Κάθε δύο λεπτά αναφέρεται η εξαφάνιση ενός παιδιού στην Ευρώπη! [video]

ursssl

Παγκόσμια ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά η 25η Μαΐου. Τα τελευταία πεντέμισι χρόνια στη χώρα μας 1867 παιδιά, κυρίως αλλοδαπά, έπεσαν θύματα οικογενειακών και κοινωνικών προβλημάτων και χάθηκαν. Οι Αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν 1760 παιδιά ενώ 107 παραμένουν αγνοούμενα. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτά, έχουν απαχθεί από τους ίδιους τους γονείς τους.

Χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο εξαφανίζονται από τα σπίτια τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη! Όσο περνάει ο καιρός το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης των παιδιών παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, βυθίζοντας στη θλίψη και στην αγωνία τις οικογένειές τους. Διαβάστε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το σοβαρό αυτό ζήτημα και δείτε παρακάτω ένα θαυμάσιο video της ευρωπαϊκής εκστρατείας για τα εξαφανισμένα παιδιά: Να μην υπάρχουν πια.

Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (International Missing Children’s Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά το πρόβλημα αυτό και παράλληλα να επισημάνει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία των παιδιών τους. Καθιερώθηκε πρώτα ως Εθνική Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις ΗΠΑ, με απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1983 και με την πάροδο του χρόνου διεθνοποιήθηκε. Η επιλογή της 25ης Μαΐου σχετίζεται με την ημερομηνία εξαφάνισης το 1979 του εξάχρονου Έιταν Πατς, η περίπτωση του οποίου συντάραξε τότε τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του International Centre for Missing & Exploited Children (2012), κάθε χρόνο εξαφανίζονται: 800.000 παιδιά στις ΗΠΑ, 100.000 στη Γερμανία, 45.000 στη Βραζιλία, 20.000 στην Αυστραλία και 13.455 παιδιά στη Ρωσία μόνο για το 2012.

internationalmissingchildrensday

Στη χώρα μας, σύμφωνα με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το 2012 καταγγέλθηκαν 127 περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 105 και τα παιδιά επέστρεψαν στις οικογένειές τους. Κάθε δύο λεπτά αναφέρεται η εξαφάνιση ενός παιδιού. Δηλαδή «τουλάχιστον 250.000 παιδιά «εξαφανίζονται» κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δηλώνει η Ντελφίν Μοράλις, επικεφαλής της οργάνωσης Missing Children Europe, στη δημοσιογράφο Ιωάννα Νιαώτη, τονίζοντας ότι χιλιάδες άλλες υποθέσεις δεν «μπαίνουν» ποτέ στα στατιστικά στοιχεία, γιατί δεν αναφέρονται ποτέ στις Αρχές.

– Πώς μεταφράζονται σε στατιστικά στοιχεία οι εξαφανίσεις παιδιών στην Ευρώπη;

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (2012), τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια παιδιά γίνονται αντικείμενο εμπορίας σε όλο τον πλανήτη. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει σημαντική αύξηση 27% σε σχέση με τα στοιχεία του 2003-2006. Τα κορίτσια στοχοποιούνται και αντιστοιχούν στο 80% των θυμάτων. Στατιστικά στοιχεία που διαθέτουμε από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. υποδεικνύουν ότι στο «επίκεντρο» των εξαφανίσεων παιδιών βρίσκεται η Ρουμανία, ενώ αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό στη Γερμανία. Οσο για την ταυτότητα των εμπόρων παιδιών, σύμφωνα με στοιχεία της τριετίας 2008-2010, τουλάχιστον το 45% προέρχονται από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Το υπόλοιπο 55% των εμπόρων ανθρώπων προέρχονται από την Αφρική (κυρίως Νιγηρία) και την Ασία (κυρίως Κίνα και Τουρκία).

url

– Υποστηρίζετε ότι τα 250.000 που εξαφανίζονται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου…

Στα στατιστικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται αναφορές εξαφανίσεων από γονείς (συμπεριλαμβάνονται και απαγωγές παιδιών από τον ένα γονέα), ιδρύματα που ενημέρωσαν τις Αρχές και αναφορές από υπηρεσίες αρωγής για ασυνόδευτα παιδιά, που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος μαζί με ενήλικους μετανάστες, που δεν είναι οι γονείς τους, και αργότερα χάνονται τα ίχνη τους. Καταλαβαίνετε ότι για διάφορους προσωπικούς και άλλους λόγους, πολλά περιστατικά δεν ανακοινώνονται και φυσικά δεν καταγράφονται ποτέ. Στις περιπτώσεις παιδιών που το έχουν σκάσει από το σπίτι τους, στοιχεία εντοπίζονται μέσα στις πρώτες ημέρες και συνήθως αυτά τα παιδιά είτε επιστρέφουν μόνα τους είτε εντοπίζονται με μικρές καθυστερήσεις από τις Αρχές, και οι υποθέσεις αυτές επιλύονται. Οι εξαφανίσεις ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών είναι συνήθως υποθέσεις που διαρκούν χρόνια και δυστυχώς στην πλειονότητά τους δεν διαλευκαίνονται ποτέ.

– Σε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, πόσο ουσιαστική είναι η ανάπτυξη μονομερούς εθνικής πολιτικής για την προστασία ανηλίκων; Ποια είναι τα κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία που λειτουργούν και χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη;

Η σύσταση του Missing Children Europe έγινε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εξαφανίσεων, των απαγωγών, της εκμετάλλευσης παιδιών σε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όμως απαιτούνται βελτιώσεις στην εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας και στη λειτουργία των εθνικών μηχανισμών και -συνακολούθως- η ενσωμάτωση και αξιοποίηση αυτής της δραστηριότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. είναι η άρτια λειτουργία των συστημάτων δεδομένων και η ενημέρωσή τους, γιατί από εκεί ξεκινούν όλα.

– Η ιδέα και μόνο της εξαφάνισης ενός παιδιού αποτελεί εφιάλτη για κάθε γονέα. Ποια είναι τα ουσιαστικά βήματα που πρέπει να κάνουν οι γονείς τις πρώτες κρίσιμες ώρες;

Ο κίνδυνος εξαφάνισης είναι διαφορετικός ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, πάντοτε όμως παραμένει αυξημένος τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι οικογένειες ταξιδεύουν και κάνουν διακοπές. Η βασική εκπαίδευση, για να μην απομακρύνονται τα παιδιά και κινδυνεύσουν να απαχθούν, ξεκινά προφανώς από το σπίτι. Όσο απλό και εάν ακούγεται, ακόμη και σε μια επίσκεψη για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, οι γονείς πρέπει να υποδεικνύουν ένα ασφαλές σημείο (π.χ. δίπλα σε ένα ταμείο), στο οποίο τα παιδιά θα πρέπει να πάνε, εάν για κάποιο λόγο απομακρυνθούν και χάσουν τους γονείς τους.

25-5-large

Σε περίπτωση εξαφάνισης, ειδοποιείτε ταυτόχρονα την αστυνομία και την ασφάλεια/τους υπευθύνους στο χώρο, στον οποίο βρίσκεστε, ενώ πρέπει να καλέσετε και στο διεθνή αριθμό 116000 (χρησιμοποιείται σε 25 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και σε Αλβανία-Σερβία). Μαθαίνουμε στα παιδιά μας τον αριθμό του τηλεφώνου στο σπίτι και τον αριθμό 116000 και πώς να χρησιμοποιούν τηλέφωνα σε δημόσιους χώρους και τα συμβουλεύουμε -σε περίπτωση που χαθούν- να αναζητήσουν είτε έναν αστυνομικό είτε άλλη μητέρα με παιδί και να ζητήσουν βοήθεια.

Καιρός να επικεντρωθούμε στη συντονισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενισχύοντας τη νομοθεσία, την έρευνα και τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών. Το οφείλουμε στα 5,5 εκατομμύρια παιδιά που γίνονται αντικείμενο εμπορίας σε όλο τον πλανήτη!

Μέρα για την Ευρώπη σήμερα, για το «μεγάλο μας σπίτι» με μια σκέψη και μια ευχή που αναδύεται κι από το παρακάτω εξαιρετικό video της ευρωπαϊκής εκστρατείας για τα εξαφανισμένα παιδιά:

Πολιτεία και πολίτες μαζί, για το ασφαλές μέλλον των παιδιών μας!

Πηγή